Comisia Europeană a anunțat că analizează legalitatea interdicțiilor de export adoptate de România, Franța, Polonia, Ungaria, și Slovacia, adăugând că restricțiile comerciale se aplică și echipamentelor și dispozitivelor medicale, transmite Reuters, citată de Rador.

„Într-o perioadă în care ne concentrăm asupra salvării de vieți, nu este momentul să restricționăm exporturile de medicamente și echipamente medicale esențiale și nici să le lăsăm să expire ca să nu le împărţim”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Restricțiile comerciale impuse de România blochează, de exemplu, o mare expediere de medicamente cardiace, menite să ajungă la pacienți din Ungaria și Muntenegru, a spus Kasper Ernest, secretarul general al Affordable Medicines Europe, organismul comercial pentru angrosiștii ​​farmaceutici, avertizând că medicamentele vor expira în curând.

Conform Reuters, spitalele din Uniunea Europeană se confruntă cu o penurie de medicamente critice pentru a trata pacienții cu COVID-19, din cauza restricțiilor comerciale și a stocării excesive de către guvernele UE, au declarat luni oficialii UE și cei ai industriei.

În ciuda mai multor solicitări de solidaritate, multe dintre cele 27 de națiuni ale UE, între care și România, au recurs la măsuri protecționiste în timpul epidemiei de coronavirus, restricționând vânzările de produse esențiale, cum ar fi medicamente, măști de față și dispozitive medicale.

„Unele state membre ale UE au indicat că încep să observe deficiențe de anumite medicamente utilizate pentru pacienții cu COVID-19 sau se așteaptă ca aceste deficiențe să apară foarte curând”, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului într-un comunicat.

Lipsa privește în mare parte medicamentele utilizate pentru pacienții cu cele mai grave complicații cauzate de noua infecție cu coronavirus. Acestea includ medicamentele utilizate în unitățile de terapie intensivă, cum ar fi anestezicele, antibioticele și relaxantele musculare, care permit pacienților să primească suport respirator cu ventilatoare.

Săptămâna trecută, un grup de spitale mari europene, inclusiv San Raffaele din Milano și Vall d’Hebron din Barcelona, ​​au declarat că în scurt timp nu vor mai putea trata pacienții cu COVID-19 dacă nu se vor elimina restricțiile asupra tranzitului de medicamente.

La începutul epidemiei, blocul s-a confruntat cu întârzieri în furnizarea de medicamente, cauzate de întreruperea aprovizionării în China și interdicțiile comerciale din India, dar acum principalele obstacole în materie de aprovizionare se datorează statelor din UE, au declarat oficialii industriei.

„Țările fac stocuri. Aceasta este o abordare rezonabilă, dar stocurile sunt uneori prea mari și acest lucru va priva țările care trebuie să le obțină”, ​​a declarat Adrian van den Hoven, directorul Medicines for Europe, un organism comercial pentru industria UE de medicamente generice. El a spus că o comandă de medicamente de la un stat, pe care nu l-a numit, a acoperit producția anuală a unui producător.

„Acest lucru nu este rațional și nu se limitează la o singură țară”, a spus el. Austria și Portugalia se numără printre statele UE care stochează excesiv, a spus Kasper Ernest, secretarul general al Affordable Medicines Europe, organismul comercial pentru angrosiștii ​​farmaceutici.

Multe țări au restricționat, de asemenea, exportul de medicamente considerate esențiale în timpul epidemiei.

În conformitate cu unele dintre aceste limitări, numai atunci când nevoile naționale sunt îndeplinite, medicamentele pot fi exportate. Restricțiile au afectat în mare parte distribuitorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here