Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a efectuat sâmbătă o vizită în Bistrița-Năsăud, în comuna Sâmmihaiu de Câmpie.

Petre Daea a stat de vorbă cu agricultorii și a vizitat mai multe ferme de animale, dar și culturi de grâu, proumb și soia. Deasemenea, Ministrul a făcut mai multe declarații și a vorbit, printre altele, despre prețul pâinii. Deși exista o îngrijorare privind producția de grâu, este una satisfăcătoare, însă prețul pâinii urmează să crească datorită costurilor de producție.

Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a transmis Ministrul agriculturii.

De asemenea, Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi.

Conform surselor oficiale, România se aflată pe locul al patrulea în topul UE după producţia de grâu din 2021, va recolta anul acesta 9 mil. tone, o producţie mai mică cu 25% faţă de anul trecut, din cauza secetei, potrivit fermierilor.

Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a declarat Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români.

Citește și: Bistrițean condamnat la 13 ani de închisoare: 4 tinere victime a acestui „loverboy”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.