Preotul Nicolae Feier a vrut sa-l detroneze pe Cretu si sa castige fotoliul de primar. Propunerea de candidat a venit din partea deputatului Ioan Tintean care nu a mai putut ascunde negocierile de taina cu Feier si a scapat pasarica in cadrul unei conferinte de presa.

Prins cu mata-n sac,Feier neaga intelegerea cu liberalii si vrea acum sa dreaga busuiocul, in fata enoriasilor pe care-i pastoreste, posibili sustinatori in cazul victoriei in alegeri a preotului.

 

 

 

 

Liberalii bistriteni au purtat negocieri in taina cu preotul Nicolae Feier si l-au desemnat ca si candidat pentru fotoliul de primar. Ioan Tintean i-a facut propunerea indecenta si l-a smintit pe distinsul parinte care a alergat intr-un suflet la Mitropolitul Bartolomeu Anania si i-a cerut dezlegare. Cuvantul taios al mitropolitului l-ar fi lasat fara suflare pe Feier care s-a sucit urgent si a respins ispita, pastrandu-si astfel haina preotiei.

 

Feier lasa sutana pentru tricolorul de primar?

 

Liberalii bistriteni au cautat de zor un om ales, distins, care sa aduca laurii victoriei in cursa pentru sefia primariei. Dupa indelungi cautari, Tintean s-a luminat si a gasit solutia: Feier, primar! Motivul a fost explicat de seful liberalilor, care crede ca „un om de talia parintelui Feier ar aduce pace in sufletul votantilor, in aceasta perioada dificila, din punct de vedere economic. Din pacate nu a primit aprobarea Mitropolitului si atunci discutiile noastre au incetat”, spunee Tintean.

 

Feier neaga totul si vrea desmintiri. Tintean ii arata obrazul!

 

„A spus Tintean asta? Nu e adevarat, ei m-au propus sa candidez si la Mitropolitul Anania s-a dus Tintean in numele meu, pe mine nu ma intereseaza politica. Am purtat discutii cu Tintean, mi-au facut oferta, dar am refuzat-o pentru ca eu sunt preot si nu am nimic cu politicul. Noi nu avem voie sa candidam pentru functii, trebuie sa ramanem in Biserica. O sa dau o dezmintire pentru ca asa ceva nu e adevarat”, sustine Nicolae Feier.

Deputatul liberal Ioan Tintean se jura la nevoie ca totul e pe bune si crede ca propunerea de primar este un mare avantaj pentru Feier, care se bucura de respectul comunitatii bistritene si ca oricum i-a crescut cota in ochii bistritenilor.

„Eu i-am spus lui Feier ca o sa-i fac public numele. Nu vad de ce l-ar dezavantaja. Personal, consider ca este un candidat cu potential care ar aduce un echilibru intre bistriteni”  sustine deputatul liberal.

 

Feier, in coasta lui Andrei Rusu

 

Cu toate ca preotul paroh a refuzat oferta liberala, Tintean are sperante de o revenire spectaculoasa in carti, caz in care Andrei Rusu ar fi tras urgent pe dreapta din cursa pentru primariei. Tintean crede cu tarie in candidatul hirotonit care ar aduce bunastare bistritenilor.

Andrei Rusu a suferit o prima infrangere in palmares si nu a putut fi instalat viceprimar, cadoul din Joia Patimilor fiind amanat pentru o data ulterioara. Asta deoarece consilierii liberali nu au putut sa-l alunge pe Gaurean de pe scaunul de viceprimar, cu toate jocurile de culise, vicele  a scapat la mustata de demitere, lipsindu-i doar doua voturi. Cu toate astea, Andrei Rusu isi continua incalzirea de pe margine si spera sa intre din nou in jocuri.

Feier a fost blocat de decizia mitropolitului , iar Andei Rusu preia comanda fiind desemnat de liberali sa lupte cu Cretu si sa castige primaria.

 

Planul B – Feier, consilier local

 

Cu usile inchise, Tintean coboara stacheta si il vrea pe Feier in mijlocul consilierilor locali. „Ar fi o onoare sa-l avem pe Feier consilier local. Oferta e deschisa in continuare si personal il prefer pe Feier, in locul lui Andrei Rusu”, a completat Tintean.

Preotul respinge orice amestec si nu vrea sa auda de politica, nici ca si independent si nici din parte partidelor politice, deoarece ar intra in contradictie cu recomandarile Mitropoliei, care interzice amestecarea clerului in treburile lumesti si murdare ale politicii.

