Începând cu acest număr, Gazeta de Bistriţa începe o serie de dezvăluiri despre mafia din Bistriţa-Năsăud. În documentele în posesia cărora a intrat Gazeta de Bistriţa, apar nume grele din judeţul în care „nu se întâmplă nimic”. Nimic bun, spunem noi, fiindcă Bistriţa-Năsăud a ajuns vedetă la nivel naţional în ceea ce priveşte comiterea unor infracţiuni de către persoane cu multă potenţă şi influenţă de pe raza judeţului. Bistriţenilor le este însă proaspăt în memorie dosarul mafiei cu epoleţi din IPJ BN sau acuzaţiile de corupţie aduse la adresa lui ex-judecătorului Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Sunt doar două exemple simple, dar extrem de relevante.

 

Şi fiindcă tot veni vorba despre dosarul Mafiei cu epoleţi din IPJ BN, bistriţenii îşi aduc aminte că în ziua descinderii procurorilor la Inspectoratul de Poliţiei bistriţean – 24 noiembrie 2014, în mass-media locale, dar şi naţionale erau vehiculate, pe lângă numele lui Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă, şi alte două nume – ambii comisari şefi în cadrul instituţiei amintite: Ani Ioan – la acea vreme şeful Compartimentului de Arme şi Muniţiişi Olariu Liviu– pe atunci adjunctul şefului IPJ BN.

În 2014 nu a fost pentru prima dată când asupra celor doi planează suspiciuni de ordin penal, numele acestora fiind implicate într-un dosar de braconaj în care, în 2013, au fost trimise în judecată 6 persoane.

Cei doi comisari-şef au scăpat ieftin şi au fost scoşi de sub urmărire penală, procurorii susţinând că nu au „indicii sau probe suficiente pentru punerea sub învinuire” a acestora.

 

Ani şi Olariu, suspectaţi de favorizarea infractorului

Este foarte interesant preambulul rechizitoriului de trimitere în judecată a făptaşilor propriu-zişi, în care scrie negru pe alb:

„Examinând actele de urmărire penală efectuate în dosarul cu numărul de mai sus ( n. r. 339/P/2011) privind pe făptuitorul Ani Ioan şi învinuiţii…”

Cei şase învinuiţi trimişi în judecată sunt Lazăr Grigore Ioan zis „Doruţ”, Rognean Pavel Anton zis „Luca”, Rauca Lucian Dănuţ zis „Luci”, Platon Liviu zis „Liviuţ” , Pop Buia Niculai zis „Men” sau „Nik” şi Deac Dumitru.

Iniţial cercetarea a fost demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, care, în momentul când au apărut suspiciuni în ceea ce îl priveşte pe comisarul şef Ani Ioan, de favorizare a infractorului, au declinat competenţa spre soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

„Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a prezentei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii de către numitul Ani Ioan – comisar şef de Poliţie, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, a infracţiunii de favorizarea infractorului prevăzută de art. 264 CP. În cauză s-au efectuat cercetări faţă de cei şase învinuiţi sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni (braconaj cinegetic şi altele), iar în urma analizării notelor de redare a convorbirilor telefonice interceptate, s-a apreciat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, că ar exista indicii cu privire la comiterea de către comisarul şef de poliţie Ani Ioan a infracţiunii de favorizare a infractorului”, se arată în rechizitoriu.

Pe parcurs însă, a apărut în ecuaţie şi comisarul şef Liviu Olariu.

Pe surse, Gazeta de Bistriţa a aflat că cei doi ofiţeri de poliţie i-ar fi pus în gardă pe cei şase braconieri, în momentul în care ar fi primit informaţii că ar urma să fie efectuate percheziţii la domiciliile acestora.

 

Scoşi basma curată

Potrivit rechizitoriului, cei şase amintiţi mai sus au braconat animale sălbatice în păduri aflate pe raza mai multor comune, respectiv Josenii Bârgăului, Livezile, Leşu. Fără autorizaţie, pe parcursul anului 2010, aceştia au capturat căprioare, iepuri sau mistreţi.

Cât despre cei doi ofiţeri de poliţie, procurorii clujeni i-au disculpat întrucât nu au avut, spuneau ei, suficiente probe, asta cu toate că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa au mirosit altceva.

