Sunt studii care arată că limitarea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Dar ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar fi fost limită libertatea de mişcare după ora 18.00, este de părere profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş, care în acelaşi timp recunoaşte că asta ar fi lovit masiv în afaceri, potrivit Adevărul.

Autorităţile au decis ca de duminică să restricţioneze şi mai mult circulaţia pe timp de noapte, inspirându-se din măsurile luate de celelalte ţări afectate de pandemie, a explicat ieri premierul Florian Cîţu.  

„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat ieri premierul.  

Răzvan Cherecheş: E o măsură de compromis  

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş este însă de părere că măsura are un impact limitat, dar sesizabil în ceea ce priveşte scăderea numărului de noi infectări, şi că această restricţie este un compromis pe care autorităţile îl fac între nevoia de a ţine sub control pandemia, fără a „îngropa” afacerile.   „Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Citește și: CNSU propune prelungirea stării de alertă precum și noi restricții

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here