Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că o eventuală comasare a alegerilor de anul viitor este perfect constituţională, iar coaliţia va decide dacă se va materializa unul dintre scenariile care pot fi luate în calcul.

„Este perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate. (…) Conform Constituţiei, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare. Analiza pe care colegii din PNL cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o este una care înlătură această temere pe care am auzit-o în spaţiu public, şi anume că posibilitatea de a comanda alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstituţionalitate. Există argumente de natură juridică şi constituţională pentru comasarea legilor, există argumente care ţin de ce şi doreşte populaţia din România. Analiza noastră sociologică arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare. Rămâne să vedem care va fi voinţa liderilor din coaliţie”, a afirmat ea, marţi, la Senat, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Gorghiu, există formule de comasare care respectă jurisprudenţa CCR, respectă Constituţia şi deciziile Comisiei de la Veneţia cu privire la acest aspect. „Sunt mai multe scenarii pe care le putem lua în calcul. Trebuie să pornim un pic altfel, nu de la ce îşi doreşte PNL, ci de la interesul public. Dacă îţi doreşti o administraţie funcţională în 2024 şi nu un blocaj total la nivel de instituţii publice, dacă doreşti ca populaţia să nu fie obosită aproape un an de zile cu campanii electorale, dacă îţi doreşti o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură ar fi, atunci cred că această temă ar trebui să fie foarte serios discutată. Nu mai avem mult timp, pentru că una din prevederile deciziilor Comisiei de la Veneţia spune că modificările trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de producerea exerciţiului electoral”, a adăugat Gorghiu. Preşedintele interimar al Senatului consideră că eventuale modificări ale legislaţiei care să permită comasarea alegerilor ar putea fi făcute până la sfârşitul actualei sesiuni legislative.

„Cred că în toamnă va fi târziu să ne apucăm de modificări. Sunt mai multe variante luate în calcul, dar mi se pare nepotrivit să le expun acum. Orice scenariu este luat în calcul. Noi, PNL, nu avem o variantă preferată, dar credem că este potrivită ideea de comasare a alegerilor. (…) A avea patru tipuri de alegeri şi un al doilea tur la prezidenţiale, adică cinci evenimente de acest fel, ar fi din punctul nostru de vedere nepotrivit. Aici nu mai vorbim de argumente de natură constituţională, de argumente de natură sociologică, politică, ci vorbim exclusiv de o decizie care se va lua într-o direcţie sau alta, la nivel de coaliţie, şi am convingerea că vom afla, curând, dacă se va pune în practică această soluţie a comasării sau nu”, a mai spus Gorghiu, scrie Digi24.ro.

Citește și: EXCLUSIV Schimbare radicală în strategia de apărare a bombardierului Adrian Groșan

1 COMENTARIU

  1. Comasarea alegerilor locale cu parlamentare e anticonstitutionala pentru ca ar presupune prelungirea mandatelor alesilor locali cu 3 luni( din septembrie pana in decembrie 2024). Alina Gorghiu vorbeste pe interesul PNL. Se stie ca PSD are 2 milioane de alegatori si cu cat ar fi prezenta mai mare, aceste 2 milioane ar insemna mai putin pentru PSD in procente. Argumentele cu obositul populatiei si cu blocajul administratiei si al institutiilor este absolut pueril. Nu ne poate obosi democratia, alegerile se fac la 4 ani( locale si parlamentare) sau 5 ani( europarlamentare si prezidentiale) fiindca asa e democratic si institutiile si administratia nu au dreptul sa oboseasca si nici sa se blocheze. Cine se blocheaza e incompetent si trebuie dat afara si inlocuit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.