Castrarea chimică a pedofililor, propusă din nou în Parlament, după ce două inițiative au fost respinse, una dintre ele inițiată de un politician clujean

89

Cazul polițistului care a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din Capitală a scandalizat o țară întreagă. Din fericire, bărbatul a fost prins, din păcate legislația României este deficitară în ceea ce privește pedofilia. Pe lângă faptul că cei care ies din închisoare nu sunt monitorizați în scopul prevenirii altor incidente, tendința oamenilor legii este de a da cu piciorul la orice propunere de înăsprire a pedepselor pentru pedofili. De reamintit este faptul că până acum Parlamentul a respins două proiecte de lege privind castrarea chimică, care nu reprezintă nimic altceva decât un tratament hormonal care să reducă libidoul pentru agresorii sexuali.

În anul 2017 au fost înregistrate 417 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Din aceștia, 334 erau fete și 83 băieți. Mai mult de jumătate, respectiv 229 abuzuri, au avut loc în propriile familii. În mediul urban s-au înregistrat 264 de cazuri, iar în mediul rural 153. Pentru 67 de minori s-a dispus plasament în regim de urgență, aceștia fiind scoși din familie. În 232 de situații, copiii abuzați aveau mai puțin de 13 ani.

Cazul pedofilului din București

Cel mai recent caz este incidentul din București ce a avut loc pe data de cinci ianuarie 2018, într-un bloc când doi frați, o fetiță de cinci ani și un băiat de nouă ani se îndreptau către o prietenă de familie care locuia la două străzi distanță de casa lor. Ajunși în liftul blocului, un bărbat a urcat împreună cu aceștia și a apăsat la etajul opt, deși copiii i-au spus că trebuie să ajungă la etajul patru. Timp de 10 minute pedofilul a pipăit-o și a sărutat-o pe fetiță, iar apoi i-a lăsat pe ambii copii la etajul unde trebuiau aceștia să ajungă. Speriați, cei doi frați au povestit totul imediat ce au ajuns acasă, iar părinții au alertat autoritățile. După patru zile de căutare pedofilul a fost prins, iar în urma cercetărilor s-a descoperit că acesta deținea chiar funcția de polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei.

În aceste condiții se ridică mari semne de întrebare în legătură cu testarea psihologică la care sunt supuși polițiștii, testare care ar trebui să arate dacă un individ poate fi capabil să comită asemenea fapte.

Parlamentarii au vrut castrarea chimică a pedofililor

În România, au existat două iniţiative legislative privind castrarea chimică a pedofililor, ambele fiind respinse în Parlament.

Prima a fost depusă în 2011 de către mai mulţi deputaţi PNL, cum ar fi: Claudia Boghicevici, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Cătălin Croitoru, Tinel Gheorghe, Stelian Ghiţă-Eftemie, Mircia Giurgiu, Ioan Holdis, Doru Lese, Nicuşor Păduraru, Ştefan Pirpiliu, Alin Popoviciu, Marius Rogin, Valentin Rusu, Mihaela Sandru şi Marius Spânu.

Proiectul de lege prevedea ca făptuitorul găsit vinovat de violenţă şi abuz sexual asupra minorului şi condamnat pentru circumstanţe agravante de abuz sexual să primească o pedeapsă suplimentară prin „inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice”. Iniţiativa legislativă mai prevedea ca pedeapsa suplimentară să fie însoţită de tratament psihologic adecvat, în scopul prevenirii recidivei, dar şi pentru integrarea infractorului în societate fără ca acesta să mai reprezinte o ameninţare. Totodată, s-a propus ca cei care au fost acuzaţi de pedofilie să fie în continuare sub supraveghere prin monitorizare GPS chiar şi după ce şi-au ispăşit pedeapsa.

Proiectul a fost respins atât de Senat cât şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Nici punctul de vedere al Guvernului, condus de Emil Boc la acea vreme nu a fost unul de susţinere a propunerii legislative.

