Partidul Democrat-Liberal, partidul care susţine că ţine cu noi, oamenii de rând, şi ne cere atât de insistent votul, are cei mai mulţi candidaţi traseişti. Niciuna dintre organizaţiile judeţene ale celorlalte partide importante, şi aici ne referim la PSD şi PNL, nu şi-au aruncat în focul alegerilor atât de mulţi candidaţi care să fi suferit de traseism politic şi, mai mult, să fie înfieraţi de presa naţională de apariţia lor pe listele negre.

PD-L BN are trei asemenea candidaţi – Ioan Nelu Botiş, Sabin Ilieşi şi Vasile Marc.

Verdele combinat cu roşu, devenit portocaliu

Ioan Nelu Botiş, candidatul PD-L în Colegiul 1 – Camera Deputaţilor, este acum la cel de-al treilea partid. Prima formaţiune politică, cu care Botiş a cochetat, este Federaţia Ecologistă Română (FER), al cărui membru a devenit în anul 1991.
În Federaţia Ecologistă Română a rămas până în anul 2000, când social-democraţii i-au făcut cu ochiul, astfel încât Ioan Nelu Botiş nu a pregetat să devină membru al Partidului Social Democrat. Avantajele nu s-au lăsat nici ele aşteptate, noul pesedist devenind preşedinte al organizaţiei municipale a PSD, consilier municipal şi mai apoi viceprimar al municipiului Bistriţa, funcţie pe care a ocupat-o până în 2004. Până în acel an, toate păreau că merg şnur, dar odată cu campania electorală din toamna acelui an, Ioan Nelu Botiş a avut şi prima surpriză neplăcută din partea colegilor de partid – refuzul candidaturii sale la Primăria Bistriţa. În locul său, social-democraţii bistriţeni l-au preferat pe Adrian Mureşan, pe atunci directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Drept urmare, Botiş demisionează din sânul partidului, preferând să rămână o perioadă apolitic. Cu toate că nu şi-a manifestat, cel puţin o perioadă simpatia pentru vreo formaţiune politică, proaspătul demisionar din PSD, obţine postul de director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, pe care îl ocupă până în toamna acestui an, când se autosuspendă deoarece a ales să facă din nou politică, înscriindu-se în Partidul Democrat-Liberal şi devenind totodată şi preşedintele organizaţiei municipale. Odată cu înscrierea sa în PD-L, Ioan Nelu Botiş şi-a anunţat şi intenţia de a candida pentru un post de deputat, acestuia oferindu-i-se pentru această luptă Colegiul 1.

I s-a aplecat de atâta roşu

Vasile Marc este cel de-al doilea traseist dintre cadidaţii PD-L, care luptă pentru un fotoliu călduţ din Parlamentul României. Profesorul de matematică Vasile Marc a intrat în politică în anul 1994, când s-a înscris în Partidul Social-Democrat, pe atunci PDSR. Acesta a deţinut şi preşedinţia organizaţiei locale Beclean a PSD BN.
Începând cu 1996, timp de două mandate, a fost consilier judeţean, funcţie pentru care a obţinut în acest an şi cel de-al treilea mandat. Deoarece a părăsit barca social-democrată în data de 7 octombrie, liderii PSD BN i-au retras sprijinul politic, iar Vasile Marc a fost nevoit să demisioneze din funcţia consilier judeţean. În data de 8 octombrie, conducerea judeţeană a PD-L anunţa cu surle şi trâmbiţe pe noul membru al partidului şi totodată candidatura sa pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 2.
În ultima perioadă a apartenenţei sale social-democrate, asupra lui Marc au planat foarte multe suspiciuni legate de o posibilă trădare în favoarea democrat-liberalilor. De altfel, acesta, în momentul oficializării trecerii sale în PD-L, a şi declarat că s-a săturat să fie catalogat drept un trădător şi un imoral şi că defăimează imaginea Partidului Social-Democrat. Mai târziu, fostul social-democrat şi-a motivat plecarea din partid, pentru că i-a fost refuzată candidatura pentru Senatul României, funcţie pentru care astăzi se luptă Dan Prunea, în Colegiul 2 Senat.
Pe de altă parte, foştii săi colegi îl acuză pe Marc şi de faptul că acesta se laudă în localităţile din colegiul în care candidează, şi o făcea chiar pe vremea când era încă membru PSD, că el este cel care a reuşit să-i convingă pe mai marii Consiliului Judeţean să aloce anumite sume de bani pentru lucrări de investiţii. Prin cercurile politice umblă şi vorba că firma administrată de soţia lui Vasile Marc ar fi câştigat o serie de lucrări pe la unele primării din judeţ.

La portocalii, prin intermediul unui partid surogat

Sabin Ilieşi este unul dintre cei mai vechi oameni politici din judeţ. Imediat după 1990 a intrat rândurile Partidului Naţional Liberal, unde rămas până în decembrie 2006, când alături de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi Gheorghe Flutur înfiinţează noul Partid Liberal-Democrat. Viaţa noului partid nu a fost una de foarte lungă durată, acesta fuzionând cu Partidul Democrat un an mai târziu de la înfiinţare.
Ilieşi obţine în noul său partid funcţia de prim vicepreşedinte şi anul acesta a candidat pe listele PD-L pentru funcţia de consilier judeţean. După îndelungi discuţii în sânul organizaţiei judeţene, i s-a oferit şi oportunitatea de a candida pentru un post de senator în Colegiul 2.
Apariţia numelui lui Sabin Ilieşi alături de democraţi, chiar dacă aceştia se numesc mai nou democrat-liberali, nu a făcut decât să întărească mai mult ideea că fostul liberal este ataşul lui Liviu Rusu, actualul preşedinte al CJ BN. Este cunoscut faptul că pe vremea fostei Alianţe DA, în Consiliul Judeţean, Ilieşi era secundul în vorbe şi fapte a lui Rusu.
Până nu de mult, economistul Sabin Ilieşi s-a ocupat de afaceri, dar cum acestea nu au fost extraordinar de prospere, democrat-liberalul a preferat să se dedice vieţii universitare, acesta fiind conferenţiar în cadrul Universităţii „Vasile Goldiş”, filiala Bistriţa. Gurile rele spun că Ilieşi îi datorează de fapt cariera universitară lui Stolojan şi nu simplului fapt că este un specialist de marcă.

Silviu Teodoru

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.