
Primăria Bistrița nu lasă de izbeliște asistații sociali din Viișoara și continuă construcția de noi blocuri. Numărul acestora ar ajunge la 16! Municipalitatea a alocat și peste 700.000 de lei pentru a le amenaja trotuare și alei printre blocurile deja existente.
Suprafața terenului din Viișoara alocat locuințelor sociale trece de 10.000 de metri pătrați. Municipalitatea a gândit acolo un adevărat cartier dedicat oropsiților, cu nu mai puțin de 16 blocuri.
Deja au fost ridicate 10 blocuri, care au, în total aproape 250 de locuințe. În 2021, la scurt timp după ce și-a preluat mandatul, fostul primar Ioan Turc semna la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul de finanțare pentru construcția a încă 160 de locuințe, grupate în 5 blocuri, tot în Viișoara.
Blocurile au un regim de înălțime P+3 etaje și mansardă și sunt finanțate prin programul de Construcție a Locuințelor Sociale și de Necesitate. Valoarea celor 5 blocuri era estimată, în 2021, la aproape 40 de milioane de lei, din care 5,6 milioane de lei reprezenta contribuţia Primăriei Bistrița.
Anul trecut a mai fost recepționat un bloc de locuințe sociale și a început șantierul pentru alte două. Blocurile au apartamente cu trei camere, cu două camere și cu o cameră și sunt repartizate în funcție de numărul de membri ai familiei solicitante și nevoile acestora. Prioritate au cei cu o condiție socială precară, dar și cei care sunt încadrați în diferite grade de handicap.
„În vederea rezolvării problemelor lipsei de locuințe pentru familiile tinere, familii cu venituri modeste care nu dispun de resurse necesare pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe proprii, Primăria municipiului Bistrița a elaborat Planul Urbanistic Zonal – Locuințe sociale Viișoara, aprobat prin HCL nr. 174/2008 care prevede construirea unui număr de 360 de locuințe sociale, amplasate în 16 blocuri de locuințe colective, cu regim de înălțime P+3E+M și care se vor construi în două zone compacte, de o parte și de alta a unui drum de exploatare, împărțit în două faze”, se arată în proiectul depus de Primăria Bistrița, la APM.
Cu pereți albi și mocirlă la scară!
Cu 10 blocuri deja construite, „cartierul” din Viișoara este tot în mocirlă. Copiii care merg la școală și adulții care merg la muncă au nevoie de cizme de cauciuc să poată să ajungă în strada asfaltată din apropiere, atunci când plouă.
Primăria pare să se mobilizeze acum și pregătește străzi asfaltate, trotuare și chiar locuri de parcare. Primăria Bistrița estimează că lucrările vor fi gata în 24 de luni și vor costa 732.100 de lei, fără TVA.
Străzile amenajate se vor întinde pe 1.566 de metri pătrați, iar trotuarele pe 1.747 de metri pătrați. Vor fi amenajate 78 de locuri de parcare, dintre care 3 pentru persoanele cu handicap. 3.858 de metri pătrați vor fi transformați în spații verzi. Se ia în calcul un sistem de scurgere a apelor și un sistem de drenaj.
„Se va asigura un marcaj rutier corespunzător: demarcația benzilor de circulație, demarcarea locurilor de parcare, alte elemente de siguranță rutieră. Semnalizarea verticală: semne de circulație de avertizare și reglementare conform normelor în vigoare”, se arată în proiectul depus la Agenția pentru Protecția Mediului.
Municipalitatea pregătește încă un proiect pentru asistații sociali din Viișoara. După cum arăta Gazeta de Bistrița în urmă cu câteva luni, Primăria Bistrița vrea să demoleze 4 locuințe de necesitate amenajate în Viișoara, pentru a face loc unui centru medical populației care locuiește în blocurile sociale și containerele din zonă.
Proiectul are o valoare de 1,2 milioane de lei și este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență. Centrul comunitar integrat ar urma să fie amenajat în apropierea locuințelor de necesitate de pe strada Speranței.
Acesta ar urma să asigure consultații medicale, consiliere psihologică și școlară. Va fi amenajat pe 1.300 de metri pătrați și va fi format dintr-o sală de așteptare de 23 de metri pătrați, grupuri sanitare, o sală pentru consiliere individuală medicală și/sau întâlniri de grup, un cabinet medical și o sală de tratamente, o sală pentru consiliere socială și activități de consiliere/mediere școlară și alte activități educative.
Municipalitate estimează că centrul va fi gata în 6 luni, acesta urmând să ia forma unei clădiri monobloc, cu structură din metal și închideri cu panouri sandwich, pe fundații cu placă de beton. Accesul ar urma să se facă din strada Speranței, pe o poartă de acces. Pe acoperișul clădirii vor fi amplasate 12 panouri fotovoltaice, care vor asigura o parte din energia electrică necesară.
Blocurile sociale, completate de „locuințe tip container”
Blocurile cu locuințe sociale din Viișoara sunt completate de 20 de locuințe de tip container, modulare, destinate celor mai săraci dintre cei săraci, care nu-și permit să plătească nici măcar chiria modică de la blocurile sociale și nici să întrețină locuințele respective.
Containerele au toate condițiile pe care le au și cei care locuiesc în blocurile sociale din apropiere, urmând să aibă toate utilitățile asigurate. Pregătirea acestora n-a fost ieftină deloc. 600.000 de lei a înghițit doar pregătirea terenului, iar amenajarea platformei pentru containere a costat 250.000 de lei.
Odată cu amenajarea centrului medical, terenul pe care se află aceste locuințe de necesitate va fi împrejmuit și va avea și o poartă de acces. Aleile de acces ar urma să fie și ele pavate, iar containerele modulare racordate la rețeaua de colectare a apelor pluviale, la canalizare și branșate la rețeaua de distribuție a apei și cea electrică.
Primăria Bistrița a dat 71.000 de lei doar pe studii și hârtii. Împrejmuirea terenului va mai costa încă 100.000 de lei, iar montarea efectivă a containerelor 7000 de lei. Racordarea la electricitate costă 16.400 de lei, racordarea la apă 27.900 de lei, iar racordarea la canalizare 71.400 de lei.
Primele 8 locuințe au fost achiziționate în 2018, cu 150.000 de lei bucata, de trei ori prețul estimat cu 5 ani înainte, respectiv în anul 2013. Containerele achiziționate au 4 încăperi: cameră de zi, dormitor, grup sanitar și bucătărie. Un container are 6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 2,7 metri înălțime.
Ideea de a achiziționa locuințe de necesitate pentru săracii Bistriței este veche, fiind vehiculată încă din anul 2011. La acea dată, municipalitatea visa la 60 de astfel de locuințe.
Primăria Bistrița a frânat punerea în practică a acestei idei după ce a ajuns în instanță, din cauza unor plângeri depuse de locuitorii din zonă, terorizați de ideea că vor fi vecini cu multe persoane cu dosar penal. Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud ajungea la acea dată la concluzia că Primăria Bistrița nu ar respecta legea și a înaintat o plângere prealabilă împotriva hotărârii adoptate de Consiliul Local. Instituția Prefectului considera că nu s-a respectat legea nici în cazul întocmirii studiului de fezabilitate.