Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, este de părere că orașul Bistrița nu este pregătit să facă față unor precipitații abundente, lucru dovedit și de problemele provocate de ploile din ultima perioadă. Liderul liberalilor spune că, în ultimii 20 de ani, în oraș a fost construit un singur sistem de preluare a apei de ploaie, motiv pentru care autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a reduce riscul inundațiilor.

Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată în șanțul de gardă de pe Drumul Cetății. În rest, nimic. Apa rezultată din ploi ajunge în sistemul de canalizare, care intră sub presiune și inundă subsolurile caselor”, spune Ioan Turc.

Potrivit liberalului, cele mai mari probleme sunt în zonele Unirea – Calea Moldovei și Valea Budacului – Mihai Viteazul.

”Pentru ultima dintre ele, prin Primărie zace un proiect de preluare a apelor meteorice și de deversare în râul Bistrița. Pentru zona Unirea – Calea Moldovei, o soluție ar putea fi captarea separată a apei de ploaie printr-un sistem divizor și deversarea acesteia în pârâul Rusului”, mai adaugă Turc.

Sursa citată arată că o altă soluție care ar ajuta în cazul unor ploi abundente ar fi ”decolmatarea șanțurilor de gardă și introducerea celor existente într-un sistem integrat de preluare a apelor pluviale”. În opinia liderului liberalilor din Bistrița-Năsăud, ”clarificarea regimului juridic al sanțurilor de gardă necadastrate trebuie să devină prioritare”.

În condițiile în care Uniunea Europeană nu alocă fonduri pentru rețelele de apa meteorică, Ioan Turc spune că autoritățile trebuie să se descurce singure.

”Astăzi, prețul la apă este compus din prețul pentru apa potabilă, pentru canalizare și pentru apa meteorică, în condițiile în care investițiile în sisteme pentru preluarea apei de ploaie sunt aproape zero. Personal, voi propune ca, prin lege, componenta de preț reprezentată de apa meteorică să fie folosită exclusiv pentru construirea de rețele de preluare a apei rezultate din ploi. Se impune și o auditare serioasă a întregului sistem de canalizare, construit în bună parte în anii ‘60-’70, urmată de investiții în lucrări corect dimensionate”, a încheiat președintele PNL Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here