Solidaritatea umană este din ce în ce mai expusă unor grele încercări, de la înţelegerea trecerii printr-o perioadă de criză, ajutorul acordat sinistraţilor în urma unor calamităţi, până la donarea de sânge în vederea salvării unei vieţi.
Tot mai puţini bistriţeni trec pragul Centrului de transfuzii sanguine, cu toate că răsplata pentru acest act de donare, până la urmă voluntar, există prin diferitele ei forme: bonuri de masă, reduceri la abonamentele pentru transportul în comun, sau acordarea de zile libere de la locul de muncă.

Nu de puţine ori vedem la sadicele ştiri de la ora 5, diferite accidente tragice, în urma cărora victimele ajunse la urgenţă, au nevoie de sânge pentru a supravieţui. De asemenea sunt nelipsite şi imaginile în care, într-un spital de urgenţă sau într-o secţie de chirurgie, materia care poate salva viaţa este sângele.
Cazurile în care nevoia de sânge nu este acoperită de rezervele existente în acel moment devin tragice. S-a dovedit, însă, că solidaritatea umană poate învinge în foarte multe dintre cazuri. Mobilizarea colegilor de muncă, atunci când cel sau cea de lângă ei au nevoie, este impresionabilă. Şi în interiorul unei familii aflate într-un caz asemănător, mobilizarea în vederea donării de sânge este extraordinară. Mai sunt totuşi şi alte cazuri care necesită transfuzii de sânge, dar acesta nu poate veni decât de la Centrul de transfuzii sanguine, singura instituţie specializată şi conformă pentru a efectua aceste acţiuni.

Cine, cum, când şi unde se poate dona sânge

În judeţul Bistriţa-Năsăud, singurul loc destinat activităţii de recoltare, depozitare şi transfer sanguin este Centrul de transfuzii sanguine Bistriţa, din strada Nicolae Bălcescu nr.11/A. Aici sunt aşteptaţi donatori din orice localitate din judeţ şi ţară, cu menţiunea că cei din afara judeţului vor fi verificaţi la Centrele judeţene de care aparţin.
Acţiunea de donare sanguină este una voluntară dar este răsplătită în mai multe moduri. Majoritatea donatorilor fiind şomeri sau persoane cu venituri mici sau chiar fără, donează sânge pentru cele şapte bonuri de masă acordate, care însumate valorează 61,04 lei, fiecare bon având valoarea de 8,72 lei. Pe lângă aceste bonuri valorice, donatorii din afara oraşului mai primesc şi contravaloarea biletelor de transport în comun, de la localitatea de domiciliu în Bistriţa şi retur, prin simpla prezentare a biletului de călătorie cu care acesta a sosit în oraş. Pentru localnici se acordă un procent de 50% din valoarea abonamentului la transportul în comun din luna aferentă donării, pe una din liniile 1, 2 sau 3, dacă donatorul posedă un astfel de abonament. Acolo unde în contractul colectiv de muncă este prevăzut, se acordă şi o zi liberă plătită. Costul analizelor ce sunt efectuate pentru sângele donat, care vor fi aduse la cunoştinţa donatorului, în valoare de până la 300 lei, sunt de asemenea suportate de instituţie.
Cerinţele de vârstă şi greutate corporală sunt modeste, limita minimă fiind de 55 kg atât la femei cât şi la bărbaţi, în ceea ce priveşte greutatea, iar ca vârstă, intervalul este de 18-50 ani pentru prima donare, iar pentru donatorii fideli, intervalul se poate lărgii până la vârsta de 65 de ani.
Aceste condiţii fiind îndeplinite, pe bază de buletin sau carte de identitate, oricine poate deveni un potenţial donator. Încadrându-se în programul de recoltare între orele 8 şi 12, un donator petrece un maxim de 15 minute, într-o zi normală, cu 20 până la 25 de donatori zilnic.
În cazul unui voluntar aflat la prima donare, se completează un mic chestionar, se face un scurt interviu medical de către medicul de serviciu precum şi un scurt consult din partea acestuia – înălţime, greutate şi tensiunea arterială, se recoltează o probă de sânge pentru a se determina atât grupa sanguină cât şi RH-ul, dar şi pentru o testare rapidă a calităţilor acestuia – testul hemoleucogramă, de fapt un tablou clinic al sângelui, după care urmează transfuzia efectivă. Cantitatea totală de sânge recoltat este de 450 ml. Un voluntar poate dona de cinci ori pe an, în cazul bărbaţilor, şi de patru ori pe an, în cazul femeilor, perioada între două donări fiind de 60 până la 70 de zile, în funcţie şi de RH-ul sanguin.