„Apreciem că ipoteza prevenirii unor sancţiuni de natura celor menţionate în propunerea legislativă, şi anume inhibarea pornirilor sexuale prin motive chimice, trebuie analizată cu deosebită prudenţă, având în vedere că aceste măsuri sunt de natură a afecta integritatea fizică şi psihică a persoanei, prin afectarea funcţiilor organismului uman şi poate ridica probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, a tratatelor privind drepturile omului la care România este parte precum şi a Constituţiei României. În acest context, amintim că articolul 22 din Constituţie interzice orice fel de tratamente sau pedepse inumane sau degradante şi de asemenea garantează integritatea fizică şi psihică a tuturor persoanelor, inclusiv a celor condamnate pentru săvârşirea unei fapte de natură penală”, scria Executivul în propunerea legislativă.

 

 

Clujeanul Mircia Giurgiu, iniţiatorul legii

Fostul politician clujean, Mircia Giurgiu, iniţiatorul proiectului de lege din 2011 spune că deşi nu a avut susţinere pentru această lege nu condamnă pe nimeni deoarece părerile sunt împărţite.

„O astfel de lege este foarte benefică, numai că nu se doreşte implementare ei. Şi în 2011 când am propus această lege nu am avut o susţinere din partea comisiilor parlamentare şi nu este de condamnat deoarece părerile sunt împărţite.

Acum rolul nostru este să fim cât mai pregătiţi împotriva celor care au deviaţii în diverse feluri şi să ne apărăm atât pe noi cât şi pe copiii noştri”, a declarat Mircia Giurgiu

A doua propunere legislativă a avut loc în anul 2014 şi introducea un nou articol în Codul Penal la capitolul privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Astfel, după articolul 220 – „Actul sexual cu un minor”, urma să fie introdus articolul 220 indice 1 – „Castrarea chimică”.

Iniţiativa legislativă prevedea ca „persoanelor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală care atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, de către instanţă de judecată li se poate aplică măsura de siguranţă castrarea chimică”. De asemenea, măsura de castrare chimică „se aplica obligatoriu de către instanţă de judecată şi se efectuează în ultimele 3 luni de ispăşire a pedepsei închisorii”.

Acest proiectul de lege se folosea de exemplele altor state în care s-ar aplica această măsură privind castrarea pedofililor, cum ar fi Polonia, Rusia, Franţa, Germania, Suedia sau Danemarca.

Propunerea legislativă a trecut de Senat, însă avea aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, din partea Guvernului, a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat şi raport de respingere din partea Comisiei juridice.

 

 

După cazul poliţistului pedofil, subiectul castrării chimice revine

După cazul poliţistului pedofil, ideea castrării chimice a revenit în dezbaterea publică după ce deputatul PSD, Cătălin Rădulescu a propus ca pedofilii care optează pentru un aşa zis tratament să fie iertaţi de o parte din pedeapsă. Mai exact, aceştia ar putea fi întrebaţi împreună cu avocaţii lor dacă îşi dau acordul, iar prin acest lucru îşi vor reduce pedeapsa la jumătate.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu este de părere că România are nevoie de o legislaţie mai dură în ceea ce priveşte pedofilia şi despre acest lucru nu trebuie să se vorbească doar în urma unei tragedii.

„Vorbim despre modificări de legi sau despre legislaţii noi, doar după un scandal sau a unei tragedii. Problemele cu poliţistul respectiv nu au apărut de azi de ieri, ci colegii lui ştiau că are probleme. Emoţional acum dacă un deputat vine cu o propunere de lege în ceea ce priveşte pedofilia, lumea îl laudă şi spune că este un om minunat, dar nu trebuie reacţionat doar la emoţie. Avem psihologi în poliţie care să determine comportamentul deviant al unui poliţist şi care să poată să îl încadreze la pedofilie? Noi pe zona de prevenţie nu avem nimic. O legislaţie mai dură în ceea ce priveşte pedofilia este absolut necesară.

