Centrul Județean pentru Cultură este în proces cu un restaurant din centrul vechi, care acuză instituția că nu și-a plătit mesele consumate în perioada 2017 și 2018. Cele două facturi neachitate de instituție ar ajunge la aproape 19.000 de lei. Judecătoria Bistrița a dat dreptate restaurantului cu specific românesc, în timp ce Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate instituției. Lupta finală se va da la Curtea de Apel Cluj.

În perioada 2017 și 2018, Centrul Județean pentru Cultură, pe când era condus de Gavril Țărmure, și-ar fi ospătat angajații la restaurant Casa Doamnelor, de pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Se pare că mesele luate de angajați în acea perioadă nu ar fi fost achitate în totalitate.

Mai exact, ar fi rămas de achitat două facturi în valoare totală de 18.993 de lei. Instituția a refuzat să primească facturile și să le achite. Astfel că, reprezentanții restaurantului s-au văzut nevoiți să ceară această sumă în instanță.

Deși datoriile figurează din anii 2017 și respectiv 2018, abia în 2019 societatea comercială a acționat în judecată instituția. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Bistrița în aprilie 2019.

Un an mai târziu, în luna martie a anului 2020, Judecătoria Bistrița dă dreptate restaurantului și obligă Centrul Județean pentru cultură să achite cele două facturi în valoare de aproape 19.000 de lei.

„Instanța a reținut că factura reprezintă un înscris sub semnătură privată, prin care se constată executarea unei operațiuni comerciale, ceea ce înseamnă că face dovadă împotriva emitentului și în favoarea destinatarului, iar în situația în care factura este acceptată de către destinatar, atunci aceasta face dovada și în favoarea emitentului. În cauză, deși facturile fiscale nu au fost semnate de beneficiar, înscrisurile depuse la dosar, coroborate cu declarațiile martorilor ascultați în cauză, fac dovada existenței raporturilor contractuale între părți. Instanța a reținut faptul că pârâtul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate, în sensul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de către reclamantă, în cuantum de 18.993 delei, deși s-a împlinit termenul scadenței”, se arată în motivarea sentinței date de Judecătoria Bistrița.

Facturile, suficiente pentru Judecătorie. Tribunalul cere contract!

Dacă pentru Judecătoria Bistrița au fost suficiente cele două facturi emise de către restaurant, pentru Tribunalul Bistrița-Năsăud se pare că nu. Centrul Județean pentru Cultură a atacat decizia dată la Judecătoria Bistrița, astfel că lupta s-a mutat la Tribunal.

Centrul Județean pentru Cultură recunoaște că angajații săi au luat masa în restaurantul cu pricina, însă spune că s-a achitat de fiecare dată. Facturile emise de restaurant nu ar fi fost acceptate, pentru că, spune instituția, nu erau însoțite de bonul fiscal. Acestea ar fi fost întocmite „din memorie”.

„Este adevărat că, în perioada în care se referă reclamanta, pârâtul a beneficiat de servicii de servire a mesei oferite de reclamantă, dar de fiecare dată acestea au fost plătite. Facturile la care se referă reclamanta nu au fost acceptate de instituția pârâtă, deoarece nu au fost însoțite de bonul fiscal (nota de plată). În practică, contravaloarea serviciilor prestate la restaurant se plătește în baza bonului fiscal semnat de un reprezentant al instituției care participă la masa respectivă, or, cele două facturi invocate de reclamantă nu au fost însoțite de astfel de documente, ceea ce denotă că facturile au fost întocmite pur și simplu din memorie, fără nicio legătură cu realitatea”, se apără Centrul Județean pentru Cultură.

De asemenea, instituția mai susține că martorii audiați nu pot fi luați în calcul, pentru că la doi ani de la cele întâmplate, ospătarii nu își mai pot aminti câte persoane au fost la masă și ce meniu a servit fiecare și care erau prețurile la acea vreme.

Tribunalul a dat dreptate instituției, susținând că facturile emise de către restaurantul Casa Doamnelor nu sunt suficiente pentru a demonstra existența raporturilor contractuale. Cu alte cuvinte, era necesar un contract pentru ca acestea să fie valide, în condițiile în care Centrul Județean pentru Cultură le-a refuzat, considerându-le nereale.

„Din probatoriul administrat în cauză, Tribunalul reține că existența raporturilor contractuale dintre intimata reclamantă și apelantul pârât nu este dovedită, astfel că, în lipsa acestor raporturi nu există în sarcina pârâtului nicio obligație contractuală și, în consecință, nu există niciun prejudiciu în patrimoniul reclamantei, care să fie cauzat cu vinovăție de către pârât. În cauză nu există nici măcar un început de dovadă scrisă care să permită a se trage concluzia că între părți ar exista un astfel de raport contractual. (…) Simpla emitere a unor facturi nu poate da naștere unei obligații de plată, în absența altor elemente din care să rezulte drepturile și obligațiile părților, în caz contrar putând fi întocmite în mod abuziv facturi și obligate la plată anumite persoane, fără ca la baza obligațiilor să existe un raport juridic obligațional”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Astfel, tribunalul a admis apelul formulat de Centrul Județean pentru Cultură și a schimbat sentința dată de Judecătoria Bistrița. Asta se întâmpla în noiembrie anul trecut, la jumătate de an de la sentința dată de judecătorie.

 „Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta în contradictorie cu pârâtul, precum și cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, constând în taxa judiciară de timbru și onorariu avocat”.

Pentru lupta de la Curtea de Apel Cluj, CJC achiziționează servicii juridice

Cu o luptă câștigată și una pierdută,  reprezentanții restaurantului Casa Doamnelor face recurs, iar lupta decisivă se mută la Curtea de Apel Cluj.

Centrul Județean pentru Cultură, însă, se reorganizează pe ultima sută de metri și cere sprijinul Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia este. Astfel, în ședința de Consiliu Local de luna trecută, consilierii județeni au aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru Centrul Județean pentru Cultură, pentru lupta de la Curtea de Apel Cluj.

„Prin Adresa nr. 1758 din 16.06. 2021, înregistrată la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu nr. IV/13694 din 16.06.2021, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a solicitat aprobarea achiziționării de servicii juridice de asistență și reprezentare, în vederea formulării apărărilor în dosarul civil nr. 4329/190/2019, având ca obiect pretenții, aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, având în vedere faptul că Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud nu are personal propriu de specialitate juridică. Conform adresei anterior menționate, costul estimativ al serviciilor ce urmează a fi contractate este de 2.000 de lei”, se arată în proiectul de hotărâre votat luna trecută de consilierii județeni.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.