Nevoia de sânge este întotdeauna mare

Marius Cârcu, purtător de cuvânt al Centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, ne-a declarat că nevoia de sânge este mare tot timpul. În această perioadă este căutată grupa A2 negativ, dar nici celelalte grupe sanguine nu au stocuri îmbucurătoare. Cea mai rară grupă de sânge este AB4 negativ, la celălalt pol fiind grupa 0 pozitiv.
Sângele recoltat la Bistriţa merge de obicei către Spitalul Judeţean şi către celelalte două spitale orăşeneşti de la Beclean şi Năsăud, dar cererea cea mai mare vine din partea clinicilor ATI din Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Baia-Mare, Iaşi sau Oradea.
Pe lângă activitatea de recoltare, depozitare-stocare şi transfuzare a sângelui, Centrul de transfuzii sanguine Bistriţa, aflat sub comenduirea directă a Ministerului Sănătăţii prin Centrul Zonal GIR Tg. Mureş, efectuează şi alte servicii către populaţie, cum ar fi cele de efectuare a unor analize sanguine, în afara acţiunii de donare voluntare.
Aceste analize se fac contra cost şi au tarifele cele mai scăzute de pe piaţă. Conform spuselor aceluiaşi Mircea Cârcu, un test HIV (pentru depistarea SIDA) costă 12,5 lei, testul pentru depistarea hepatitei de tip B – 12,5, iar cel pentru hepatita de tip C – 35 lei. Un test unic care se efectuează numai în acest centru, este cel pentru depistarea leucemiei (HTLV) şi costă aproximativ 40 lei.
Serviciile medicale desfăşurate în acest centru sunt excepţionale şi de un profesionalism ridicat.

Un site care poate salva vieţi

Pe lângă baza de date a centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, unde se poate apela la un donator fidelizat, dacă acesta este ieşit din perioada de 60-70 de zile, există şi o bază de date on-line, creată la iniţiativa unui bistriţean, unde sunt înscrişi acei donatori care pot fi apelaţi în momente de criză. Fiind un site construit înafara Centrului de transfuzii, persoanele înscrise în aceasta bază de date nu pot fi contactate de către angajaţii acestuia, deoarece încalcă principiul donării voluntare. Conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Centrului, la aceste persoane pot apela aparţinătorii unei persoane care are nevoie de sânge, chiar dacă transfuzia efectivă se face în cadrul Centrului.
Siteul www.donatorionline.ro are deja foarte multe persoane în baza de date, fiecare cu număr de contact şi grupa de sânge aferentă.
Indiferent care ar fi calea prin care sângele este donat, faptul că acesta ajunge exact acolo unde trebuie este deja o minune. Nu trebuie decât să vrem. 400 ml de sânge nu reprezintă pentru persoana care îl donează mare lucru, acesta regenerându-se fără să ne afecteze propria sănătate, dar poate salva o altă viaţă, care poate fi a unui necunoscut, a unui prieten sau rudă, sau, de ce nu, chiar propria viaţă!

Eugen Farcaşiu

3 COMENTARII

  1. Am citit si este cel mai reusit articol din 2000 incace detalia si la obiect, se pare ca autorul este un jurnalist foarte priceput, felicitari!

  2. Da T_Bag, perfecta dreptate ai, e un articol bine conturat si foarte explicit, cum nu am mai citit demult, si chiar cu noutati (eu imi faceam analize contra cost la OPTIMUS si costau triplu) felicitari jurnalistului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.