În luna ianuarie 2019, după circa opt luni de investigații intense derulate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Bistrița, sub supravegherea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud,în urma unui flagrant delict, a fost reținut un grup infracțional format din trei persoane, profesioniști ai furturilor, recidiviști, cu un cazier extrem de încărcat, suspecți de comiterea unor infracțiuni de furt pe raza Bistriței, dar și a unor județe învecinate. Ulterior lucrurile au evoluat normal, în baza unor probe și indicii temeinice, acești au fost reținuți pentru 24 de ore, și mai apoi au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Conform unor surse judiciare lucrurile se îndreaptă firesc după finalizarea anchetei spre o soluție de trimitere în judecată a grupului de infractori în stare de arest preventiv și tragerea la răspundere a acestora. Lovitura de teatru a intervenit în momentul în care un judecător de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, investit cu judecarea contestației la măsura arestării preventive dispusă de Judecătoria Bistrița, a formulat o cerere de abținere.

Reamintim cititorilor noștri cronologia derulării eta-pelor acestui caz, dar și unele aspecte inedite din culisele cazului care a pus pe jar opinia publică din Bistrița prin instaurarea unui climat de nesiguranță în rândul cetățenilor. Au fost necesare opt luni de investigații extrem de complexe, finalizate printr-un flagrant delict, pentru capturarea acestei grupări specializate în furturi din autoturisme.

Scurt remember

Investigațiile au fost declanșate la înregistrarea primului furt care a avut loc în data de 06.07.2018, victima fiind Traian Pop din Bistrița, căruia hoții i-au sustras circa 30.000 de euro. De la începutul anchetei polițiștii au mirosit că au de a face cu niște ”specialiști” în comiterea de infracțiuni. Furtul căruia i-a căzut victimă bistrițeanul, conform unor surse din cadrul poliției nu a fost unul făcut, la plezneală. A fost o operațiune planificată,victima fiind selectată în baza unor informații privind faptul că acesta deținea o mare sumă de bani, reprezentând darul de nuntă de la căsătoria fiului său, pe care intenționa să o folosească pentru achiziționarea unor materiale de construcție.

Ținta a fost monitorizată câteva zile, i s-a stabilit traseul, anumite obiceiuri, locul unde își ținea banii. Mai mult, i s-a stabilit cu exactitate sistemul de siguranță a ușilor autoturismului și luate măsuri pentru anihilarea acestuia. Lovitura a fost executată cu participarea întregului grup și cu o logistică pe măsură, mijloace de comunicație, de transport. Un membru al grupului a filat îndeaproape victima, o auto-utilitară condusă de un alt membru al grupului a fost folosită ca paravan, fiind oprită pentru câteva secunde în fața mașinii victimei, iar al treilea membru al grupului infracțional dotat cu un dispozitiv electronic de deblocare a ușilor autoturismului, a furat banii din mașină. Toată operațiunea a durat 13 secunde.Cu toate prevederile și măsurile de siguranță luate, a planificării furtului, hoții și-au forțat norocul, omițând un amănunt care i-a dat de gol. Un martor silențios – o cameră video – instalată la intrarea unui magazin din apropiere a înregistrat lovitura și a reținut imaginea unuia dintre infractori, cel care a intrat în autoturism și a comis furtul. Acest lucru a constituit practic momentul zero, capătul firului pe care au început să-l deșire anchetatorii în anchetă. Aveau imaginea unuia dintre hoți și a autoutilitarei folosite. Pentru anchetatori a fost mai mult o chestiune de rutina până la identificarea întregului grup infracțional.

A doua lovitură, având același mod de operare,s-a petrecut în 10 octombrie 2018. Și de această dată victima, Virgil Viluț Marica, a fost selectată, hoții cunoșteau că acesta purta o mare sumă de bani asupra lui pentru diverse cheltuieli.A fost filat, i s-a stabilit traseele parcurse prin oraș, programul etc. La momentul considerat oportun de infractori, aceștia au dat lovitura. Undeva în apropierea Podului Jelnii, când Marica a coborât câteva secunde din autoturism și a intrat într-un magazin, hoțiil-au lăsat fără bani.

Nu s-a impus nici măcar deblocarea electronică a ușilor, acestea rămânând deschise. Prada de data aceasta a fost una mai modestă. În jur de 30.000 de lei.

Conform unor surse apropiate anchetei, acest al doilea furt a grupului de infractoriputea fi prevenit, iar infractoriireținuți, deoarece erau supravegheați și se cunoștea orice mișcare a acestora. Numai că s-a petrecut un lucru care ține de imensa birocrație existentă în poliție. În data respectivă, cadrele Poliției Bistrița aveau tragere cu armamentul din dotare în poligonul militar Livezile, iar ordinul expres primit de la conducerea poliției a fost ca toate cadrele, inclusiv cele din sistemul operativ, care aveau operațiuni în derulare, să participe la tragere. Vrând, nevrând, activând într-un domeniu semi-militarizat, unde ordinul, ca și în armată, se execută nu se discută, polițiștii angrenați în caz, cei de la biroul investigații criminale, precum și cei de la Operațiuni speciale au abandonat temporar cazul, suspendând activitățile de monitorizare directă a grupului de infractori.

