După un an în care au fost nevoiți să achite un prejudiciu imens, într-un dosar deschis de DIICOT, cei de la Comelf par să revină pe linia de plutire și mai mult se pregătesc să semneze tocmai cu Armata Română. Acționarii companiei  bistrițene deja și-au dat acceptul pentru înregistrarea noilor domenii de activitate.

Comelf se pregătește să pună mâna pe fonduri frumușele de la Armata Română. În cursul acestui an, compania bistrițeană a făcut demersurile necesare pentru a putea produce materiale pentru industria de apărare.

Într-o ședință care a avut loc luna aceasta, acționarii Comelf au aprobat modificarea obiectului de activitate. Practic au fost înregistrate noi domenii de activitate. Este vorba despre fabricarea armamentului și muniției, fabricarea autovehiculelor de transport rutier și fabricarea vehiculelor militare de luptă.

Cei de la Comelf au mai făcut pași în acest sens, fiind de curând auditați și autorizați de un organism special al Ministerului Apărării Naționale, pentru a putea produce construcții metalice pentru industria de apărare. Surse din piață spun că cei de la Comelf se pregătesc să devină unul dintre furnizorii principali ai Armatei Române.

Au avut de achitat un prejudiciu de un milion de lei într-un dosar DIICOT

Dacă 2019 pare să fie un an foarte bun pentru Comelf, nu același lucru se poate spune și despre 2018. Atunci, compania a avut de achitat un prejudiciu de un milion de lei, într-un dosar DIICOT.

De la ce a pornit tot? În anul 2013, procurorii DIICOT au luat în vizor BCR Asigurări, dar și Comelf Bistrița. Cazul „BCR Asigurări de Viață” se referă la mai mulți angajați și șefi de sucursale BCR Asigurări de Viață, ancheta pornind pe baza unor informații obținute și verificate de SRI Mureș. Aceasta a avut o extindere în jumătate din județele României.

Tocmai contractele încheiate de BCR Asigurări de Viață cu angajații Comelf i-au adus necazuri companiei bistrițene, care număra în acel moment circa 1.000 de angajați.

Procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că BCR Asigurări de Viață a făcut plăți înainte de termenul prevăzut de lege pentru polițe de viață facultative. Prin această metodă se asigura plata parțială a angajaților din firmele vizate de procurori.

Mecanismul infracțional funcționa în felul următor: persoanele juridice achitau contravaloarea polițelor de asigurare pentru angajați, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmând ca în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare să ceară răscumpărarea clauzei suplimentare și deci plata cuantumului asigurărilor de viață.

BCR Asigurări de Viață, după reținerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaților, având ca scop sustragerea parțială a angajatorilor de la plata contribuțiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, șomaj și a impozitului pe venit.

După reținerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate.

Se pare că DIICOT i-a făcut responsabili de acest prejudiciu pe cei de la Comelf. Prejudiciile ar fi fost cauzate în perioada 2009-2012, iar Comelf, fără prea multe comentarii, s-a angajat să restituie suma.

Asta după ce, în 2015, inspectorii Antifraudă au pus sechestru pe o hală a companiei.

Plata prejudiciului a lovit serios veniturile companiei

În 2018, Comelf mai avea de achitat un milion de lei din prejudiciul de peste 6 milioane de lei stabilit de DIICOT. Chiar și acest milion de lei a scăzut disponibilitățile bănești ale companiei cu 30%, după cum chiar Comelf a informat Bursa de Valori București.

Conform documentului transmis Bursei de Valori București în 2019, disponibilitățile bănești ale companiei s-au diminuat cu 30%, la finalul anului 2018 comparativ cu finalul anului precedent din cauza utilizării sumei de un milion de lei din disponibilul operațional al companiei pentru plata acestui prejudiciu în dosarul DIICOT, dar și din cauza restituirii unui credit pentru investiții, care se apropia de un milion de euro.

Compania a împrumutat suplimentar 1.000.000 euro pentru susținerea activității operaționale, ca urmare a ieșirii de resurse financiare pentru achitarea prejudiciului în dosarul DIICOT (suma total achitata 5.573.477 lei) dat fiind faptul că în cursul anului 2018 s-a rambursat integral creditul de investiții (4.418.426 lei).

În 2017 au fost luați în vizorul Autorității de Supraveghere Financiară

Și 2017 a fost unul problematic pentru cei de la Comelf. Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a sancționat pe Emanuel Babici, în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Comelf, pentru nerespectarea regulamentului privind abuzul de piață, conform unui raport al ASF.

Conforma aceluiași raport, Emanuel Babici a realizat tranzacții în zilele de 15.07.2016 și 18.07.2016, în cursul perioadei aferente publicării rezultatelor financiare semestriale ale societății.

Regulamentul UE privind abuzul de piață spune că personalul care exercită responsabilități de conducere în cadrul unui emitent nu are voie să deruleze nicio tranzacție în nume propriu sau în contul unei terțe părți, direct sau indirect, legată de acțiunile sau titlurile de creanță ale emitentului sau de instrumente financiare derivate sau de altă natură legate de acestea, pe durata unei perioade închise de 30 de zile calendaristice, înainte de anunțarea unui raport financiar intermediar sau al unui raport financiar de sfârșit de an, pe care emitentul are obligația să îl publice.

Comelf s-a apărat atunci susținând că în momentul efectuării tranzacțiilor nu au existat informații privilegiate nedezvăluite publicului. Emanuel Babici a fost sancționat atunci de către Autoritatea de Supraveghere Financiară doar cu un avertisment.

Compania Comelf are mai bine de 40 de ani de activitate, având clienți precum General Electrics sau Siemens. Producătorul de mașini și utilaje pentru lucrări terasiere are peste 1.000 de angajați.

Printre produsele fabricate de Comelf se numără noi tipuri de carcase pentru motoare de mare putere, unități de filtrare aer de combustie pentru centralele energetice, subansamble și componente pentru centrale eoliene ale Siemens.
Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.