O fată de 19 ani dintr-o comună din Cluj, care provine dintr-o familie dezorganizată, a fost păcălită de o prietenă de familie să meargă în Italia pentru a fi menajeră. La destinație, fata a fost amenințată că dacă nu se va prostitua familia ei și ea vor fi omorâți. Timp de patru ani de zile a fost obligată să facă sex pe bani în apropierea unei benzinării. Între timp, a rămas însărcinată, dar ”peștele” care se ocupa de ea i-a făcut chiuretaj și a trimis-o înapoi în stradă. ”Salvarea” ei a venit din partea unui bărbat care a dus-o în Germania și a vândut-o pentru 500 de euro! Într-un final, a reușit să le spună rudelor din Cluj prin ce trece. După ce a fost depusă plângere penală, cele două persoane care au traficat-o au fost arestate și condamnate de instanțele clujene la doi ani de închisoare și plata unor despăgubiri de 100.000 de euro!

O puștoaică de 19 ani dintr-o comună clujeană, care provine dintr-o familie dezorganizată, a fost traficată de o prietenă de familie și de concubinul ei, un albanez. Mama Ioanei (numele fictiv al victimei pentru a îi proteja identitatea) a divorțat de tatăl ei în urmă cu mai mult timp, în prezent fiind căsătorită cu un bărbat mult mai tânăr. Toți locuiau într-o casă mică, de 2 camere, alături de bunic și fratele ei mai mare.

Potrivit unui raport de evaluare psihologică, Ioana este o fire liniștită și destul de ușor de dominat, iar atunci când ceva nu este pe placul său protestează foarte puțin sau deloc și are o toleranță crescută la frustrare. De asemenea, prezintă o perspicacitate și o intuiție psihologică scăzută în ceea ce îi privește pe cei din jur și intențiile lor.

”Trăsăturile sale de personalitate, caracterul domol și blajin, în corelație cu mediul dezorganizat de acasă, nivelul scăzut de educație și încrederea în cei din jur au creat o vulnerabilitate, pe care traficanții au exploatat-o timp de 4 ani”, arată raportul psihologilor de la Centrul Rațiu pentru Democrație.

Cu alte cuvinte, ea s-a înscris în tiparul perfect al victimei.

Dintr-o fată simplă de la țară, Ioana a ajuns să fie traficată în Italia ca o bucată de carne la piață.

”Faci sex pe bani sau îți omorâm familia și pe tine te vindem unui pește mai mare care o să-și bată joc de tine!”

În urmă cu câțiva ani, Ioana a fost vizitată de o prietenă de familie care a întrebat-o dacă nu este interesată să lucreze pe un post de menajeră în Italia. De fapt, femeia căuta fete care să se prostitueze. Fără prea multe pregătiri, tânăra a s-a trezit în orașul Parma, Italia, unde i s-a prezentat situația pe scurt: ”faci sex pe bani sau îți omorâm familia și pe tine te vindem unui pește mai mare care o să-și bată joc de tine”.

Pentru fata de 19 ani începea o perioadă greu de imaginat pentru majoritatea dintre noi.

Ioanei i s-au luat telefonul, banii și actele de identitate și a fost dusă într-o zonă promiscuă, în apropierea unei benzinării.

Potrivit dosarului, ea trebuia să practice prostituția ”între orele 20,30 – 02,30, indiferent dacă se simțea sau nu bine ori dacă era în perioada de menstruație. I s-a explicat că trebuie să ceară 30 de euro pentru 10 minute de raport sexual, 50 de euro pentru 15 minute și 100 de euro pentru o jumătate de oră, urmând ca relațiile sexuale cu clienții să aibă loc în mașinile acestora. Din acel moment, inculpata a obligat-o pe partea vătămată să practice prostituția în fiecare zi, În această modalitate și practicând tarifele impuse de către inculpată, partea vătămată obținea în medie aproximativ 400 – 500 de euro/noapte, în urma întreținerii de relații sexuale contra cost”.

