În sfârșit, la finele săptămânii trecute o autoritate a statului a reușit să pună sigiliile pe ușile a două firme care erau în spatele afacerii ”Caritasul Unguresc”. De aproape doi ani de zile Gazeta de Cluj a prezentat cazurile persoanelor înșelate de această schemă piramidală financiară, însă autoritățile au reușit abia acum să blocheze o parte din această afacere. Firmele First Exit Group și Saturnus Finance au fost amendate de ANPC la sfârșitul lunii august.

 

Amendă de 25.000 de lei și închidere definitivă

Ca urmare a unor reclamații formulate la ANPC, a fost identificat pe piață un operator economic  (SC FIRST EXIT GROUP SRL – cu sediul social în Cluj Napoca și punct de lucru în Timișoara), care oferea consumatorilor împrumuturi, deși nu era autorizat pentru acest tip de activitate. Împrumuturile erau acordate după o anumită perioadă de timp, dacă aceștia intrau într-o schemă piramidală prin achitarea unor sume lunare nejustificate, înainte ca aceștia să intre în posesia împrumuturilor respective. În urma cercetărilor s-a constatat că respectivul operator economic încalcă prevederile legale privind protecția consumatorilor, prin acordarea de împrumuturi prin așa-zise contracte de mandat care nu ofereau informații simple și usor de înțeles determinând să se ia o decizie în necunoștință de cauză, afectându-le astfel interesele economice.

CRPC Cluj  a dispus sancționarea operatorului economic cu amendă, în valoare de 25.000 lei, și închiderea definitivă, precum și informarea IGPR SIF care a dispus întocmirea unui dosar penal. Însă, CJPC Timis a constatat prezenta pe piață a unui operator economic similar (SC SATURNUS FINANCE SRL – denumire diferită, aceeași administratori ca la  SC FIRST EXIT GROUP SRL) căruia CJPC Timiș, în ultimele 3 luni, i-a dispus mai multe măsuri cumulând amenzi în valoare de 135.000 lei, precum și măsura complementară de încetarea practicii. Au fost sesizate și celelalte instituții abilitate ale statului, în momentul de față se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

”Din materialele promoționale, utilizate de operatorul economic, s-a observat că acesta se orienta spre atragerea consumatorilor vulnerabili, cu venituri scăzute, chiar și cu credite la operatorii financiari-bancari. Astfel putem considera că acesta nu urmărea ajutorarea consumatorilor, deoarece informațiile oferite sunt neclare, neinteligibile, ambigue astfel consumatorul mediu fiind determinat sau susceptibil determinat să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest sens, sfătuim consumatorii să fie extrem de atenți, să nu încheie nici un fel de contract de împrumut fără a se informa, în prealabil, asupra tuturor condițiilor contractuale și să nu se lase atrași în capcane, precum ofertele mult prea avantajoase pentru ei”, spune Marius Dunca, președintele ANPC.

 

Caritasul din apartamentul de pe strada Horea

Gazeta de Cluj a prezentat cum o firmă de apartament de pe strada Horea nr 78 și-a deschis o filială în Timișoara și acolo a început să îi amăgească pe cei care au nevoie de împrumuturi. Societatea Saturnus Finance este administrată de cetățeanul maghiar GASPAR BALINT și deținută de acesta împreună cu Mate Istvan. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care își derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme:  Euro Credit Cassa SRL, Invest System Capital SRL, Favorit Solution SRL sau First Exit Grup SRL.

Ultima plângere care dezvăluie țepele date de aceștia este a lui Iosif Ciprian Ștefănescu care spune că a fost păcălit cu peste 2.000 de lei. ”Am semnat un contract pentru suma de 30.000 de lei și ne-au cerut bani ca garanție. Am depus în contul lor suma 1.800 de lei ca garanție și prima rată, de 331 de lei. Asta se întâmpla în luna mai, între timp am plătit și a doua rată și tot nu am primit banii. Eu trebuia să returnez banii în zece ani și m-a atras dobânda, mult mai mică decât la bancă. Mi-au spus că primesc banii în maxim trei luni”, explică Ștefănescu.

Pe de o parte, cei care îşi asumă prin semnarea unui contract riscurile la care se supun atunci când apelează la acest gen de împrumuturi piramidale ar trebui să suporte până la capăt consecinţele neglijenţei de care dau dovadă. Însă, în apărarea acestei categorii de oameni există legi care îi împiedică pe ţepari să profite de pe urma naivităţii, însă în România legile se aplică preferenţial şi arbitrar.

 

Țeapă pentru amărâți

Modul de operare este aproape imbatabil și se bazează pe lipsa de atenție a celor care apelează la acest gen de împrumut. O persoană solicită şi primeşte rapid aprobarea pentru un credit de 15.000 lei pentru 120 luni, cu o rată lunară de 166 ron. El este obligat prin contract (pe care-l primeşte în 2 exemplare, deja semnate de firmă) să depună în contul de mai sus suma de 750 ron + 166 ron = 916 ron fără tva şi să trimită un exemplar semnat de contract la Timişoara, cu promisiunea că va fi pe o listă sigur în luna următoare. Dacă ai ghinionul să faci acest lucru, ai luat o mare ţeapă şi nu vei primi niciodată suma de bani cerută şi aprobata de ei, chiar vor încerca să te convingă să mai trimiţi alte rate lunare, ca să ai prioritate! Asta până încep oameni să se sesizeze şi să facă plângeri penale. Atunci ei dispar cu sumele încasate şi păgubiţii rămân cu procese şi anchete interminabile.

