Cinci comune din Bistrița-Năsăud au fost afectate de inundații, în urma polilor abundente de marți, județul aflându-se sub atenționare hidrologică de cod portocaliu. Au fost afectate mai multe case, zeci de podețe și fântâni și zeci de hectare de teren agricol, dar și drumuri comunale sau agricole.

Județul Bistrița – Năsăud s-a aflat până în această dimineață, la ora 06.00, sub incidența unei atenționări hidrologice cod portocaliu – scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație, iar de atunci se află sub atenționare cod galben – scurgeri de pe versanţi, viituri şi depășiri ale cotelor de atenție.

Ora 06.00, la nivelul comunei Budacu de Jos situația operativă se prezintă astfel:
– 3 case inundate
– este afectat acoperișul la un bloc de locuințe
– 8 anexe avariate
– 16 podețe inundate
– 0,9 km de stradă inundată
– 8,8 km drum agricol
– 80 ha teren arabil
– 26 fântâni inundate

Comuna Cetate:
– 0,45 ha teren arabil inundat

Comuna Ilva Mică;
– 2 locuințe avariate
– 1 gospodărie (anexă);
– 1,6 km drum comunal și două străzi inundate

Comuna Mărișelu:
-5 ha teren arabil inundat
– 19 fântâni inundate

Comuna Șieu Odorhei:
– 6 fântâni
– 2 poduri afectate

Intervenția și monitorizarea în teren a fost asigurată de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul comunelor afectate. În toate localitățile afectate s-a intervenit pentru scoaterea apei din beciuri, deblocarea căilor de acces, restabilirea circulației și la decolmatarea șanțurilor cu personalul S.V.S.U. a comunelor afectate, cu utilaje specifice: în comuna Budacu de Jos s-a intervenit cu un buldoexcavator, în comuna Ilva Mică s-a acționat cu un buldoexcavator, două motopompe și un utilaj de la un operator economic, iar pe raza localității Mărișelu s-a acționat cu două motopompe. De asemenea, echipe de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Bistrița – Năsăud au desfășurat misiuni de monitorizare în teren și măsurători.

În continuare CJSU Bistrița – Năsăud monitorizează situația operativă la nivelul întregului județ și este pregătit să aloce resursele necesare atunci când situația o impune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.