Ca urmare al acestui al doilea furt, polițiștii au schimbat ”macazul” și au stat cu ochii pe grupul infracțional ca pe ”butelie”, așteptând următoarea lovitură. A treia oră a fost cu noroc pentru polițiști.De această dată, țintă a devenit un om de afaceri de anvergură, Marius Nicolae Arjoca, patronul unor case de schimb valutar, despre care hoții aflaseră că are asupra lui tot timpul mari sume de bani. Pe același procedeu, hoții i-au stabilit programul, obiceiurile. Dar în același timp grupul infracțional era l-a rândul lui sub lupa polițiștilor, iar aceștia și procurorul de caz erau la curent cu intențiile lor.

Aplicând metoda atragerii șoarecilor la ”gaura de cașcaval”, o strategie folosită mai ales serviciile de contrainformații, anchetatorii s-au pus pe așteptat conform principiului ”răbdare și tutun”.

A urmat un flagrant cu peripeții, fiindcă unul din infractori a reușit inițial să se strecoare, dar ulterior a fost capturat. Astfel, au fost reținuți Ferencz Menyhart, Viorel Truță și Dorin Socaciu, toți recidiviști.Ulterior au fost arestați preventiv.

Acuzați doar de furt

Este surprinzător și ciudat în același timp și ridică mari semne de întrebare faptul că procurorul de caz nu a reușit să rețină în culpa infractorilor și acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, ci numai cea de furt calificat. Erau toate ingredientele necesare pentru a face acest lucru, trei persoane, dacă nu au fost mai multe, planificarea și organizarea minuțioasă a loviturilor, logistică, comunicații. Păi dacă nici ăsta nu a fost grup organizat, atunci care mai este?

Ancheta a avut o derulare normală, aparent fără sincope, având în vedere dovezile și probatoriul anchetatorilor, plus proba supremă – flagrantul delict.

O abținere ciudată

La data de 23.01.2019, cei treiau fost arestați preventiv pentru 30 de zile de un magistrat de la Judecătoria Bistrița, iar contes-tația depusă de aceștia a fost respinsă de un judecător de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, la 31.01.2019.

La data de 20.02.2019 a fost prelungită arestarea preventivă pentru 30 de zile de către Judecătoria Bistrița, contestația înaintată fiind respinsă de tribunal la data de 26.02.2019.

La data de21.03.2019 din nou Judecătoria Bistrița prelungește arestarea preventivă pentru încă 30 de zile, se depune din nou contestație, normal, dar la tribunal s-a întâmplat ceva: jude-cătorul căruia i-a căzut judecarea contestației,la data de 29.03. 2019,Mircea Cristian Chișbora, a formulat o cerere de abținere, situație care a impus amânarea cauzei pentru data de 2 aprilie 2019.Pe 1 aprilie 2019,a fost admisă cererea formulată de judecătorul Chișbora și s-a amânat judecarea contestației la arestarea preventivă în data de 8.04.2019.

Decizia judecătorului Chișbora de a formula o cerere de abținere la judecarea contestației pare de neînțeles și ridică mari semne de întrebare privind motivele care au generat decizia judecătorului. Este ciudat faptul că se păstrează tăcerea asupra motivelor care au generat gestul judecătorului. Ascunzând adevărul privind motivele abținerii, conducerea Tri- bunalului Bistrița-Năsăud nu face decât să alimenteze diverse teorii ale conspirației.

În lipsa unei poziții privind motivele pentru care judecătorul Chișbora a formulat cererea de abține, în acest moment se pot face doar speculații. I-a anchetat pe vremea când era procuror, îi cunoaște, are o relație cu aceștia, s-a pronunțat într-o ședință anterioară pe speța în cauză?

Din surse deschise, aflăm că judecătorul Chișbora nu este la primul gest de acest fel, formularea unei cereri de abținere. În 2018 într-o altă speță, o cerere de eliberare condiționată a unui condamnat, Leon Ceteraș, acesta s-a abținut, formulând o cerere în acest sens, admisă de instanță.

Mircea Cristian Chișbora a fost inițial procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița,ulterior a ajuns judecător la aceiași instanță, iar în prezent este judecător la Secția penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud. În calitate de judecător, îl regăsim printre semnatari apelului de susținere a torționarului comunist, actualul procuror general al României, Augustin Lazăr.

Lucru de înțeles, având în vedere că acesta a fost procuror.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.