Potrivit unui comunicat publicat luni de Executivul comunitar, Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor a României în vederea compensării operatorilor aeroporturilor regionale pentru pagubele suferite din cauza pandemiei de coronavirus.

Suma aprobată este de 21, 3 milioane de lei, aproximativ 4, 4 milioane de euro.

Pentru a limita răspândirea pandemiei, din 16 martie 2020 autorităţile de la Bucureşti au impus suspendarea graduală a majorităţii zborurilor comerciale către şi dinspre România. Din cauza interzicerii zborurilor şi a restricţiilor de călătorie în alte state, companiile aeriene care operează pe aeroporturile regionale româneşti şi-au redus gradual cursele aeriene programate, culminând cu până la oprirea totală a operaţiunilor lor, în 25 martie 2020, conform Agerpres.

Până în 17 iunie 2020 nu au avut loc zboruri comerciale internaţionale pe aceste aeroporturi, astfel încât traficul de pasageri a fost aproape de zero. Operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate din iulie 2020.

Conform schemei, de care vor beneficia operatorii aeroporturilor româneşti cu un trafic anual de pasageri între 200.000 şi trei milioane, autorităţile de la Bucureşti vor putea compensa acele aeroporturi pentru pierderile nete suferite în perioada 16 martie – 30 iunie 2020, din cauza măsurilor restrictive asupra serviciilor de transport aerian intern şi internaţional implementate de România şi de alte ţări.

Sprijinul public va lua forma granturilor directe, potrivit Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here