O femeie de pe Valea Bîrgăului și un bărbat cetățean german au fost arestați preventiv la începutul lunii august de procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, pentru trafic de droguri. De fapt, cei doi cultivau cannabis în grădina casei lor de câțiva ani buni. Acolo, procurorii DIICOT au găsit câteva zeci de plante de cannabis, dar și câteva kilograme de plante uscate.

Ani de zile nimeni nu a știut ce se întâmplă în spatele gardurilor înalte ale gospodăriei în care locuiește Florica Elena Bortă și Wolfgang Brandle, cetățean german. Polițiștii au dat însă de veste astfel că acest caz a ajuns pe masa procurorilor DIICOT Bistrița-Năsăud, la finele lunii iunie. Câteva zile mai târziu, mai precis pe 6 august, anchetatorii au descins la locuința celor doi și au efectuat percheziții. Ce au descoperit acolo, cu siguranță le-a depășit imaginația: o adevărată cultură de cananbis, dar și sute de pachete în care erau ambalate plante de cannabis uscate.

Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar a doua zi, pe 7 august au fost prezentați instanței Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă, care a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți. Bortă și Brandled au contestat măsura preventivă la Curtea de Apel Cluj, dar fără succes. Cei doi au stat după gratii până pe data de 5 septembrie, procurorii nemaicerând prelungirea măsurii preventive.

Ce au găsit procurorii la percheziții

La momentul reținerii celor doi traficanți, procurorii anunțau prin intermediul unui comunicat de presă faptul că aceștia au început să cultive cannabis din primăvara acestui an.

“În fapt s-a reținut că, începând cu primăvara anului 2019, inculpata B.F.E. împreună cu inculpatul B.W., cetățean german, în vârstă de 61 de ani, au cultivat în grădina unui imobil situat într-o localitate din județul Bistriţa – Năsăud mai multe plante de cannabis, pe care ulterior le-au îngrijit, în vederea obținerii din acestea, după recoltare și prelucrare, a drogului de risc cannabis, pe care intenționau să-l comercializeze către terțe persoane.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, cantitatea de 20 kilograme de cannabis masă uscată, 5 kilograme de cannabis masă verde, 2 cântare electronice, 3 laptop-uri, 4 telefoane mobile, o tabletă, 5 HDD, semințe de cannabis și suma de 22.500 euro.

Substanța uscată a fost disimulată și ambalată în 320 de pachete sigilate și pregătite pentru vânzare, pe pachete fiind aplicate etichete care atestau necorespunzător conținutul acestora ca fiind diferite produse naturiste, fiind atribuite unui producător cunoscut în domeniul vânzării de astfel de produse.

De asemenea, cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost identificate mai multe echipamente care constituiau un laborator indoor de creștere a plantelor de canabis“, arătau procurorii DIICOT pe 7 august, înainte ca Florica Elena Bortă și Wolfgang Brandle să fie duși în fața instanței pentru a fi arestați preventiv.

Cultivau cannabis de circa 5 ani

În referatul cu propunere de arestare preventivă care a ajuns pe masa judecătorului de drepturi și libertăți au apărut însă date puțin diferite și se pare că de fapt, Florica Elena Bortă și Wolfgang Brandle cultivau cannabis încă de acum câțiva ani buni. Dar să vedem ce au menționat procurorii DIICOT în referatul prin care cereau arestarea preventivă a celor doi traficanți.

Astfel, procurorii au menționat faptul că în procesul verbal de sesizare din oficiu s-a reținut faptul că Florica Elena Bortă “împreună cu o persoană necunoscută de sex masculin – cetățean german dețin un imobil-casă și grădină, în localitatea Tureac (…), iar în grădina acestui imobil au cultivat aproximativ 70 de plante de cannabis pe care le îngrijesc pentru ca acestea să ajungă la maturitate, în vederea recoltării acestora și a obținerii drogului de risc cannabis din acestea”.

Procurorii au mai arătat că, în același loc, cei doi au avut preocupări similare și în anii anteriori, respectiv de aproximativ de cinci ani încoace,însă “activitatea ilegală a acestora este dificil de depistat întrucât locația este împrejmuită cu garduri înalte și este înconjurată de vegetație bogată și pomi care împiedică vizibilitatea din exterior, iar porțile de acces sunt în permanență închise”.

