Romania este singura tara din Europa in care inca mai traiesc cinci specii de sturion. In intreaga lume acesti pesti sunt prinsi pentru pretioasele lor icre negre.
Putini romani stiu insa ca Dunarea si Marea Neagra ascund o adevarata comoara: o singura femela de sturion ajunge sa valoreze un milion de dolari.
Echipa Digi 24 a plecat pe urmele unei afaceri de zeci de milioane de euro. Cercetatorii de la Institutul pentru Dezvoltarea Deltei Dunarii considera o adevarata binecuvantare faptul ca inca mai avem sturioni salbatici.
Cega si viza sunt pesti de apa dulce, care traiesc numai in Dunare. Morunul, nisetrul si pastruga traiesc in Marea Neagra, dar se reproduc doar in Dunare.
Sturionul, cel mai valoros peste de pe glob, a ajuns in prezent cap de afis pe lista speciilor amenintate cu disparitia. Nivelul capturilor s-a redus, in ultimii 20 de ani, cu peste 93%, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie "FAO".
Pentru a-l proteja, statul roman a impus o prohibitie, in anul 2006, iar acest lucru a dus la aparitia braconajului. Locuitorii Deltei s-au transformat din pescari in braconieri cu dosare penale.
Primarul localitatii Sfantu Gheorghe, Valentin Sidorencu, sustine ca oamenii sunt nevoiti sa incalce legea ca sa traiasca si asta pentru ca pescuitul de sturioni era principala lor sursa de venit.
"Am aplicat o prohibitie totala, dar fara sa anuntam din timp populatia Deltei. In plus, este aberant faptul ca, dupa ce am investitit 3 milioane de euro in programe de repopulare cu sturioni a Dunarii, am aruncat puietul in apa in plina iarna si toti pestii au murit", spune Laurentiu Radulescu, prezentatorul emisiunii "Din interior".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.