Curtea de Apel Cluj a decis ca Bogdan Gruiță, unul dintre foștii parteneri de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, să rămână cu condamnarea penală pentru evaziune fiscală emisă de Tribunalul Cluj. El a fost acuzat în cadrul unui rechizitoriu făcut de procurorul clujean Mihaela Sfiriac de o evaziune de aproape 11 milioane de lei. Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiță se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele. Pe parcursul procesului, Gruiță a cerut strămutarea procesului de la instanțele clujene pe motiv că Gazeta de Cluj a dezvăluit evaziunea din afacerile lui.

Judecătorii Iuliana Moldovan şi Viorel Virgil Andreieş au menținut pedeapsa de cinci ani de închisoare și plata unui prejudiciu de 3,2 milioane de lei dată lui Bogdan Gruiță, clujeanul care a fost partener de afaceri cu George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI.

”Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Gruiță Bogdan Andrei şi partea civilă ANAF – A J a F P Cluj împotriva sentinţei penale nr. 286/15.10.2018 pronunţate de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 5855/117/2016. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod de Procedură Penală, obligă pe inculpatul apelant şi pe partea civilă apelantă la plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. În temeiul art. 275 alin. 6 Cod de Procedură Penală, suma de 300 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat va fi suportată din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

Anul trecut, Gruiță a fost condamnat de instanța de fond la o pedeapsă de 5 ani de închisoare și la plata sumei de 3.286.831 lei care reprezintă ”despăgubiri civile, reprezentând TVA în sumă de 1.911.039 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.375.792 lei, precum şi a accesoriilor aferente acestei sume până la plata integrală”.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, Bogdan Gruiță a înregistrat în contabilitatea firmei Impact Strategic Solution opt facturi fictive în valoare totală de 10.716.282 lei care, aparent, proveneau de la SC Dual Convex Place București.

Evaziunea fiscală a fost depistată de Garda Financiară Cluj în urma unor controale încrucișate la mai multe societăți comerciale cu care SC Impact Strategic solution, firma lui Gruiță, a avut încheiate contracte de prestări servicii.

La cererea inspectorilor ANAF, Gruiță a refuzat să pună la dispoziție documentele firmei.

În urma citațiilor primite, Gruiță a declarat că toate documentele companiei clujene au fost trimise prin poștă către off-shore-ul Dimery Corporation ca urmare a vânzării acțiunilor societății. Însă, potrivit buletinelor de expediție, actele au fost trimise după ce a avut loc primul control al fiscului. Off-shore-ul cipriot este condus de Michael Patrick Dwen și Martin Graham Samuels, doi cetățeni britanici, care sunt directori a zeci de off-shore-uri, multe dintre ele având legături de afaceri cu Rusia. În cazul Dimery Corporation, cei doi directori britanici l-au numit pe Gruiță reprezentantul Dimery în România

Fost partener de afaceri cu George Coldea, acum condamnat

Bogdan Gruiță este unul dintre foștii parteneri de afaceri de-ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, Florian Coldea. Procurorii au deschis dosarul de cercetare pe numele lui Bogdan Gruiță tocmai din 2012, însă el a fost trimis în judecată abia după ce ”stabilitatea” fostului adjunct al SRI Florian Coldea a început să aibă de suferit.

Firma Impact Strategic Solution, care se ocupa de consultanță în afaceri, a fost înființată de George Coldea și Bogdan Gruiță în cote de 50% fiecare. În 2011, George Coldea a decis să âși lichideze majoritatea acțiunilor din această firmă. O parte a fost vândută către Bogdan Andrei Gruiță, iar un pachet mai mic a fost cesionat către SC Braton Consult SRL Cluj-Napoca, firmă controlată tot de Gruiță. Cei doi au revocat această hotărâre și au vândut toate acțiunile către compania off-shore DIMERY CORP., cu sediul în Republica Seychelles, orașul Victoria, Clădirea Oliver Maradan, la etajul 2.

Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România din primăvara anului trecut, iar în urma dezvăluirilor senatorul Valer Marian a făcut o interpelare care așteaptă și acum răspuns pentru că reprezentanții Ministerelor Justiției și Sănătății și-au pasat răspunsurile de la unii la alții, punând batista pe țambal.

În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

George Coldea a avut legături cu două societăți care activează în domeniul medical: Medicare Technics și Eurorad Invest, companie aflată în insolvență. Eurorad este administrată de cetățeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deținută de de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acționar majoritar, și EURORAD 2002 KFT).

Vărul fostului adjunct SRI mai este acționar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din București alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soția lui Codruț Sereș. Firma Ginza a devenit acționar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deținea 90% din firmă, a vândut un pachet de acțiuni lui soției lui Sereș.

A vrut strămutarea procesului din instanțele clujene

Pe parcursul procesului, Gruiță a cerut strămutarea dosarului de la Cluj. Pe lângă articolele de presă invocate, acesta își motivează cererea prin faptul că fostul său de partener de afaceri este văr primar cu Florian Coldea ce este în prezent cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar la nivelul județului Cluj există o reticență ce vizează lămurirea aspectelor legate de societatea off-shore Dimery Corp din Seychelles, companie despre care s-a scris că are legătură cu familia Coldea.

Gruiță spune că fapta nu este prevăzută de legea penală

Cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală, Bogdan Gruiță, prin avocat, spune că fapta reținută în sarcina lui Gruiță nu este prevăzută de legea penală și nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. În rechizitoriu și în sentința Tribunalului Cluj se arată că facturile au caracter fictiv, întrucât Dual Convex Place SRL era în procedura falimentului, nu avea angajați, era inactivă și nici nu recunoaște acele operațiuni. Tot în rechizitoriu se arată că există un prejudiciu aferent infracțiunii de evaziune rezultat din înregistrarea în contabilitatea Impact Strategic SRL a unor cheltuieli presupus fictive aferente facturilor de la Dual Convex Place SRL.

”Precizăm că mecanismul descris în actul de sesizare și însușit în sentința apelată nu este susceptibilă să conducă la evazionarea bugetului de stat și cauzarea unui prejudiciu întrucât, în concret, Impact Strategic Solution SRL a jucat un rol de intermediar, a livrat în mod real servicii către beneficiarii finali, servicii pe care le-a achiziționat de la subcontractori, respectiv Dual Convex Place SRL, înregistrând astfel în mod real cheltuieli în contabilitate, fără a-și diminua în mod fictiv baza impozabilă”, se arată în motivele de apel.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.