Deputaul social democrat si fost negociator sef al României cu Uniunea Europeana a atras atentia Guvernului asupra criticilor UE fata de discriminarea actionarilor români în raport cu cei nerezidenti. Consiliul Concurentei analizeaza deja câteva „privatizari preferentiale” care i-au dezavantajat pe investitorii autohtoni.

Comisia Europeana a avertizat România în legatura cu încalcarea principiului liberei concurente, prin discriminarea actionarilor nerezidenti în ceea ce priveste impozitarea dividentelor. Date fiind atentionarile CE, Vasile Puscas i s-a adresat direct ministrului Finantelor, Varujan Vosganian si i-a cerut explicatii în legatura cu continuarea unei stari de fapt care nu avantajeaza nici România, nici pe români. El a afirmat ca discrminarea pozitiva aplicata nerezidentilor este incorecta si îi afecteaza si pe actionarii români, persoane fizice.

În prezent, dividendele actionarilor rezidenti care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit, însa, se ridica la 16%, daca actionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care România are acorduri fiscale bilaterale

De asemenea, Puscas considera ca cetatenii si companiile straine sunt, în general, favorizate când vine vorba de încheierea unei tranzactii, unul dintre motive fiind, probabil, tocmai dorinta reprezentantilor Statului de a încasa profituri mai mari din impozite.

Puscas- critica privatizarile preferentiale

Luarea de pozitie a fostului negociator sef al României cu UE vine pe fondul scrisorii trimise de catre Comisia Europeana, prin care se reclama caracterul discriminatoriu în perceperea de impozite mai mari pe dividentele platite în afara tarii, decât pe cele interne.

Scrisoarea Executivului european a fost considerata ca o prima etapa în procedura declansata împotriva României privind încalcarea dreptului comunitar.

Totusi, în ciuda pozitiei CE, Puscas nu ezita sa ia apararea conationalilor sai si sa aminteasca ca, de-a lungul timpului, “au existat mai multe cazuri legate de modul în care au fost facute anumite privatizari, iar cetateni straini, nerezidenti, au fost preferati nemotivat în fata celor din tara.  Exemplele cele mai clare sunt, în opinia deputatului clujean, privatizarile cu cântec de la Tractorul Brasov si Ford. Ambele contracte au fost contestate, iar cel de la Brasov a intrat în atentia Consiliului Concurentei, la sugestia Comisiei Europene.

Chiar daca, Varujan Vosganian a declarat presei ca va lua masuri concrete pentru combaterea discriminarii, Puscas afirma ca nu a primit înca niciun raspuns la interpelarea sa, care ar fi putut clarifica situatia atât a actionarilor români, cât si nerezidenti.

Ligia Popa

Pentru a continua procesul de relaxare fiscala, impozitul de platit pe dividente va fi de 10% atât pentru nerezidenti, cât si pentru rezidenti, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de The Money Channel. El a completat ca “Am luat în calcul si o sa uniformizam în jos, deci sa continuam procesul de relaxare fiscala. Efectele asupra bugetului sunt de ordinul a câtorva milioane de euro, deci suportabil. În fond contributia investitiilor straine este considerabila si putem face acest gest de armonizare cu legislatia europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.