Se cauta sot si sotie, cu sentimente pentru copii si care sunt disponibili sa ia în grija 10 copii din cadrul Centrului de Plasament al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita Nasaud. Se ofera în schimb casa modernizata cu toate utilitatile, plata tuturor cheltuielilor, carte de munca si salar atractiv. Institutia interesata este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud (DGASPC BN), care va deschide în curând o noua casa de tip familial în Nasaud. Toate sunt puse la punct, mai trebuie gasiti doar potentialii parinti.

Conceptul de casa de tip familial

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud are nevoie de parinti care sa se ocupe de copiii din centrele de plasament din judet. Insitutia va deschide în cursul acestei primaveri o casa de tip familial în orasul Nasaud. Aceasta este prevazuta cu toate cele necesare pentru ca un anumit numar de copii sa locuiasca împreuna cu o familie, formata din sot si sotie, pe post de parinti sociali, si care sa aiba maxim un copil propriu pentru ca pentru mai multi nu exista spatiul necesar.

Parinte social

Parintele social trebuie sa se dedice îngrijirii a maximum 10 copii, care sunt de diferite vârste, prescolari sau scolari. Pentru a fi potential parinte social, din punct de vedere legal, trebuie eliberat un atestat de catre DASPC BN, prin serviciul de asistenta maternala.

O casa de tip familial este, în fond, un surogat al unei familii, în care un sot si o sotie au în îngrijire pâna la noua copii din sistem si, posibil, unul propriu. Locuinta este formata din dormitoare, camere de zi, bucatarie, deci, în concluzie, un loc ideal unde se poate duce o viata normala. DGASPC acorda parintilor sociali o suma de bani pentru întretinerea acestor copii, bani prevazuti pentru achizitionarea de alimente, rechizite si îmbracaminte. De asemenea, acesti parinti sociali vor locui permanent în aceasta casa, ei având doar obligatia ca acesti copii sa aiba parte de conditiile si atmosfera unei familii în toata regula. Totodata, DGASPC va suporta întretinerea la respectiva casa, iar parintii vor fi retribuiti conform grilei de salarizare aferenta postului si vor beneficia, bineînteles, de carte de munca.

La Chirales, un succes

DGASPC BN nu este la prima tentativa de acest fel, o asemenea casa de tip familial existând deja la Chirales. Aceasta pare sa fie un succes. O familie din municipiul Bistrita s-a mutat acolo, iar de aproape trei ani copiii respectivi au parte de o adevarata familie. Directorul institutiei, Marin Rus, este convins ca exista si alti potentiali parinti care doresc sa vina sa lucreze în acest domeniu. “Pentru a fi parinte social trebuie sa ai dragoste pentru copii, sa îti doresti sa îi cresti.Acum, iata, s-a ivit si posibilitatea ca acestia sa fi retribuiti. Si nu numai atât, ci si posibilitatea de a avea un acoperis deasupra capului. Aceasta casa de tip familial, cu toate utilitatile, este o adevarata viluta, unde poate sa îsi duca viata o familie numeroasa”, a adaugat Marin Rus.

Beneficiile copiilor

La ora actuala, în Centrul de Plasament al Directiei sunt internati 270 de copii, dintre care zece vor fi selectati, pe diferite criterii, pentru a trai cu potentialii parinti în casa de tip familial din Nasaud. Cei selectati nu vor mai trai în sistem de centru sau casa de copii, ci vor trai în sistem familial, apropiat valoric de ceea ce gasim în familiile obisnuite. Se considera ca dezvoltarea lor va fi mult mai buna fiind vorba de relatii emotionale, de dezvoltarea psihica precum si de alte manifestari care tin de sufletul micutilor. Experienta celor trei ani de la Chirales poate fi considerata un succes, deoarece acei copii au o dezvoltare mai deosebita fata de micutii internati în centrul de plasament. Cei doi parinti sociali de la Chirales au câstigat doi ani consecutiv titlul de „Asistentul maternal al anului” – diploma care se acorda de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita Nasaud dintr-un numar de 189 de asistenti maternali.

