Nu există ofertă de cazino care să nu includă şi blackjack. Cărţile care fac obiectul jocului de blackjack sunt validate cu anumite valori, jucătorii trebuind să realizeze un punctaj superior celui al dealerului. Cel mai bun rezultat este obţinerea punctajului de 21, ceea ce înseamnă că ai făcut blackjack şi că, ai ridicat potul de pe masa de joc.

Dar chiar dacă jocul este unul popular, puţini jucători ştiu care este istoria acestui joc de cărţi. Vom lămuri acest mister în topicul următor, arătând cum a luat naştere jocul dar şi câte transformări a suferit de-a lungul timpului.

1.Istoria jocului

Poţi accesa ruleta online dar în nici un caz acest joc nu îţi va oferi şansele de câştig ca şi jocul de blackjack. Cea mai ofertantă variaţiune de ruletă este cea europeană, care oferă o margine de casă de 2,72%.

În comparaţie însă cu jocul de blackjack, această valoare este una mare, de două ori şi jumătate. Asta este realitatea jocului de blackjack, oferă cea mai mică margine de casă , valoarea declarată pentru acest joc fiind una de 1%.

Dar până să ajungă într-un cazino online şi să ofere aceasta margine de casă deosebită, jocul de blackjack a trebuit să fie inventat. Şi acest lucru s-a petrecut în Franţa, unde jocul s-a popularizat sub denumirea franţuzească de douăzeci şi unu.

Jocul este popular mai ales în cazinourile franţuzeşti din anii 1700, atrăgând oamenii de renume ai vremi. Însuşi Napoleon Bonaparte se declară fan al jocului, arătând imensa popularitate de care jocul de 21 se bucura în societatea de elită franceză.

Ulterior, jocul este „importat” în America două secole mai târziu, astfel încât anii 1900 îl găsesc în New Orleans. De atunci şi până în zilele noastre, jocul de blackjack continuă să fie cel mai îndrăgit joc de cărţi de pe tot cuprinsul SUA.

Cât priveşte inventatorul jocului, se presupune că acesta este poporul român, recunoscut pentru apetitul pentru jocurile de noroc. Tot romanii sunt şi primii care fabricau cărţi de joc, folosind în acest scop bucăţi de lemn inscripţionate cu numere.

Există multe teorii asupra inventării acestui joc, însă istoria nu poate afirma cu certitudine cine a inventat cu adevărat jocul de blackjack. Sunt romanii sau poate francezii inventatorii acestui joc? Nu se ştie cu adevărat însă un singur lucru rămâne constant de-a lungul istoriei, frumuseţea şi popularitatea de care se bucură acest joc de noroc!

2.Variaţiile de-a lungul istoriei

În ziua de astăzi, orice jucător poate vedea imediat cum bătrânul joc de douăzeci şi unu francez a devenit modernul joc de blackjack. Însă până să fie cunoscut jocul de douăzeci şi unu, un alt joc făcea furorii în Franţa, cel de treizeci şi unu.

Jocul este consemnat în anul 1440 şi se juca cu un pachet de cărţi de 52, în mod similar celui de 21. Principala diferenţă în jocul de 31 era ca un jucător primea 3 cărţi în loc de 2, ca în jocul de blackjack modern de astăzi.

Nu numai în Franţa jocurile de noroc au o istorie bogată ci şi în însorita Italie. Se crede cu tărie că jocul lor de cărţi Settee Mezzo era construit pe aceleaşi reguli ca şi jocul de blackjack, însă cu puţine diferenţe.

Pentru a câştiga la acest joc, jucătorii trebuia să realizeze 7 puncte şi jumătate. De aici rezultă şi diferenţa dintre acest joc şi cel de blackjack, cărţile cu „feţe” valorau jumătate de punct şi toate cărţile de 8, 9 şi 10 erau îndepărtate din pachetul de cărţi de joc.

Înainte însă ca jocul de 21 franţuzesc să ajungă în vogă în cazinourile din ţară, francezii se delectau cu un alt joc de cărţi, care se numea 15. Este acesta precursorul jocului de 21, cel care avea să devină jocul de blackjack?

Având în vedere faptul că regulile de joc erau cam aceleaşi, se poate concluziona că atât acest joc cât şi celelalte variaţiuni prezentate puţin mai sus au contribuit fără nici un dubiu la „naşterea” jocului modern de blackjack.

3.21 şi blackjack

Astăzi, jucătorii consideră că jocul de blackjack este totuna cu cel cunoscut sub denumirea de 21. Este clar că punctajul suprem din jocul de blackjack duce la această idee, jucătorii considerând că 21 sau blackjack este acelaşi lucru.

Istoria ne arată însă că lucrurile nu au stat aşa, chiar dacă astăzi toate variaţiunile de blackjack sunt acceptate şi sub denumirea de 21. Diferenţa dintre cele 2 vine din îndepărtata Americă, mai precis din Nevada.

Aşa cum se cunoaşte deja, în acest stat american se legalizează pentru prima oară jocurile de noroc în anul 1930. Cum încă de la început concurenţa era una acerbă, cazinourile trebuiau să găsească o idee prin care să atragă cât mai mulţi clienţi.

O asemenea idee era aceea conform căreia se ofereau cote diferite pentru jocurile de cărţi. Cum jocul de 21 era extrem de popular în America, cazinourile se întrec în a oferi cote speciale pentru cei care practicau acest joc.

În unele cazinouri cotele erau de 10:1, aşa că această versiune de 21 devine  rapid prima versiune de blackjack prezentă în cazinourile din Nevada. Pentru că era totuşi prima versiune, jocul de blackjack avea câteva lacune faţă de cel practicat în zilele noastre.

Una dintre cele mai importante era aceea că numai dealerului îi era permis să dubleze, jucătorii având interzis în a face acest lucru. Ulterior, legislaţia americană în domeniul jocurilor de noroc schimbă regulile jocului, oferind jucătorilor mai multe posibilităţi de pariere.

Este noul joc de blackjack pe care îl cunoaştem în oferta cazinourilor fizice şi online de pretutindeni. Jucătorii au parte de cote bune, pot cere cărţi suplimentare, pot face „split” şi pot dubla de fiecare dată când simt acest lucru.

Chiar pot abandona jocul, pierzând doar jumătate din pariul depus iniţial. Cu alte cuvinte, jocul de blackjack a devenit astăzi atât de popular tocmai datorită acestor opţiuni, care lasă jucătorului o largă posibilitate de exprimare, de care acesta profită întotdeauna la maxim.

Concluzie

Nu se ştie cu certitudine cine a inventat cu adevărat jocul de blackjack. Indiferent că au fost romanii sau francezii, iniţiativa acestora a adus acest îndrăgit joc în oferta oricărui cazinou din această lume. Accesează deci varianta de blackjack care îţi convine, pariază inspirat şi bucură-te de frumuseţea acestui joc care a traversat atât de multe secole până la tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.