Moştenitorii foştilor proprietari de terenuri din perimetrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă (SCDP)Bistriţa sunt decişi să facă încă o plângere penală la parchet împotriva Comisiei Municipale Bistriţa de aplicare a legilor fondului funciar, a Comisiei Judeţene Bistriţa-Năsăud. De mai bine de cinci ani, 9 moştenitori aşteaptă să fie puşi în posesie, oamenii având o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest sens. În timp ce persoanele care ar trebui să îşi primească înapoi averile poartă corespondenţe cu nemiluita cu o serie de instituţii ale statului, solicitând punerea în posesie, atât comisia locală de fond funciar, cât şi cea judeţeană se fac că plouă.

 

Una dintre persoanele îndreptăţite să fie pusă în posesie cu 8,56 ha de teren în perimetrul SCDP Bistriţa, este Gabriela Breşfelean, moştenitoarea lui Avram Baruch.

 

Corespondenţă intensă cu instituţiile statului

În vara anului trecut, împotriva Comisiei Municipale Bistriţa de aplicare a legilor fondului funciar, a Comisiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, dar şi a SCDP Bistriţa, femeia a depus o plângere la DNA fiindcă nu poate intra în posesia terenului revendicat, în condiţiile în care are şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Până când lucrurile vor începe să se mişte la Anticorupţie, Gabriela Breşfelean nu a renunţat la a trimite memorii instituţiilor care în mod normal ar trebui să descâlcească iţele.

Astfel, în luna octombrie 2014, femeia trimite un memoriuMinisterului Agriculturii, în care solicită rezolvarea situaţiei şi punerea sa în posesie conform legii. Din răspunsul primit de la minister pe data de 18 noiembrie 2014, document care poartă semnătura secretarului de stat Peter Tamas Nagy, reiese în mod clar că vinovaţii principali de tergiversări sunt de fapt aici în judeţ.

„(…) Solicitarea dumneavoastră a fost înaintată spre competentă soluţionare Agenţiei Domeniilor Statului prin adresa noastră nr. 141379/14.10.2014.

Agenţia Domeniilor Statului ne-a informat prin adresa 19285/5.11.2014, că a solicitat Primăriei Bistriţa – Comisiei municipale de fond funciar, OCPI Bistriţa-Năsăud şi ADS reprezentanţa Bistriţa-Năsăud să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară retrocedării suprafeţelor de teren către persoanele îndreptăţite din judeţul Bistriţa-Năsăud”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

 

Primăria Bistriţa nu a întocmit întreaga documentaţie

În urma solicitării Agenţiei Domeniilor Statului remisă Prefecturii Bistriţa-Năsăud, care la rândul ei cere lămuriri celorlalte instituţii amintite, Primăria Bistriţa dă un răspuns. Un răspuns în care se cam spală pe mâini de orice responsabilitate, invocând imperfecţiunea legii în baza căreia funcţionează Academia de ştiinţe agricole şi silvice Gheorghe Ionescu Şişeşti, de care de fapt aparţine SCDP Bistriţa. Pe lângă adresa cu pricina, Primăria Bistriţa trimite şi o anexă cu persoanele îndreptăţite să primească teren în perimetrul SCDP, dar cam atât. Cel puţin acest lucru reiese dintr-un alt document care este trimis de Prefectura BN către OCPI şi ADS BN în care se menţionează clar că: „Comisia judeţeană Bistriţa-Năsăud pentru stabilireadreptului de proprietate privată asupra terenurilor va înainta cerere către Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti, în vederea încheierii protocolului de predare preluare între Comisia municipală Bistriţa şi ADS Bucureşti pentru suprafaţa de 116 ha teren agricol, înscrisă în Anexa 29 Bistriţa, numai după ce se va transmite de către comisia municipală întreaga documentaţie întocmită conform prevederilor art. 15 din HGR nr. 401 din 19 iunie 2013”.

 

Atac pe toate căile posibile

Gabriela Breşfelean spune că vinovatul principal în această poveste este Primăria Bistriţa, fiindcă nu a cerut punerea în executare a sentinţei definitive şi irevocabile pronunţată de instanţă în 2009.

„Primăria nu a cerut punerea în executare a sentinţei. Sentinţa este pe 116 ha, este definitivă. ADS nu se plasează deasupra Comisiei locale de fond funciar care răspunde de documentaţia întocmită şi dacă terenurile există. Memoriile noastre sunt pasate de instituţiile statului de la una la alta”, spune Gabriela Breşfelean.

