Marți, 16 septembrie 2014, la Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, a avut loc Conferința Regională de conștientizare și informare privind participarea adulților la învățarea pe tot parcursul vieții – Regiunea Vest eveniment realizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) în cadrul proiectului „Implementarea Agendei Europene pentru Educația Adulților”, finanțat de către Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație și Cultură, prin contractul 2012-3592/001-001, în cadrul programului „Învățare pe tot parcursul vieții”.

Manifestarea face parte dintr-o serie de 8 evenimente regionale dedicate creșterii gradului de conștientizare a părților interesate și a beneficiarilor direcți privind oportunitățile de învățare în rândul adulților.

În calitatea sa de Coordonator Național al Implementării Agendei Europene pentru Educația Adulților, ANC are menirea de a promova educația adulților ca parte integrantă a învățării pe tot parcursul vieții și de a oferi o informare corespunzătoare celor ce doresc să dobândească sau să-și recunoască competențele profesionale. Educația și formarea profesională reprezintă baza unei dezvoltări durabile și componenta necesară ocupării unui loc de muncă.

În prima jumătate a anului 2014, comparativ cu perioadele anterioare, s-a înregistrat o creștere a numărului programelor de formare profesională continuă organizate la nivel național, ținând cont de faptul că și numărul autorizațiilor acordate furnizorilor de formare a crescut. Programele de formare profesională se desfășoara în funcție de cererea din partea populației în raport cu piața muncii.

Cel mai mare număr a fost înregistrat în rândul programelor de inițiere, specializare și perfecționare, reprezentând 60% din totalul programelor desfășurate, materializate în 63.190 de certificate de absolvire. Programele de calificare reprezintă 40% din totalul de programe desfășurate, finalizându-se cu un număr de 51.635 de certificate de calificare. Fluctuația locurilor de muncă a determinat reorientarea profesională, implicit specializarea pe alte domenii, acesta fiind un alt motiv pentru care au fost organizate mai multe cursuri de specializare.

La nivel regional, diferența dintre cele două categorii de programe de formare profesională nu este foarte mare, cu excepția regiunii București-Ilfov unde diferența este semnificativă. Această situație se datorează faptului că în București majoritatea celor care optează pentru participarea la cursuri de formare profesională continuă au deja o calificare dar doresc să se specializeze/perfecționeze pe alte domenii. De asemenea, datorită fluctuației mari de personal, a reducerii posturilor sau a introducerii unor noi posturi, tendința participării la cursuri de specializare sau perfecționare este în creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.