Lovitură din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud pentru Primăria Sângeorz-Băi. Cele mai importante proiecte pe care le pregătește administrația locală au fost respinse de APM. Este vorba despre Aqua Primus, un proiect finanțat din fonduri europene care își propune să pună în valoare apele minerale din zonă și un alt proiect care presupune asfaltarea unor străzi, precum și amenajarea de piste de biciclete.

Ambele decizii de respingere a solicitării a acordului de mediu au fost emise de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud chiar de Ziua Îndrăgostiților. Instituția invocă Legea nr. 292/2018, chiar cea care vizează impactul anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

Primul proiect respins este amenajarea de piste de biciclete, pod rutier peste râul Someșul Mare și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, propus a fi amplasat în intravilan.

APM motivează respingerea emiterii acordului de mediu cu faptul că proiectul respectiv are nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, întrucât prevede și construirea de drumuri. De asemenea, proiectul intră și sub incidența Legii apelor 106/1999, având nevoie și de un aviz din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Potrivit legislației în vigoare invocată de APM lipsește „evaluarea impactului asupra mediului, un proces care constă în pregătirea raportului privind impactul asupra mediului de către titularul proiectului, desfășurarea consultărilor, examinarea de către autoritatea competentă a informațiilor prezentate în raport privind impactul asupra mediului și a oricăror informații suplimentare furnizate, după caz, de către titularul proiectului și a oricăror informații relevante obținute în urma consultărilor, prezentarea unei concluzii motivate de către autoritatea competentă cu privire la impactul semnificativ al proiectului asupra mediului, ținând seama de rezultatele examinări și, după caz, de propria examinare suplimentară”.

Primăria Sângeorz-Băi vrea 3 km de piste de biciclete

Proiectul are o valoare de 16 milioane de lei (circa 3,3 milioane euro) și prevede asfaltarea străzilor pe o lungime de 4,4 km din orașul-stațiune, piste de biciclete pe o lungime de aproape 3 km și construirea unui pod rutier.

Finanțarea este din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Pe lucrări au pus mâna cei de la M.I.S. Grup, care au la dispoziție până în 2022 să finalizeze lucrările. Proiectul este pregătit și aprobat încă din 2019.

Peste Valea Borcutului, pistele de biciclete se vor suprapune pe 1,7 km cu o zonă de promenadă. Se va realiza un sistem de dale peste canalul existent.

Pentru 16 milioane de lei, cei de la M.I.S. Grup trebuie să asigure și serviciile de proiectare și anume elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, elaborarea proiectului pentru autorizarea execuției și a proiectului pentru organizarea execuției, asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor.

La acestea se adaugă evident și execuția efectivă a lucrărilor de construcții și instalații, cu organizare de șantier și asigurarea utilităților necesare obiectivului. Pentru serviciile de proiectare s-a alocat suma de 420.000 de lei, pentru asistența tehnică din partea proiectantului 100.000 de lei, iar restul pentru execuție lucrări.

Aqua Primus își propune să readucă strălucirea de altă dată stațiunii

Al doilea proiect respins de Agenția pentru Protecția Mediului este Aqua Primus Sângeorz-Băi. Agenția pentru Protecția Mediului invocă aceeași Lege 292/2018, proiectul având și el nevoie de evaluarea impactului asupra mediului. Valoarea totală a proiectului ajunge la 5 milioane de euro.

Practic acest proiect se concentrează asupra punerii în valoare a izvoarelor minerale din zonă, lucrările incluzând dezvoltarea captării și transportul izvorului mineral Primus, crearea de facilități de utilizare a izvorului mineral, amenajarea spațiilor verzi din parcul central, amenajarea pădurii-parc și crearea de facilități pentru recreere.

De asemenea, proiectul presupune construirea de piste pentru cicloturism, amenajarea și reînființarea zonei pentru activități culturale și a zonei speciale pentru sport, modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică din zona izvoarelor minerale, dotări în zonele amenajate inclusiv cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suporta parcare biciclete, dar și un infochioșc și supraveghere video. În cadrul proiectului va fi amenajată și o cascadă.

Pe aceste lucrări a pus mâna tot M.I.S Grup. Doar lucrările sunt estimate la aproape 14 milioane de lei (aproape 3 milioane euro). Contractul include și serviciile de proiectare.

Având în vedere faptul că M.I.S Grup a pus mâna pe lucrările la ambele proiecte, care, culmea includ și proiectarea și obținerea autorizațiilor necesare, nu este greu de intuit cine era responsabil de obținerea tuturor avizelor și aprobărilor din partea instituțiilor publice, inclusiv a celei din partea Agenției pentru Protecția Mediului.

Aproape 500.000 de lei pentru promovare și marketing

În cadrul proiectului Aqua Primus au fost licitate mai multe servicii. Printre ele se numără și cele de promovare și marketing. Aproape 500.000 de lei au fost alocați pentru marketing și promovare.

„Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de marketing și promovarea în cadrul proiectului. Obiectivul general al contractului este asigurarea implementării planului și a strategiei de marketing și promovare, cu respectarea prevederilor contractului de finanțare și cu obținerea rezultatelor și valorilor indicatorilor asumați prin proiect”, se arată în documentația licitației publice.

Pe contract a pus mâna Flag Transilvania, o firmă înființată în anul 2016, cu sediul în localitatea clujeană Țaga.

Culmea, în anul 2018, SRL-ul raporta 0 angajați, după ce în 2017 și în 2016 raportau doar câte un angajat.

Cifra de afaceri ajungea în 2018, când SRL-ul avea 0 angajați, la 177.325 de lei, iar profitul net la 136.064 de lei. Datoriile nu lipseau nici ele, ajungând la 100.981 de lei.

În 2017, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 28.410 lei și un profit net surpriză, de 108.966 de lei. Datoriile ajungeau la 117.803 lei. Pentru anul 2016, primul an de activitate, firma a raportat o cifră de afaceri de 64.300 de lei și pierderi de 44.000 de lei. Datoriile erau, însă, la jumătate: 55.138 de lei.

ANDREEA MOLDOVAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.