Odată cu perchezițiile, la locuința din Tureac a celor doi traficanți, procurorii au descoperit în total peste 20 kg de cannabis, fiind vorba atât despre plantele cultivate în grădină, cât și de plantele uscate.

În fața instanței au încercat s-o scalde

În fața procurorilor, Brandle a afirmat că tot cannabisul este al lui și inițial a spus că urma să distribuie marfa unor prieteni de-ai săi, În acest punct, procurorii au bănuit că este posibil să fie vorba de fapt despre o rețea de trafic de droguri, deci să fie implicate și alte persoane, ce urmau să fie identificate și care să faciliteze comercializarea cannabisului inclusiv în străinătate, prin trecerea frontierei, dar și persoane interesate să achiziționeze drogurile.

În fața judecătorului de drepturi și libertăți, germanul și-a retras declarațiile însă acest aspect nu a contat.

“Deși inculpatul a retractat, (…) faptul că urma să distribuie droguri prietenilor săi, așa cum declarase inițial, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că această susținere conturează, coroborată fiind cu cantitatea mare de drog identificată – care a fost ambalată, suspiciunea rezonabilă că într-adevăr drogurile urmau să fie comercializate.

De asemenea, susținerea sa ulterioară, în fața judecătorului de drepturi și libertăți în cadrul aceleiași declarații, în sensul că drogurile urmau să fie livrate, în scop terapeutic, fiind considerate plante medicinale, tatălui său, bolnav de cancer, care domiciliază în Germania, este neîntemeiată, întrucât inculpatul era conștient de faptul că cultivarea plantei respective este interzisă pe teritoriul României și al Germaniei (a arătat că a depozitat cantitatea de plantă respectivă în așteptarea momentului legalizării cultivării și consumului pe teritoriul statelor menționate), și de altminteri, în final a arătat că în fapt nu intenționa să facă acest lucru, răzgândindu-se, raportat la hotărârea sa de a folosi planta în scop personal – susținere de asemenea neîntemeiată, raportat la cantitatea mare de produs identificată”, a precizat instanța.

În același document se mai arată și că Florica Elena Bortă a pretins că nu știa faptul că cultivarea cannabisului era interzisă și că a acceptat pur și simplu cultivarea și îngrijirea acestora de către partenerul său de viață. De asemenea, femeia a mai spus că nu a cunoscut scopul ambalării sau a destinației ce urma să li se dea pachetelor, însă instanța nu a acceptat astfel de susțineri, în condițiile în care cantitatea de cannabis găsită la domiciliul celor doi.

“Raportat la aceste aspecte, la probele dosarului, la declarațiile contradictorii ale inculpatului și susținerile neverosimile ale inculpatei, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații, în condițiile în care nu au locuri de muncă (inculpata nu are loc de muncă din 2014, o perioadă constantă de timp), urmau să comercializeze droguri și să le distribuie, inclusiv în străinătate”, a precizat judecătorul de drepturi și libertăți.

Ancheta continuă! Sunt vizați și alți suspecți

De asemenea, judecătorul de drepturi și libertăți a considerat că aplicarea unei alte măsuri preventive, respectiv arestul la domiciliu, ar pune în pericol ancheta, dar ar avea un impact negativ și asupra opiniei publice.

“Cerința pericolului concret pentru ordinea publică a fost apreciată (…), ca putând rezulta în mod direct din pericolul social al faptei, pentru infracțiuni deosebit de grave, probele referitoare la existența acestor infracțiuni și identificarea suspecților constituind tot atâtea probe cu privire la pericolul pentru ordinea publică. (…)

De asemenea, urmează a se analiza datele ce se vor obține din sistemele informatice găsite asupra inculpatului, existând suspiciunea că o parte din tranzacțiile cu droguri se realizau prin aplicații de internet, astfel că măsura arestării preventive, raportat la toate aspectele expuse, se impune a fi luată pentru conturarea unei complete stări de fapt și administrarea tuturor probelor necesare pentru aflarea adevărului și buna desfășurare a procesului penal”, a conchis judecătorul de drepturi și libertăți.

Florica Elena Bortă și Wolfgang Brandle au stat după gratii până pe data de 5 septembrie. Procurorii nu au mai solicitat prelungirea arestului preventiv, astfel că, cel mai probabil, ancheta continuă cu cei doi inculpați sub control judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.