Județul Bistrița-Năsăud intră pe lista Screening TB, depistarea activă a tuberculozei. De astăzi, 7 comune vor fi vizitate de caravana mobilă care asigură analiza gratuită a sănătății plămânilor. Este vorba despre comunele Petru Rareș, Lechința, Josenii Bârgăului, Ilva Mică, Maieru, Șieu Măgheruș și Rodna, unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 20 septembrie, în cadrul proiectului Screening TB derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București prin intermediul căruia sunt puse la dispoziția românilor care trăiesc în zonele rurale servicii medicale gratuite privitor la sănătatea plămânilor.

Comunele din județul Bistrița-Năsăud selectate spre a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Bistrița Năsăud este de 26,2 cazuri la suta de mii de locuitori.  

Este al 16 județ unde ajunge caravana Screening TB de la demararea screening-ului în urmă cu doi ani, după Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș.

Caravana Screening TB va rămâne o lună de zile în județul Bistrița-Năsăud și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.