Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, întrebat despre eventuala ieșire de pe piața românească a Raiffeisen Bank, că e regretabil să plece, însă băncile „nu sunt instituții de binefacere, acestea se duc după profit”, potrivit mediafax.

”Am mai auzit astfel de aprecieri, nu sunt indiferent la ele. Eu nu vreau nicio societate, nicio bancă să plece din România. S-ar putea să fie piețe mai atractive. Întotdeauna sunt avantaje și dezavantaje. Nu cred că piața din România e chiar atât de neatractivă. În orice caz băncile nu sunt instituții de binefacere. Ele umblă după profit. Fac profit stau, dacă nu fac profit probabil că își caută alte orizonturi. Dar în România sunt foarte multe firme mari, serioase, solide care fac profituri excepționale, au un comportament corect, își plătesc taxele, de exemplu OMV Petrom a făcut anul trecut un profit de 4,1 miliarde de lei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24.

Președintele Senatului a afirmat că e regretabil ca orice firmă, fie românească sau străină, să plece din țară.

„Pentru domnul de la Raiffeisen, eu nu stau să discut cu dânsul. E regretabil ca o firmă indiferent că e românească sau străină să plece din România, dar sigur că ei își fac socotelile și știu cel mai bine și decizia le aparține. Dacă celelalte bănci nu fac acest lucru, nu pleacă, atunci unul singur nu este relevant pentru a considera că este un semnal semnificativ pentru mediul bancar”, a adăugat Tăriceanu.

Raiffeisen Bank International a anunțat miercuri că este nevoită să își reevalueze operațiunile din România, după taxa impusă de Guvern în decembrie, a declarat directorul general al instituției, Johann Strobl, citat de Reuters.

Raiffeisen deține 6% din activele sale bancare în România, adică 8,97 de miliarde de euro.

„Va trebui să reevaluăm România”, a declarat Johann Strobl în raportul anual al băncii.

Banca nu a determinat impactul taxei asupra afacerilor sale.

În decembrie Guvernul a adoptat OUG 114, care impune o taxă asupra activelor bancare, în funcție de evoluția ROBOR.

Raiffeisen are în România peste 5.000 de angajați și peste 2 milioane de clienți. Prima reprezentanță a băncii a fost deschisă la București în 1994. În 2001 instituția a preluat Banca Agricolă, iar în 2002 Raiffeisenbank (Romania) si Banca Agricola Raiffeisen au fuzionat, formând Grupul Raiffeisen.

Raiffeisen Bank România a raportat pentru anul 2018 cu un profit de 881 mil. lei (189 mil. euro), cu 79% mai mult decât în 2017, în condiţiile creşterii creditării cu 19%, până la 26,7 mld. lei, potrivit informaţiilor transmise de bancă.



2 COMENTARII

  1. Io chiar o sa ” urlu ” de durere ca pleaca bancile straine din Romania ! Ma mir ca nu se hotarasc sa plece toti cei care efectiv au venit aici numai sa ne jacmaneasca si sa-si plaseze produsele lor pline de ” otrava ” … , ori sa recruteze si sa ne fure inteligenta la care n-au contribuit cu absolut nici un ban … ! Si romanii ” pun botul ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.