Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a precizat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată, că cele mai recente statistici indică o cifră de aproximativ 9.700.000 de români care trăiesc în afara granițelor, transmite Romanian Global News.

„Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferența în comunitățile istorice”, precizează Intotero.

Această diferență de care vorbește ministrul Intotero este de 4,1 milioane de români care ar fi în counitățile istorice. Cifra este falsă diminuând cifra reală a comunităților istorice cu cel puțin două milioane și jumătate. Cine are interes să o dezinformeze pe ministră și să manipuleze opinia publică?

Cifrele aproximative în scădere, luând în considerare analizele făcute de organizațiile românești din statele respectice, precum și creșterea direct proporțională a populației românești corelată cu creșterea populației statelor respective, plecând de la ultimele recensăminte corecte făcute în zonele respective, dau următoarele cifre: 3, 5 milioane de români în R. Moldova, 500.000 de români în Ucraina, 26.000 de români în Ungaria, 335.000 de români în Serbia, 160.000 de români în Bulgaria, 150.000 de români (aromâni și meglenoromâni) în Macedonia, 300.000 de români (aromâni) în Albania, 2 milioane de români (aromâni și megkenoromâni) în Grecia, 1500 de români(istroromâni) în Croația. Pe lângă aceștia în toate aceste state există cel puțin câteva sute de mii de românofoni, adică rudari sau băieși care au ca limbă maternă, limba română.

Presa puțin informată din România, a rostogolit informația, preluând cifrele false. Făcând astfel jocul celor care doresc ca numărul românilor din comunităție istorice să fie mai mic decât al celor din diasporă, iar importanța acestora să scadă în preocupările și așa foarte mici ale statului român, față de acești români din jurul frontierelor și Balcani.

Declarația și cifrele sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât chiar în Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017 – 2020 publicată pe pagina de web a MRP scrie negru pe alb că: „În comunitățile istorice, estimările se apropie de 6 milioane de persoane”….

Ministrul a apreciat că cifra românilor plecați în străinătate este „foarte mare”.

„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada ’45-’90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetățenii care au plecat după ’90 și mare parte din ei au plecat în special în țările din UE, după intrarea României în UE”, a subliniat Natalia-Elena Intotero.

Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, anunță Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat marți la Paris și citat de agenția Basilica.

Potrivit raportului intitulat „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranților români), cei mai mulți români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) și Spania (573 000).

Deși Italia găzduiește majoritatea emigranților români, Germania este destinația principală pentru emigranții români cu studii superioare.

În decursul a aproximativ 15 ani, între 2000-2001 și 2015-2016, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, emigrarea fiind motivul principal al declinului populației de la 22,4 milioane la 19,5 milioane.

Acest proces nu pare să fie încheiat, deoarece în ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România și-au exprimat dorința de a se stabili definitiv în străinătate dacă ar avea posibilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.