Ce a promis acum patru ani primarul Cretu si ce a reusit sa duca la indeplinire (III)

Acum patru ani, Ovidiu Cretu a promis sa transforme Bistrita intr-un oras european, daca bistritenii il vor alege primar al urbei. I s-a facut pe voie, ajutat si de incendiul Bisericii Evanghelice.
Dar cum calculele de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, asa nu s-au potrivit nici promisiunile primarului cu ceea ce a reusit sa realizeze pana acum.

„Peste patru ani municipiul Bistrita va fi unul european. Sunt convins ca in patru ani se vor schimba multe in bine, incepand de la infrastructura urbanistica, la locuinte, la circulatie si terminand cu baze sportive si de agrement. Fata Bistritei va fi diferita fata de cea care o are acum”, declara primarul Ovidiu Cretu intr-un interviu acordat Gazetei de Bistrita in iunie 2008, imediat dupa ce a castigat alegerile.

Doar 10% reabilitare termica

In campania electorala din 2008, Ovidiu Cretu se lauda pe blogul sau ca va reabilita peste 230 de blocuri pana in 2012. Din aceasta promisiune a reusit sa se tina de cuvant abia in proportie de 10%. Potrivit blogului de campanie al lui Cretu, actualul primar promitea bistritenilor reabilitarea a unui numar de 16 blocuri pe parcursul anului 2009, alte 60 in 2010, 80 in 2011, iar in 2012 spunea ca vor fi reabilitate termic inca 80. Din totalul acestora, cu contributia municipalitatii au fost reabilitate abia 24 de blocuri. Esecul era motivat de primar, undeva la finele anului trecut, prin faptul ca bistritenii au fost foarte reticenti la acest program de reabilitare termica al guvernului, din cauza lipsei de incredere a acestora vizavi de calitatea lucrarilor.

Povesti de adormit copiii

Tot in 2008, primarul Ovidiu Cretu promitea cinci proiecte pentru cinci cartiere ale Bistritei sau mai bine spus cinci zone ale municipiului.
Dar sa vedem ce isi propunea primarul pentru zona Grup Scolar Grigore Moisil.
„Sa asfaltam drumurile secundare din noile cartiere.
Sa reabilitam terenul de sport din zona si sa-l transformam intr-un spatiu sportiv multifunctional prevazut cu cosuri de basket, porti de fotbal, suport pentru fileu de volei si arie pentru role.
Sa amenajam si sa curatam Valea Castailor.
Sa reabilitam spatiile de joaca pentru copii, sa cream zone noi de joaca, precum si sa amenajam spatiile verzi.
Sa imbunatatim sistemul de colectare al deseurilor si sa introducem colectarea selectiva”, scria Ovidiu Cretu in 2008.
In acest caz, drumurile sunt inca varza, Valea Castailor este la fel neamenajata si necuratata, iar in ceea ce priveste sistemul de colectare selectiva nu poate fi vorba inca, desi la punctele de colectare a gunoaielor menajere sunt compartimentate in acest sens.

Cainii comunitari au invadat Bistrita

Zona Big, Imparatul Traian:
„Sa ingrijim spatiile verzi existente prin toaletarea periodica a arborilor stradali si amenajarea acestora cu banci si zone de promenada.
Sa reabilitam si sa imprejmuim spatiile de joaca pentru copii.
Sa reglementam situatia cainilor comunitari si a celor cu stapan, dar care sunt lasati in libertate, in special in apropierea spatiilor de joaca pentru copii.
Sa intarim capacitatea Politiei Comunitare de a supraveghea zona, a preveni actele de vandalism si de a asigura ordinea publica.
Sa construim noi spatii de parcare supra si subterane fara a deteriora spatiile verzi”, isi propunea Cretu.
Dintre aceste propuneri, primarul a reusit doar sa toaleteze arborii, pe unii mai mult decat era nevoie, si sa monteze mobilier stradal pe ici pe colo. In ceea ce priveste situatia cainilor comunitari, aceasta este o problema majora a intregului municipiu, intrucat Ovidiu Cretu a avut stralucita idee de a elibera multi dintre cainii din adapostul de pe strada Tarpiului, animalele invadand strazile orasului. Pe langa cei eliberati din adapost, pe strazile Bistritei au aparut, nu se stie de unde, alti caini vagabonzi care au agresat nu o data pe bistriteni. Numai in acest an, peste o suta de locuitori ai municipiului au fost muscati de cainii vagabonzi, iar oamenii se plang in continuare municipalitatii pentru aceasta problema. Ecologistii sustin ca pe strazile Bistritei patruleaza liberi peste 1.500 de caini comunitari. In tot acest timp, in adapostul de animale fara stapan de pe strada Simpozionului sunt cazati circa 180 de caini, desi locatia este prevazuta doar pentru un numar maxim de 120 de animale.
In ceea ce priveste parcarile subterane, aici exista o gaura neagra, fiindca Ovidiu Cretu nu a reusit sa transpuna in realitate un astfel de obiectiv in nicio zona a Bistritei.