Iată şi ce au scris în rechizitoriu despre acest subiect, anchetatorii clujeni:

„În ceea ce priveşte suspiciunile de comitere de către ofiţeri de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud a infracţiunii de favorizare a infractorului, în urma analizei de redare a convorbirilor telefonice purtate de învinuiţi, considerăm că acestea nu conţin elemente suficiente pentru a putea fi valorificate la o eventuală punere sub învinuire a lucrătorilor de poliţie Ani Ioan şi Olariu Liviu. În primul rând, cu excepţia unei convorbiri purtate cu cms. şef Olariu Liviu, convorbire care poate fi considerată cel mult suspectă, nu există note de redare ale unor convorbiri purtate de învinuiţi cu lucrătorii de poliţie. (…) În majoritatea notelor de redare considerate suspecte şi indicate în ordonanţa de declinare a competenţei, se fac afirmaţii generale şi fără caracter de certitudine în ceea ce priveşte pretinsa implicare a lucrătorului de poliţie Ani Ioan în activitatea de cercetare penală din prezentul dosar. Într-adevăr se fac referire la numele său, dar nu avem convingerea că vreunul dintre învinuiţi a discutat cu acesta şi, în situaţia în care admitem că între învinuiţi şi Ani Ioan s-au purtat discuţii, nu se cunoaşte conţinutul acestor discuţii pentru a se putea susţine că prin conduita sa, Ani Ioan i-a favorizat pe învinuiţi. (…)

Ca atare, apreciem că nu există indicii sau probe suficiente pentru punerea sub învinuire a lucrătorilor de poliţie Ani Ioan şi Olariu Liviu pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului, motiv pentru care se va dispune neînceperea urmăririi penale împotriva acestora”.

 

Ani, luat la ochi de Mureşan

Dosarul în care cei şase bistriţeni au fost acuzaţi de braconaj a fost trimis în judecată în urmă cu 3 ani, pe 16.01.2013, însă până în acest moment nu instanţa nu a dat încă un verdict.

Pentru faptul că a fost cercetat de procurori, comisarul şef Ani Ioan a avut probleme la locul de muncă, aspecte care au ieşit la iveală odată cu scandalul mafiei din IPJ BN.

Astfel, în luna mai 2014, Ioan Ovidiu Mureşan – pe atunci șeful IPJ BN a dispus efectuarea unui control legat de activitatea șefului Biroului Arme, comisarul șef Ioan Ani, control care a constatat faptul că polițistul are grave deficiențe în actul de comandă. Pentru a nu fi schimbat din funcție, șeful de la Arme a intervenit, la rândul lui, pe lângă omul de afaceri Traian Larionesi, care l-arugat pe șeful IPJ Bistrița Năsăud să„îndulcească”nota de control astfel încât„toată lumea să iasă bine”. În urma acestei intervenții, raportul de control a fost modificat în sensul în care activitatea comisarului șef de la Biroul Arme a fost notată cu calificativul foarte bine.

Comisarul şef Ioan Ani a scăpat, pare-se de a fi pus sub urmărire penală de procurorii DNA, şi pentru a evita alte probleme a ieşit la pensie.

 

Olariu, urmărit penal de DNA

Cu ocazia aceluiaşi scandal, a cerut pensionarea şi Liviu Olariu, cu exact trei zile înainte de a se dispune împotriva sa începerea urmăririi penale.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatulOlariu Liviu, comisar şef de poliție, adjunct al şefului IPJ Bistriţa Năsăud, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată(7 acte materiale).

Din ordonanța de punerea în mișcare a acțiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

În datele de 31.07.2014, 06.11.2014 și 07.11.2014, inculpatul Olariu Liviu, atât personal cât și prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, inculpatul Hasnăș Roberto Emil, a intervenit asupra agenților de poliție din teren, pentru ca aceștia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulației.

La datele de 20.08.2014, 30.08.2014, 29.09.2014 și 12.10.2014, inculpatul Olariu Liviu a participat, alături de alți poliţişti,(cadre din conducerea IPJ și subordonați), la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulație soldate cu victime omenești.

Scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).

În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, inculpatul Olariu Liviu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere, din care au rezultat vătămări corporale, precum şi obligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare”, au comunicat procurorii DNA pe data de 13 ianuarie 2015.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.