Campionii si codasii companiilor de stat

In randul companiilor controlate de Ministerul Economiei se numara societati care au inregistrat profituri-record anul trecut, dar si unele care, de la inceputul crizei, aduna datorii peste datorii. Romgaz si producatorii de energie din bazinul Olteniei au intrecut chiar si companiile private in ceea ce priveste cresterea economica, pe cand Compania Nationala a Huilei si CFR se afla in prag de restructurare din nou, datorita pierderilor inregistrate in ultimii ani.

Cele mai mari 15 companii de stat controlate de Ministerul Economiei au ajuns anul trecut la afaceri de peste 23 de miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), in crestere cu 15% com¬parativ 2010, arata Ziarul Financiar. Cele mai mari profituri au fost inregistrate de Companiile Energetice din bazinul Olteniei, care au inregistrat rezul¬tate record de la infiintarea lor datorita secetei care a lovit productia de hidroenergie. De asemenea, Romgaz isi pastreaza titlul de cea mai profitabila companie de stat, marja avand un profit chiar mai mare decat Petrom, compania privata din varful clasamentului de anul trecut.
Toate aceste companii vor fi privatizate, fie prin bursa, fie cu investitori strategici. Anul acesta statul roman se pre¬ga¬teste sa listeze pe bursa pachete minoritare de la companiile producatoare de energie, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, dar si sa vanda participatii majo¬ri¬tare din producatorii de energie termo. Topul celor mai mari 15 firme din portofoliul Minis¬terului Economiei in functie de afacerile din 2011 arata rezultate in crestere cu circa 15%, de la 20,1 miliarde de lei la circa 23,2 miliarde de lei.

Campionul Romgaz

„Romgaz, singurul producator de gaze naturale controlat de statul roman, a ajuns anul trecut la afaceri de peste 4 miliarde de lei, in crestere cu circa 13% comparativ cu 2010, in timp ce profitul companiei a ajuns la 762 de milioane de lei. Astfel, marja de profit la care a lucrat Romgaz in 2011, calculata ca raport intre profitul net si cifra de afaceri, a fost de 18,8%, cu acest rezultat compania de stat devansand profitabilitatea Petrom, care a fost anul trecut de circa 16,6%”, potrivit datelor ZF.
Romgaz a devenit mai profitabila decat toti companii petroliere ca ExxonMobil, Shell sau BP. Acest fapt s-ar datora, la fel ca in cazul Petrom, nivelului foarte scazut al redeventelor percepute de statul roman pentru productia de petrol si gaze. Anul acesta, statul se pregateste sa listeze pe bursa de valori un pachet de 10% din actiunile companiei.
Cele mai mari cresteri au fost atinse insa de cele trei complexuri energetice din bazinul Olteniei. „Complexul Energetic Turceni a ajuns la afaceri de peste doua miliarde de lei, in crestere cu 92% comparativ cu 2010, aceasta fiind cea mai mare cifra de afaceri inregistrata de companie de la infiintare. Complexul Energetic Rovinari, a doua mare termocentrala din bazinul Olteniei, a ajuns la 1,4 miliarde de lei, cu 83% mai mult com¬parativ cu 2010, in timp ce businessul Complexului Energetic Craiova a ajuns la 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 26%”, arata publicatia financiara.

Seceta ajuta oltenii

Toate cele trei termocentrale au fost infiin¬tate in 2004, prin desprinderea din Termo¬electrica, dar profiturile obtinute in 2011 sunt fara precedent in istoria existentei lor. Avansul inregistrat de cei trei producatori de energie termo a venit in contextul in care Romania a fost confruntata anul trecut cu o seceta majora care a influentat negativ Hidro¬electrica, firma de stat care si acum lucreaza cu clauzele de forta majora activate pe toate contractele directe de vanzare a energiei.
Practic, activitatea unitatilor termo pe carbuni, si mai ales a celor trei termocentrale, a produs o mare parte din energia necesara in Romania, in contextul in care in unele zile, in anumite intervale orare, Hidro¬electrica nu producea nici macar cat parcurile eoliene, desi compania este cel mai mare produ¬cator de energie din Romania.
Iar cand aceste trei complexuri isi vor uni fortele, ar putea detrona pe o perioada mai semnificativa Hidroelectrica. Consiliul Concurentei a avizat infiintarea Complexului Energetic Oltenia, care va fi format in urma fuziunii dintre Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si SNLO. Formarea Complexului Energetic Oltenia face parte din cel mai nou plan de reorganizare al sistemului energetic romanesc dupa ce strategia de a crea o companie energetica nationala urmata de planul infiintarii a doi giganti energetici au esuat. In afara de Complexul Energetic Oltenia, va mai fi formata o structura termo care va reuni minele viabile din CNH cu termocentralele Paro¬seni si Mintia. Ambele complexuri vor fi scoase la vanzare, potrivit angajamentelor stabilite cu FMI.
Poate cea mai nefavorabila evolutie pe anul trecut a inregistrat-o Hidroelectrica, afacerile si profitul companiei fiind grav afectate de seceta. Astfel, dupa un 2010 foarte bun, cand profitul companiei a urcat la aproape 70 de milioane de euro, de sase ori mai mult ca in 2009, in 2011 Hidroelectrica a ajuns la un castig de numai 15,7 mil. lei (3,7 mil. euro), de aproape 20 de ori mai mic decat cel din 2010. Si afacerile companiei au avut de suferit, acestea fiind cu circa 10% mai mici in 2011 decat cele raportate la finalul anului 2010.

