Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să amenajeze la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere. Investiția este estimată la circa 40 de milioane de euro, iar administrația județeană mizează pe accesarea unor fonduri europene pentru realizarea acesteia. În plus, tot aici va fi amenajată o nouă celulă pentru depozitarea gunoiului.

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bistrița-Năsăud au explicat că o astfel de investiție este absolut esențială pentru a reduce astfel cantitatea de deșeuri care se depozitează la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu.

Tot deșeul din pubela neagră trebuie să treacă printr-un proces de tratare, transformare și valorificare. Lucrul acesta va face obiectul următorului proiect european la care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud lucrează în acest moment, proiect foarte important, cu o valoare de circa 40 de milioane de euro, bani care vor fi accesați prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și care prevede înființarea unei stații de tratare mecano-biologică la Tărpiu. Astfel, toate deșeurile reziduale, adică pubela neagră, vor intra în această stație de tratare cu producere de biogaz și cu foarte multe elemente care vor duce în final la situația în care se va mai depozita doar 10 la sută din cantitatea de deșeuri, exact ținta la care trebuie să ajungem” , a declarat Pavel Plăian, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, într-o conferință de presă în care a vorbit despre sistemul de salubrizare al județului și cum va di dezvoltat acesta în viitor.

Totodată, consultatul Răzvan Blid a precizat că există deja țări în Uniunea Europeană care au atins acest obiectiv, adăugând că și România trebuie să se alinieze noilor cerințe.

”În 2020, noi, România, ar trebui să aruncăm la groapa de gunoi doar 50 la sută din cât generăm, însă aruncăm peste 90 la sută, iar țările surori din Uniunea Europeană, cele mai din vestul Europei, au ajuns să fie la 10 – 15 – 20 la sută aruncat la celulă din ce se depozitează. Schimbările climatice și întreaga schimbare de paradigmă a UE vine de la faptul că nu se mai dorește depozitarea deșeurilor”, a spus Blid

Pavel Plăian mai adaugă că dacă se va reuși obținerea finanțării pentru acest amplu proiect, el ar trebui implementat în cel mult trei ani.

Tot la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu va fi amenajată o nouă celulă pentru depozitarea gunoiului, finațarea pentru aceasta fiind deja asigurată, lucrările urmând să înceapă de îndată ce vremea va permite acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.