Omul sfinteste locul

Un sistem bine pus la punct poate sa faca viata mai placuta unor copii. Rezultatul este ca acesti micutii au un atasament deosebit fata de parintii sociali, au un tata si o mama care se ocupa de ei, desi percep ca e vorba de parinti surogat. Dar faptul ca acestia au o astfel de familie conteaza foarte mult, mai ales ca provin din familii dezorganizate sau din familii care nu au putut sau nu au dorit sa aiba grija de ei din diverse motive. Având asemenea rezultate la Chirales, conducerea DGASPC BN si-a exprimat dorinta de a creste numarul acestor case de tip familial, astfel ca, un al doilea pas este facut în Nasaud.

Un lucru e cert

Doritorii, viitorii parintii sociali, nefiind considerati asistenti maternali vor trebui sa se mute în Nasaud pentru a avea grija de copii. Daca potentialii parinti au locuinta proprie nu conteaza la dosar, deoarece legislatia în vigoare prevede oricum ca acestia sa se mute în casa de tip familial, în care vor putea locui pâna la vârsta pensionarii. Parintii sociali, de fapt, devin angajatii DGASPC BN.

Limite si conditii

Evident, nu oricine poate deveni parinte social. Este impusa prin lege conditia certa ca între parinti si copii sa fie o diferenta de vârsta de minimum 18 ani. Daca DGASPC va selecta un copil în vârsta de 10 ani, spre exemplu, din centrul de plasament, care sa mearga în casa de tip familial, atunci parintii trebuie sa aiba peste 28 de ani. În ceea ce priveste studiile, potentialii parintii trebuie sa aiba cel putin diploma de bacalaureat, ca sa îi poata stimula si ajuta pe copii. „Din experientele anterioare am observat ca foarte multi copii urmeaza cursurile unor facultati. Într-un final vor parasi casa, se vor duce în centre universitare pentru a-si continua studiile, iar sistemul îi sustine si pe mai departe pâna acestia îsi iau viata în propriile mâini”, a precizat Marin Rus.

 

Criteriile de selectie

Criteriile de selectie a copiilor beneficiari sunt urmatoarele: provin din familii în situatie de risc, fiind necesara separarea temporara a copilului de familie din cauza unei locuinte improprii sau care nu are locuinta, familie cu multi copii si venituri insuficiente, familie monoparentala sau în care unul dintre parinti se afla în imposibilitatea de a-si exercita drepturile parintesti, climat socio-afectiv si educational viciat – dezinteres fata de copil, alcoolism, violenta, probleme psihice. În acelasi timp, este ales si copilul care prezinta afectiuni ce necesita îngrijire specializata si forma de învatamânt adecvata.

"A doua familie"

Pentru a observa starea de spirit a copiilor, dar si modul în care va decurge acomodarea în sânul noii familii, reprezentantii DGASPC BN se vor deplasa periodic la casa de tip familial din Nasaud asa cum au facut si la Chirales. „Aici, dragostea si afectiunea copiilor fata de parintele adoptiv ne-au impresionat profund. În casa din Chirales, într-o atmosfera familiala, locuiesc 10 copii abandonati. Aceasta casa a fost deschisa în anul 2005. Toti cei 10 copii frecventeaza scoala si sunt deosebit de cuminti si talentati", a mai spus directorul DGASPC BN.

Rolul casei familiale este acela de a oferi sprijin în formarea si dobândirea unor deprinderi care sa-i asigure copilului institutionalizat independenta vietii personale, deprinderea unui program de viata bine ordonat si structurat.

 

Aurelia Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Inainte de toate, ne-ar interesa daca acest articol (scris si structurat exceptional) mai este inca valabil, deoarece n-am gasit nici un indiciu in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.