 

În Justiţie, firma ţepară câştigă la civil!

Numele firmei Firs Exit Group apare într-un dosar civil, deschis în luna februarie. În acest proces, Lung Leontin a deschis proces împotriva Firs Exit Group şi SC TBI CREDIT IFN SA SUCURSALA CLUJ, obiectul dosarului fiind “reexaminare anulare cerere”. La sfârşitul lunii martie, completul C2 al Judecătoriei Cluj Napoca a respins cererea clujeanului împotriva celor două societăţi care se ocupă de acordarea împrumuturilor. Chiar dacă patronii şi administratorii firmei sunt acuzaţi de înşelăciune, societatea a funcţionat până la sfârșitul lunii august 2014.

 

Cum funcţionează “Caritasul unguresc”

Modul în care firma acordă împrumuturi este următorul: doritorii sunt puşi să plătească ratele pentru credit înainte de a îl primi. Conform regulilor de acordare a banilor, oamenii primesc banii în urma unor decizii aleatorii făcute în cadrul unor şedinţe.

23 COMENTARII

  • :**********************:**********************************************************************************************************£€_*******************

  • sa-i f.. in nas de ipocriti si tepari,s-au mutat de la CIVIL GLOBAL la HUMAN SERVICE CORPORATION SRL in Bucuresti am semnat contract cu p… aia de PRIGOANA TIMEA si n-am vazut banii veci .
   A dat teapa si angajatiilor din Civil Global,ca nu le-a mai dat salariile oamenilor au o gramdata de plangeri la ITM si la politie.

  • NU SEMNATI NIMIC CU HUMAN SERVICE CORPORATION SRL DIN BUCURESTI

   NU VA LASATI PACALITI,ACOLO LUCREZA PRIGOANA TIMEA CEA DE LA CIVIL GLOBAL SI DE LA FIRMA DIN TIMISOARA

  • Nu incerca sa te incinte ce-ti spune gloaba aia blonda de timea ca ai sa iei mare teapa.eu m-am luat cu ea’cu dovezi scoase de pe net si nega ca o curva prinsa de barbat la…o sa ma duk la protectia consumatorului ce inca cineva sipe urma la politia teritoriala.daca mai sunt alti faceti cererea de restituirea ratelor achitate si pe urma daca fug este direct inselatorie.insa mai exista o sansa sa le dea interdictie de parasire si blocarea contului si activitatii sa nu mai ia bani si de la altii.daca vreti ma contactati sa mergem cu toti(cu atit mai bine mai multi)0761021055.o zi buna.

 1. TEAPA MARE HUMAN SERVICE CORPORATION BUCURESTI CONDUS DE PIZDA PRIGOANA TIMEA CARE ARE ZECI DE PLANGERI LA POLITIE . SE FUTE CU SEFUL EI SI DAU TEPE LA MII DE ROMANI.MERGETI PESTE EI CERETIVA BANII CA RAMANETI FARA. Noi luni mergem cu televiziunea peste ei. Nu lasati sa scapa. TIMEA PRIGOANA ESTE CREIERUL COMPANIEI HUMAN SERVICE CORPORATION.PLANGERE LA POLITIE

 2. Oameni buni ! Am luat teapa de la FINRO B&W CONSULTING PLOIESTI. Spuneti-mi ce pot sa fac ? Unde sa ma adresez ? Ca mine sunt foarte multi. Am depus avans in 14 august 2015 de 950 lei; apoi am platit cate 350 lei pe septembrie si octombrie. La sfarsit octombrie s-au mutat din Ploiesti in Bucuresti. Ieri au fost arestati in Piata Victoriei din Str.Buzesti 59. Help me, please!

  • Buna ziua
   Dna Carmen ati mai aflat ceva de acesti indivizi ?
   Am o prietena care a fost in Bucuresti luna aceasta si a semnat contract cu ei , a platit si o suma de 970 lei … Acumnu mai raspunde la ttelefon nimeni

   • Oameni buni, suntem naivi daca credem ca se mai paote face ceva. Dupa cum vedeti, prietenii de la google au promovat numai anunturile teapa, nu si articolele despre ei. Sungura sansa e sa ne unim si sa-i dam in judecata, individ cu individ.

    • Dragă Mihai,mă numesc Vasilescu Radu,stau în București și am telefonul 0727705740.Am luat țeapă si eu cu 569 roni.Hai să ne strîngem mai mulți și sa- i dăm în judecată pe acești bandiți unguri!Aștept un semnal de la tine!

  • Carmen și eu am luat țeapă!Hai să ne strîngem mai mulți ptr. a putea sa- i dăm în judecată!Am ttelefonul 0727705740. Sunt din București, și am lăsat 569 roni la acești hoți din str.Buzești 59!

 3. buna ziua,
  la constanta si calarasi au inceput audierile pentru cei arestati – Timeea Prigoana si echipa.daca in bucuresti a foast cineva audiat sa lase un mesaj ca sa stim si noi.va multumesc.

 4. buna ziua,
  eu am depus plangere penala la politie sector 3 si la parchetul de pelanga judecatoria sect.3 si m-am constituit parte civila in aceasta plangere penala. va rog, procedati toti la fel ca sa ne primim banii innapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here