”Am practicat prostituția în această benzinărie în fiecare zi. Nu m-a lăsat să stau acasă nici măcar o zi, nici măcar în perioada de ciclu menstrual. Programul zilnic era în intervalul orar aproximativ 20,30 – 02,30. Ne deplasam cu un taxi, dus – întors.

În primele zile, am avut 2-3 clienți pe noapte. După ce am învățat ce trebuia să fac și cum să atrag clienții, făceam de obicei 400 – 500 de euro pe noapte. Îmi lua, de fiecare dată, toți banii, înainte de a intra în locuință, după ce mă întorceam din benzinărie. Nu mă lăsa să intru în locuință dacă nu-i dădeam banii”, povestește Ioana.

Salvată și vândută pe 500 de euro

La un moment dat, prin intermediul unei alte prostituate din zonă, fata a cunoscut un albanez cu ajutorul căruia a reușit să fugă de la traficanții din Italia. Împreună au ajuns în Germania, unde a fost din nou obligată să practice prostituția în cluburi. Ulterior, a „vândută” de cetățeanul albanez altor traficanți.

”Albanezul m-a luat din locul în care racolam clienții, cu o mașină marca VW Polo de culoare albă. Era singur în mașină. M-a dus în Germania, la o soră a lui. Nu-mi amintesc orașul. Am locuit la locuința acestuia, împreună cu albanezul, circa 8 luni, timp în care am avut o relație de concubinaj cu el. De la el am aflat că m-ar fi vândut altui proxenet cu vreo 500 de euro”, își amintește Ioana.

Între timp, fata a reușit să își contacteze rudele din țară care au anunțat cazul la poliție. La scurt timp, cei de la BCCO Cluj Napoca au depistat-o pe femeia care a racolat-o pe Ioana și au arestat-o. În timpul audierilor femeia a declarat că a traficat-o pe Ioana împreună cu un cetățean albanez, care îi era concubin. În urma procesului, instanțele clujene i-au condamnat pe cei doi la câte doi ani de închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri de 100.000 de euro.

Pe parcursul procesului, albanezul a încercat să o facă pe tânără să își retragă plângerea.

Amenințată că îi vor omorî familia

”După o lună de zile de când a ajuns în Italia și a început să practice prostituția, partea vătămată a slăbit foarte mult, a rămas însărcinată și i s-a făcut întrerupere de sarcină. Și în acest context, inculpata i-a cerut ca în scurt timp să practice în continuare prostituția pentru a nu pierde bani. Ulterior, inculpata a început să o preseze pe partea vătămată reproșându-i permanent că nu câștigă suficienți bani, că nu se străduiește suficient și i-a cerut să stea toată noaptea în zona benzinăriei pentru a acosta cât mai mulți clienți. La toate aceste discuții dintre inculpată și partea vătămată a asistat și învinuitul, despre care inculpata îi spunea permanent părții vătămate că îl va trimite în România să-i omoare familia”, se arată în rechizitori

Pusă să facă sex pe bani după un chiuretaj

”Am rămas însărcinată în perioada în care am lucrat la benzinărie. I-am spus lucrul acesta, dar mi-a cerut să lucrez mai departe. Am pierdut sarcina și mult sânge. M-a dus la un medic care mi-a făcut chiuretaj. În aceeași zi, m-am întors la benzinărie. Deși mă simțeam rău, m-a obligat să merg din nou la benzinărie, începând chiar cu următoarea seară.

În fiecare zi, îmi aducea câte 3 – 4 clienți și în apartament, cu care mă punea să întrețin relații sexuale pe bani. Și ea făcea acest lucru, dar mai rar”, Ioana, victimă a traficului de ființe umane.

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Cam asa patzesc toate FUF.ELE pe care le ” mananca intre degete ” ( cele mari de la ambele picioare ) si in loc sa-si caute si sa-si gaseasca un loc de munca aici, acasa, le trebuie ” hevuroi si strainatatzi ” … in timp ce ” exploatatorii nostri de sclavi ” … se plang intr-una ca NU AU FORTZA DE MUNCA . . . !
    Capitalism ne-a trebuit… NO DE ASTA AVEM ACUMA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here