 

Popii din politica bistriteana

 

Slujitorii altarelor ortodoxe au fost ispititi mereu de putere si s-au implicat activ in politica de urbe. In oras sunt cunoscute cateva cazuri de preoti care au cochetat cu politica. Cel mai celebru caz este cel al preotului Ioan Aurel Rus, care a fost oprit de la slujire de catre mitropolitul Bartolomeu Anania, chiar cand ar fi vrut sa imbrace din nou reverenda, dupa expirarea mandatului de senator al PRM. 

Ioan Pintea, preot paroh la Biserica Sfintii Trei Ierarhi de pe Odobescu, a detinut un mandat de deputat in perioada 1996 2000. Initial independent, Ioan Pintea a aderat la PDSR si ulterior la Uniunea Social Democrata, dar s-a retras la timp din politica si nu a intrat in dizgratie, pastrandu-si dreptul la slujire.

Si preotul Simion Creta a detinut un mandat de consilier local in 1996-2000  si acum slujeste la Biserica de pe Grigore Balan, preluata de fiul acestuia, Dumitru Creta.

Inclusiv protopopul de Nasaud, Ioan Dambu, a detinut un mandat de consilier judetean si a reprezentat cu onoare si cinste aleasa votantii PD de pe Valea Somesului Rand pe rand, politicienii au inteles nepotrivirea dintre cele lumesti si cele sfinte si s-au retras la amvon. Mai ales ca Biserica Ortodoxa Romana a luat pozitie oficiala si au interzis preotilor sa faca politica.

In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericului se numara si aceea de „a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti”, arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala. Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamantul depus la hirotonie, va avea de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

In calitatea sa de cetatean al Patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc si impotrivindu-se oricaror masuri sau activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa. Optiunea sa politica se exprima prin vot.

Totodata, aplicand principul iconomiei (pogoramant, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru consiliile locale si consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor. Aprobarea va fi acordata in urma analizei solicitarilor preotilor respectivi, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial si numai acelora considerati capabili sa promoveze interesele comunitatii in consiliile locale si in consiliile judetene.

Daca, insa, se dovedeste ca preotul nu corespunde cerintelor mandatului incredintat, de a lucra si apara interesele comunitatii locale, atunci i se va retrage aprobarea. (Hotararea Sfantului Sinod Nr. 410/12 februarie 2004).

In virtutea acestor hotarari, Feier si-a incercat norocul, insa a fost refuzat de Bartolomeu Anania, iar dupa decesul acestuia nu a mai indraznit sa se adreseze noului Mitropolit Andrei Andreicut, fiind hotarat sa nu mai candideze pentru nicio functie publica.

 

Protopopul Vidican, nu stia de ambitiile lui Feier

 

Protopopul Alexandru Vidican, seful direct al parintelui Feier si slujitor-impreuna la Biserica din centrul Bistritei nu ar fi stiut ce se intampla cu colegul sau. Tintean sustine ca totul s-a discutat in mare secret si doar Feier si el stiau de planul secret de cucerire a primariei.

„Protopopul nu stia nimic, totul a fost in secret am discutat doar cu Feier despre varianta noastra, dar cand a primit refuzul mitropolitului am renuntat”, a declarat Ioan Tintean. 

 

Cosmin Botezat

 

BOX

 

Cele 10 porunci liberale

 

In argumentatia PNL, 70 la suta din voturi ar fi potentialul preotului. Tocmai de acea a fost ales si propus  cap de afis in programul 10 pentru Bistrita. Proiectul PNL presupune desemnarea unei echipe care sa atinga  scopul prioritar si anume Primaria Bistrita.

 

1.Dupa retragerea lui Feier, Andrei Rusu sa devina primar .

2. Vicele Gaurean sa reformeze administratia locala

3. Gelu Muthi sa aduca bani si investitori

4. Marius Armean sa aduca siguranta cetatenilor

5. Samuel Coman sa reformeze invatamantul

6. Victoria Bindea sa-i vindece pe cei bolnavi, responsabila cu sanatatea

7 Gavril Tarmure responsabil pe religie, patrimoniu si cultura

8. Valeria Tamasoi sa ingrijeasca pe cei sarmani, responsabil pe protectie sociala

9 Dan Molnar sa dezvolte cetatea metropolitana a Bistritei si sa-i aduca propasire

10 Sorin Hangan raspunde de comuniunea omului cu natura,  responsabil cu protectia mediului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.