Plan de finantare pentru Hidroelectrica

Hidroelectrica analizeaza posibilitatea emiterii de obligatiuni, operatiune prin care estimeaza ca va obtine intre 200 si 300 milioane de euro, sume pe care le va utiliza pentru finantarea proiectelor, a declarat directorul general al companiei de stat, Dragos Zachia. „Suntem in proces de diversificare a surselor de finantare, pentru ca din 2009 creditarea a devenit mai greu de accesat si mai costisitoare. O noua metoda este listarea la bursa, dar analizam si emiterea de obligatiuni, care pe cinci ani ne-ar permite atragerea a 200-300 milioane euro”, a afirmat Zachia, la seminarul ZF Power, organizat de Ziarul Financiar.
Hidroelectrica are in plan realizarea, pana in 2015, a zece proiecte de productie a energiei, care vor cumula o putere instalata de 300 MW. Valoarea acestor proiecte este estimata la 470 milioane euro, iar finantarea va fi asigurata din imprumuturi si surse proprii. Zachia afirmat ca anul 2012 este un an important pentru companie, prin prisma listarii la bursa si a cresterii eficientei actului managerial prin introducerea managementului profesionist.
15 din cele 18 companii de stat monitorizate de FMI, printre care se numara si Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Posta Romana, CFR SA, CFR Marfa sau CFR Calatori, si-au majorat datoriile fata de bugetul general consolidat al statului cu 132% de la finalul anului 2008 pana la jumatatea lui 2011. Astfel, daca la debutul crizei, la sfarsitul anului 2008, aceste firme de stat aveau obligatii restante de putin peste 4 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro), la 30 iulie 2011 aceasta suma se ridica la 9,3 miliarde de lei (circa 2,2 miliarde de euro). Datoriile catre stat ale acestor 18 companii reprezinta circa 1,8% din PIB-ul Romaniei din 2010. Managementul acestor companii este numit "politic" de catre ministere.

Codasii, in vizorul FMI

Datoriile companiilor monitor¬izate de Fondul Monetar International fata de stat au crescut constant, de la an la an, astfel ca in decurs de 30 de luni, de la finalul lui 2008 pana la 30 iunie 2011, 15 din cele 18 firme au reusit sa acumuleze obligatii financiare fata de stat de inca 900 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, in fiecare luna, cei 18 colosi au mai strans datorii numai fata de bugetul de stat de 30 de milioane de euro.
La finalul lui 2009 valoarea cumulata a acestor datorii ajunsese la 5,5 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), iar la sfarsitul lui 2010 suma se ridica la 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), culminand cu 9,3 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) la 30 iunie anul acesta, potrivit unei analize a ZF pe baza informatiilor Agentiei Nationa¬le pentru Ad¬mi¬nistrare Fiscala (ANAF).
Sumele includ datoriile catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de somaj, dar si catre bugetul asigurarilor de sanatate.
In fruntea datornicilor de anul acesta se afla Compania Nationala a Huilei (CNH), care dupa primul semestru al acestui an datora la bugetul de stat, la bugetul de asigurari sociale, de sanatate si de somaj un total de 1,1 miliarde de euro, in crestere cu circa 29% in euro fata de finalul anului 2008, potrivit calculelor ZF pe baza infor¬matiilor transmise de ANAF.
De asemenea, CFR SA, compania care se ocupa cu administrarea si intretinerea infrastructurii feroviare publice, avea la 30 iunie datorii la bugetul general consolidat al statului de aproape 513 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut avea datorii totale de 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor. De altfel, CFR SA este si compania de stat cu cele mai mari pierderi inregistrate in 2010, si anume 308 milioane de euro.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.