De ce în cazul lui Pomohaci nu trebuie să îşi de-a demisia Mitropolitul care se pare că ştia de mulţi ani? Care este diferenţa dintre un preot pedofil şi un poliţist pedofil? Un preot pedofil este unul şi mai periculos decât un poliţist pedofil deoarece copii se apropie şi mai tare de acesta şi sunt mult mai expuşi. De ce nu a existat o emoţie la fel de puternică în cazul lui Pomohaci, ci dimpotrivă acesta a fost susţinut de mii de enoriaşi. De ce nu a existat o asemena emoţie negativă şi în cazul preotului Pomohaci, ci dimpotrivă acesta a fost susţinut de mii de oameni. Şi la această oră este liber, merge la festivaluri, este aplaudat şi nu s-a văzut nici o acţiune din partea Parchetului.

Iar în legătură cu ONG-urile care se opun la adoptarea legii castrării chimice şi militează pentru drepturile omului, aş vrea ca acestea să arate ce au făcut până acum pentru a preveni tendinţele de pedofilie. Noi ca parlamentari responsabili de Comisia de Sănătate va trebui ca în februarie să luăm această chestiune şi să o tratăm din perspectiva prevenţiei”, a spus Emanuel Ungureanu.

 

 

O propunere de lege îşi schimbă sensul deseori când ajunge la ministere

Deputatul PNL, Adrian Oros, a scos în evidenţă importanţa fundamentării unei astfel de legi în cazul în care se va adopta în România, deoarece deseori aceasta îşi schimă sensul când ajunge pe mâna subsecventelor de ministere.
„Trebuie să existe un context, lucru ce deja s-a întâmplat şi să fie o presiune din partea oamenilor pentru ca o astfel de lege să fie adoptată. Legea ce înseamnă de fapt? O anumită oportunitate şi o anumită nevoie. Acum nevoie există şi există şi o presiune a oamenilor în general din partea celor care fac parte din spaţiul non-politic. În contextul actual se poate face un proiect de lege, dar care să cuprindă o legislaţie clară şi care să nu poată fi folosită în mod abuziv.

Sunt unele persoane care în momentul în care li se scade libidoul forţat, întră în alte patologii şi se pot transforma în alte tipuri de monştri. O astfel de iniţiativă trebuie discutată foarte bine cu medici, cu psihologi şi cu oameni specializaţi, deoarece este o chestiune delicată. Eu personal aş vota un asemenea tip de lege, dar repet care să fie foarte bine fundamentată şi explicită din punct de vedere al modului de implementare, deoarece românul stă bine cu legile în momentul în care se fac subsecventele de ministere de multe ori se schimbă sensul acesteia. Nu trebuie să inventăm roata, ci trebuie doar să o adaptăm la o situaţie şi o nevoie a societăţii. Chiar dacă este un subiect mai delicat observăm că avem exemple din alte ţări cu legislaţii de genul care dau roade. Deci la alţii se poate!”, a declarat Oros.

 

Cum se pedepsesc pedofilii în alte ţări

Şi într-adevăr, la alţii se poate. În anul 2012, un raport al Consiliului Europei a arătat numărul ţărilor care au adoptat măsuri în privinţa estompării agresiuni sexuale, printre acestea fiind ţări precum Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă şi Germania.

În noiembrie 2009, Polonia şi-a modificat codul penal şi a introdus pentru pedofili aplicarea unor tratamente care să reducă libidoul.

Tot în 2009, în Marea Britanie, într-o închisoare din Whatton, a fost lansat un proiect-pilot care include castrarea chimică, ce se bazează pe un tratament cu antidepresive.

Republica Cehă şi Germania prevăd un alt tip de castrare, de data aceasta ireversibilă, dar care necesită consimţământul delicventului: castrarea chirurgicală.

1 COMENTARIU

  1. Pai DAAAAAAA… ! Sau, treziti-l inapoi pe Stefan cel Mare… sa reintroduca chestia cu ” scarbavnicul madular „… Nu mai lasati violatorii sa iasa din puscarii „necastrati” ! Problema este ca aia-s dusi cu microcipurile si daca nu mai au ” sc…ula”… o sa faca acest lucru cu alte mijloace „bolnave”… ca asta-i o boala foarte greu de vindecat ! Dupa mine, eu efectiv i-as impusca si cu asta … AMIN !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here