Spatiile sportive, pe toate „gardurile”

O alta zona, alte promisiuni – Zona Rodnei, Grup Scolar Forestier.
„Sa reabilitam si sa extindem spatiile de joaca pentru copii.
Sa cream noi spatii sportive multifunctionale prevazute cu cosuri de basket, porti de fotbal, piste de role si fileu de volei.
Sa demaram proiecte de reabilitare si igienizare a subsolurilor blocurilor.
Sa construim noi spatii de parcare supra si subterane fara a deteriora spatiile verzi.
Sa imbunatatim sistemul de colectare al deseurilor si sa introducem colectarea selectiva”, scria primarul in 2008.
In acest caz, spatiile sportive sunt inexistente, iar despre igienizarea subsolurilor blocurilor nu are rost sa discutam. Situatia este aceeasi si in cazul parcarilor.

Pasaje cu gunoaie

Zona Centru Vechi, Piata Morii
„Sa fluidizam circulatia rutiera, in special in zona Palatului de Justitie.
Sa curatam periodic pasajele si sa le modernizam.
Sa demaram controale pentru a verifica starea de curatenie din curtile interioare.
Sa sporim numarul de cosuri de gunoi stradale si sa introducem sistemul de colectare selectiva a deseurilor.
Sa reabilitam podul Budacului din zona Mihai Viteazu”.
La aceasta zona singurele realizari ale primarului Cretu sunt fluidizarea traficului rutier prin realizarea unui sens giratoriu in zona Palatului de Justitie Bistrita-Nasaud. Cat despre pasaje si curatenia din curtile interioare mizeria este cat casa.

Cersetorii au invadat orasul

Zona Drumuri Nationale, Scoala Generala 5
Pentru aceasta zona, Ovidiu Cretu promitea in 2008:
„Sa reabilitam si sa dam in folosinta PT din strada Castanului.
Sa amenajam spatii verzi cu zone pietonale, banci si zone sportive multifunctionale prevazute cu cos de basket, fileu de volei si piste pentru biciclisti.
Sa reabilitam spatiile de joaca existente, in special cel din zona Casa Alba si identificarea de locatii pentru construirea unora noi.
Sa limitam fenomenul cersetoriei prin intarirea capacitatii Politiei Comunitare de a supraveghea zona si a asigura securitatea in apropierea locatiilor in care se afla discoteci.
Sa reglementam situatia cainilor comunitari.
Sa amenajam si sa construim parcari subterane si supraterane.
Sa igienizam malurile Bistritei si sa amenajam zone de promenada si de picnic de-a lungul raului prin construirea de chei si terasari”.
Din aceste promisiuni, Cretu a reusit sa nu limiteze fenomenul cersetoriei, sa nu reglementeze situatia cainilor comunitari, sa nu amenajeze parcari subterane, dar nu a amenajat nici zonele de promenada si de picnic de-a lungul raului Bistrita prin construirea de chei si terasari.

Acestea sunt doar o parte dintre „reusitele” contractului pe care Ovidiu Cretu l-a incheiat cu bistritenii in anul 2008 cand cetatenii acestui oras l-au ales in fruntea urbei, sperand ca Bistrita va deveni daca nu in totalitate, macar partial un oras european. Pana una alta, bistritenii s-au ales doar cu promisiuni foarte multe si extrem de putine obiective atinse.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.