COD GALBEN de ninsori şi vânt în Bistriţa-Năsăud! Vezi până când este valabil şi cum acţionează Comitetul pentru Situaţii de urgenţă

489

Conform atenționării Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, ora 18.00, până mâine, ora 17.00, în județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Harghita, Maramureș și Mureș, precum și în anumite zone din județele Neamț și Satu Mare, vor predomina ninsorile, iar vântul se va intensifica, ajungând pe crestele montante la 70 km/h.

 

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenționării de vreme rea emise, pompieri militari cu mijloace tehnice specifice sezonului rece sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

 

Răspunsul la eventualele acțiuni de intervenție în zone greu accesibile va fi asigurat de șenilata din dotarea ISU Bistrița – Năsăud, de autospeciale ale pompierilor militari, dotate cu accesorii pentru diferite tipuri de situații de urgență, de echipaje medicale SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița – Năsăud. În funcție de evoluția vremii și a situației din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal și mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidența atenționărilor.

Echipaje de poliție rutieră și rurală sunt dislocate în zonele cu circulație intensă pentru măsuri de fluidizare a traficului rutier. Echipele specializate ale jandarmeriei de la posturile montane Piatra Fântânele și Rodna execută misiuni de patrulare pentru sprijinirea persoanelor care se pot confrunta cu dificultăți în zona de munte. Serviciul Județean Salvamont Bistrița – Năsăud este pregătit să vină în sprijinul echipajelor de intervenție care pot primi solicitări în zona montană.

Echipajele de deszăpezire acționează cu utilaje și material antiderapant pentru curățarea drumurilor naționale și județene. La această oră, toate drumurile sunt deschise circulației, neexistând restricții în acest sens.

O altă măsură preventivă vizează informarea autorităților publice locale din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care are în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

 

Recomandăm cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipați corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here