În urmă cu circa două săptămâni, Gabriela Breşfelean a fost în audienţă şi la doi dintre parlamentarii de Bistriţa-Năsăud, deputaţii Stelian Dolha (PNL) şi Doina Pană (PSD) care i-au promis că vor încerca să lămurească situaţia.

Stelian Dolha, membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, a pus pe tapet problema proprietăţilor din perimetrul SCDP, în şedinţa din data de 9 februarie.

„Am ridicat din nou problema proprietarilor cu sentinţe definitive pe terenurile Staţiunii Pomicole în comisia de agricultură. Am cerut şi am obţinut ca iniţiativa legislativă a parlamentarilor bistriţeni care cer restituirea acestor proprietăţi să fie readusă în discuţia comisiei de agricultură săptămâna viitoare. Am insistat că este nevoie de o formulă de echilibru între nevoia de a restitui terenurile foştilor proprietari şi aceea de a păstra suprafeţele obligatorii necesare cercetării. Punctul meu de vedere a fost îmbrăţişat inclusiv de colegii PSD din comisie, între care deputatul Liviu Harbuz, sau secretarul comisiei, Ioan Munteanu însă a fost respins cu înverşunare de alţii care consideră că proprietatea publică este de neatins.Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Şişeşti” au promis ca îmi vor trimite un raport despre situaţia de la Bistriţa, însă cu certitudine proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Dolha.

Gabriela Breşfelean, dar şi alţi câţiva dintre cei care ar trebui să fie puşi în posesie în perimetrul SCDP, nu renunţă însă cu una cu două şi sunt foarte hotărâţi să ajungă în audienţă inclusiv la Preşedinţia României, respectiv la preşedintele Klaus Iohannis, dar şi la Parlamentul României.

 

La 103 ani, bătrânul Ţurlaş mai aşteaptă să fie pus în posesie

În vara anului trecut, Gabriela Breşfelean a făcut plângere la DNA cu privire la situaţia sa. În luna ianuarie, o altă persoană care trebuie să fie pusă în posesie cu teren în perimetrul SCDP Bistriţa, s-a alăturat demersului său. Este vorba de Maria Petrovan, moştenitoarea lui Ţurlaş Simion, care ar trebui să fie pusă în posesie cu circa 3 ha de teren în perimetrul SCDP.

Ţurlaş Simion, acum în vârstă de 103 de ani, este un alt proprietar de terenuri confiscate de regimul comunist de dinainte de 1989 si care nu poate sa reintre in posesia lor.

Cazul a ajuns în instanţă, dar pentru că aici în ţară omul nu a ajuns la nicun rezultat, prin fiica sa Ana Petrovan, dosarul a ajuns la CEDO.

În 1991, Simion Ţurlaş a depus la Primăria Bistriţa o cerere adresată Comisiei municipale de fond funciar pentru a-şi recupera fostele proprietăţi situate pe raza municipiului, mai precis în „Staţiune”, Drumul Dumitrei Vechi, „La Meteor”, dar şi un teren intravilan în prezent ocupat de blocul nr.6 Andrei Mureşanu, bloc K1, Aleea Tihuţa, spaţii verzi şi trotuare. Imobilele amintite au aparţinut fostei soţii a lui Simion Ţurlaş – Florica Ţurlaş, care între timp a decedat, dar şi fraţilor acesteia. În 1968, fraţii Floricăi Ţurlaş au vândut părţile care le reveneau lui Simion Ţurlaş, vânzare consfinţită printr-un act autentificat în faţa notarului.

Cu toate că la dosar au fost depuse toate actele necesare care atestau că este proprietar de drept al imobilelor solicitate, Comisia municipală de fond funciar nu îl ia în seamă. Bătrânul Ţurlaş a primit doar nişte acţiuni la SCDP Bistriţa şi a fost trecut pentru despăgubiri, pe anexa 39, pentru terenul pe care acum sunt construite blocuri. Deşi a făcut contestaţii peste contestaţii la Comisia municipala, dar şi la Comisia Judeţeană de fond funciar, şi s-a ajuns chiar în instanţă, terenurile care i-au aparţinut lui Simion Ţurlaş au fost retrocedate ilegal altor persoane, pe numele cărora Comisia municipală de fond funciar eliberează titluri de proprietate.

Simion Ţurlaş, prin fiica lui – Ana Petrovan, face parte din grupul celor care împreună cu Gabriela Breşfelean au obţinut sentinţa definitivă de la instanţa de judecată şi care aşteaptă de ani buni de zile să fie pus în posesie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.