Deznodământul cel mai probabil al alegerilor prezidențiale din SUA, care vor avea loc în data de 3 Noiembrie 2020, reprezintă unul dintre cele mai dezbătute subiecte în aceste săptămâni. Dacă la începutul acestui an, actualul președinte era văzut ca favorit pentru câștigarea unui nou mandat, în acest moment, Joe Biden a devenit favoritul caselor de pariuri.

Situația este oarecum similară cu cea din urmă cu 4 ani, atunci când Hillary Clinton era favorită în sondaje și la pariuri în fața lui Donald Trump. Cât de buni indicatori pot fi aceste cote?

Înainte de a răspunde, trebuie să știm cum funcționează oscilația cotelor. Ei bine, cotele se schimbă în funcție de felul în care pariază oamenii la o anumită casă de pariuri, deoarece soft-ul agenției încearcă să încurajeze pariuri pe ambele rezultate, pentru a câștiga o marjă indiferent de rezultatul final. Și cel mai bun mod de face acest lucru este de a mări cotele candidatului pentru care mai au nevoie de mize.

În ceea ce privește mișcarea cotelor, situația din SUA nu este una deloc inedită. Să ne amintim că la sfârșitul lunii trecute, în cadrul alegerilor locale din București, Nicușor Dan a avut statutul de favorit clar timp de câteva săptămâni bune, dar cu numai câteva zile înainte de deschiderea urnelor, cotele s-au schimbat drastic, iar Gabriela Firea era cotată cu șanse egale la câștigarea Primăriei Capitalei.

Biden avea un avans de 6.1 puncte față de Trump pe 29 septembrie. Analiștii politici sunt de părere că gestionarea discutabilă a pandemiei, protestele și revoltele care au avut loc în ultimele luni, precum și prestația avută la prima dezbatere electorală – care a fost catalogată de presa internațională ca fiind un dezastru – ar fi principalele motive pentru care șansele virtuale ale lui Trump ar fi scăzut.

În acest moment, o casă de pariuri oferă cota 3.00 pentru victoria lui Trump, prin intermediul unei funcții de mărire a cotei de bază, a cărui valoare este de 2.88.

Cea mai dramatică schimbare a probabilităților s-a produs după a doua dezbatere dintre Trump și Biden a fost anulată. Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale a hotărât ca dezbaterea ce urma să aibă loc în data de 15 octombrie să se desfășoare online, datorită infectării lui Trump cu coronavirus, iar actualul președinte SUA a refuzat, deși ultimele sondaje arată că diferența dintre actualul președinte și fostul vice-președinte este de 11.5 puncte.

Miliardarul american în vârstă de 74 de ani s-a arătat însă încrezător în șansele sale și chiar a catalogat prima dezbatere prezidențială ca fiind un real succes: “Această dezbatere va intra în istorie. Am arătat poporului american că voi lupta ÎNTOTDEAUNA pentru a pune America pe primul loc,” ar fi scris Trump într-un e-mail adresat reporterului Bloomberg, Jennifer Jacobs.

O parte din mass-media susține că actuala campania a lui Donald Trump pare să fie un eșec, la fel cum a fost și campania lui Hillary Clinton din 2016. Președintele SUA speră să-i câștige pe alegători în ultima dezbatere prezidențială, care va avea loc în data de 22 octombrie, însă jurnaliștii britanici de la Independent susțin că fostul prezentator al serialului de tele-realitate Ucenicul (The Apprentice), difuzat de NBC, susțin că Trump nu mai are șanse să câștige.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.