Anul acesta, Primăria Bistrița este obligată să renunțe la a mai percepe taxă pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă sau pe perioada sărbătorilor legale. Asta pentru că noul Cod Administrativ nu permite instituirea unor astfel de taxe. Patru cupluri care au plătit anul acesta taxa, în cuantum de 150 de lei, pot solicita banii înapoi.

Primăria Bistrița a întocmit un proiect de hotărâre care prevede abrogarea hotărârii prin care a fost stabilită taxa specială pentru oficierea căsătoriilor. Proiectul va intra în dezbaterea ședinței Consiliului Local Bistrița din data de 30 iunie.

”Potrivit art. 4, alin. (2) din Anexa nr. 1 la O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ, nu se pot stabili taxe speciale pentru publicarea pe pagina de internet a declaraţiei de căsătorie ori pentru încheierea căsătoriei, indiferent de locul unde aceasta are loc. Prevederile anexei 1 din O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ se aplică la 180 de zile de la data intrării în vigoare. În cazul municipiului Bistriţa, taxa specială pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă şi în sărbătorile legale a fost iniţial instituită prin Hotărârea nr. 36/24.06.1993 a Consiliului Local al municipiului Bistrița privind stabilirea taxei speciale pentru oficierea căsătoriilor ȋn zilele de sâmbătă şi sărbători legale. Pentru anul 2020, cuantumul taxei speciale pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă şi în sărbătorile legale – în valoare de 150 lei a fost stabilit prin Hotărârea nr. 74/25.04.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020 – anexa nr. 4”, se arată în expunera de motive a proiectului de hotărâre.

Astfel, întrucât termenul pentru intrarea ȋn vigoare a prevederilor art. 4, alin. (2) din Anexa nr. 1 la O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ s-a ȋmplinit, ”pentru anul 2020 nu există temei legal pentru a percepe taxa specială pentru ȋncheierea căsătoriilor ȋn zilele de sâmbătă şi sărbători legale, deoarece prevederile art. 4 şi anexa nr. 4 din Hotărârea nr. 74/25.04.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița contravin unor reglementări dintr-un act normativ de nivel superior, ȋn speţă O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ”, mai completează Primăria Bistrița.

În aceste condiții, municipalitatea va abroga hotărârea prin care a fost stabilită taxa specială pentru oficierea căsătoriilor pentru anul 2020.

De la începutul anului și până în prezent, un număr de patru persoane au achitat taxa specială pentru ȋncheierea căsătoriilor ȋn zilele de sâmbătă şi sărbători legale. Prin urmare, date fiind cele prezentate, acestea au dreptul să solicite restituirea sumelor plătite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here