Sute de mii de lei, cam atât fac femeile din spatele bărbaților care ne conduc orașul, respectiv soția primarului Ovidiu Crețu și cele ale viceprimarilor Cristian Niculae și Gelu Muthi. Cele trei doamne au intrat în afaceri în urmă cu ani buni, una fiind medic de familie, alta având afaceri cu haine și mai nou cu înghețată, iar alta conducând o agenție imobiliară.

Cei trei cei mai importanți bărbați care conduc Bistrița au salarii frumușele de la stat. Soțiile lor însă sunt băgate în afaceri și aduc și ele sume importante lunar, în casă.

Gazeta de Bistrița v-a prezentat în ediția de săptămâna trecută evoluția activității economice a soției primarului Ovidiu Crețu, Ligia Carmen Crețu. Aceasta este medic de familie de decenii, iar de câțiva ani buni oferă și servicii de medicina muncii.

Deși își desfășura activitatea teoretic în mediul privat, tot contractele cu statul îi asigurau bunăstarea. Este vorba despre contracte pentru controalele medicale obligatorii prin lege ale angajaților.

Totul a început acum 8 ani, când Ligia Carmen Crețu începe să se bage puternic pe medicina muncii. Bifa atunci 22 de contracte cu diferite entități publice, majoritatea școli și grădinițe. Despre activitatea economică a soției primarului aflăm tocmai din declarația de avere și interese a acestuia.

Din cele 22 de contracte semnate în urma unei atribuiri directe, 18 au fost încheiate cu unități școlare din Bistrița. Pe lista de instituții care a beneficiat de serviciile doamnei Crețu regăsim și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, valoarea contractului ajungând la 20.000 de lei. De asemenea, pe listă regăsim și un contract semnat cu DGASPC, în valoare de 26.000 de lei.

Cele două instituții apar în declarațiile de avere din cel puțin 5 ani. Sumele care intră în buzunarul soției primarului sunt și ele relativ constante de la un an la altul.

Sute de mii de lei aduse în conturile Ligiei Crețu de medicina muncii

Mai apare și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, dar și Casa de Pensii. În 2012, Ligia Carmen Crețu raporta venituri din cabinetul individual de medicină de familie și medicina muncii de 110.614 lei.

În anul 2013, veniturile Ligiei Carmen Crețu cresc la 142.687 de lei. Și în declarația de avere aferentă acestui an regăsim DGASPC, Spitalul Județean sau Aquabis, tot o societate comercială controlată de stat.

Veniturile care îi intrau în conturi Ligiei Carmen au trecut an de an de 100.000 de lei și chiar s-au apropiat de 150.000 de lei în unii ani. Anul trecut, deși contractele cu statul sau cu firme controlate de stat au scăzut ca număr, suma încasată de Ligia Carmen în urma activității de la cabinetul de medicina muncii a fost dublă.

Potrivit celei mai noi declarații de avere depuse de Ovidiu Crețu cu doar câteva luni înainte de finalizarea mandatului, Ligia Carmen Crețu a încheiat două contracte, unul cu LDP de doar 4.200 de lei și altul cu SC Protecție și Pază Bistrița-Năsăud, ambele firme fiind controlate de Consiliul Județean. Pentru anul trecut, însă, soția edilului Bistriței raporta venituri de 233.863 de lei.

De asemenea, Ligia Carmen Crețu încasează și o pensie de 1.500 de lei lunar, care se adaugă acestor venituri din activitatea sa de medic. Ovidiu Crețu, în schimb încasează 13.787 de lei de la Primăria Bistrița, la care se mai adaugă o pensie lunară de aproape 6.000 de lei.

Soția viceprimarului Muthi face bani din imobiliare

Muthi Camelia, soția viceprimarului Gelu Muthi face bani din imobiliare. Aceasta este administratorul firmei SC Grand Cora, o agenție imobiliară. Salariul încasat lunar de la firma pe care o administrează pare ridicol: 1.400 de lei. Asta dacă luăm în calcul veniturile aduse de firmă anual.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Gelu Muthi, SRL-ul soției i-a adus acesteia venituri de 142.500 de lei anul trecut. La o socoteală simplă înseamnă aproape 12.000 lunar.

SRL-ul înființat în 2003, care are doar un angajat a raportat pentru anul 2019 o cifră de afaceri de aproape 300.000 de lei, profit de 151.139 de lei. De altfel, acesta este cel mai mare profit făcut de SRL de la înființare.

Pentru anul 2017, SRL-ul raporta pierderi de 22.000 de lei, iar pentru anul 2017 profit de aproape 30.000 de lei. Firma viceprimarului a avut maxim trei angajați, iar în 2013 avea zero angajați.

Până și în 2018, când SRL-ul raporta pierderi, potrivit declarației de avere a viceprimarului veniturile aduse de firmă ajungeau la 150.000 de lei.

Deși nu s-a evidențiat la contracte cu statul, acestea nu au lipsit cu desăvârșire. În 2014, Gazeta de Bistrița arăta că veniturile erau completate de un contract cu ANAF Cluj-Napoca, ce aducea în conturile Cameliei Muthi 15.000 de lei.

Anul trecut, Gelu Muthi a încasat de la Primăria Bistrița, pentru funcția de viceprimar nu mai puțin de 12.000 de lei lunar. Anul acesta, Gelu Muthi împreună cu soția au mai achiziționat un apartament de 40 de metri pătrați. Cei doi mai au un apartament de 48 de metri pătrați și o casă de 200 de metri pătrați.

Nu au bani în bancă, însă datorează BCR-ului sume frumușele. În 2008, cei doi au luat un credit scadent în  2038, din care mai au de achitat 22.680 de euro. De asemenea, în 2019, cei doi au mai luat un credit de la aceeași bancă, scadent în 2024. Din cel din urmă credit mai au de plătit 70.000 de lei.

Soția lui Niculae face bani din înghețată și haine

Femeie de afaceri este și soția viceprimarului Niculae Cristian. Potrivit celei mai noi declarații de avere, Loredana Niculae administrează două firme: SC Sweet Icecream Bistrița și SC Dolce Vita Gelateria.

Cele două i-ar fi adus Loredanei Niculae anul trecut venituri de 3.155 de lei și respectiv 15.156 de lei. La un calcul simplu, asta ar însemna în jur de 1.500 de lei lunar.

Sweet Icecream SRL a raportat pentru anul 2019 o cifră de afaceri de 139.421 de lei și un profit net de 11.457 de lei. Datoriile nu au lipsit, însă au fost modeste: abia au trecut de 20.000 de lei. Numărul de angajați în 2019 a fost de cinci.

Dolce Vita Gelateria SRL, înființată în 2017, a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 80.969 de lei și pierderi de 85.554 de lei. În 2019, cifra de afaceri a sărit la 236.134 de lei, iar profitul a fost de peste 140.000 de lei. Anul trecut, SRL-ul avea trei angajați.

Anii trecuți, Loredana Niculae a făcut bani și din haine. Aceasta a administrat mai multe magazine cu haine. A renunțat însă la haine pentru înghețată, iar gelateria de la Shopping Center pare să îi aducă profituri frumușele.

Cristian Niculae încasează de la Primăria Bistrița lunar tot 12.000 de lei, ca și Gelu Muthi. Alte venituri nu a mai declarat familia Niculae. Cei doi dețin un apartament de 49 de metri pătrați achiziționat în anul 1998 și o casă de 237 de metri pătrați ridicată în anul 2005. De asemenea, cei doi nu au bani în bancă și nici nu au datorii.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.