Senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs a dezvaluit faptul ca Uniunea este dispusa sa încheie o alianta electorala cu PCM, dupa ce partidul îsi va forma structurile judetene. #Totodata, Eckstein a criticat dur declaratiile publice ale Lidiei Barbulescu, presedintele CSM, conform carora politicul influenteaza activitatea justitiei si da o imagine proasta acesteia.

UDMR Cluj si-a stabilit candidatii pentru Consiliul Local si cel Judetean, însa numele candidatilor nu a fost dezvaluit. ,, Sunt deosebit de multumit de modul cum s-au desfasurat sedintele pe care am avut onoarea sa le conduc. Pentru Consiliul Local i-am desemnat pe vechii titulari, însa avem si o noutate. Pe lista a acces si o doamna, ceea ce mi se pare de bun augur. Bineînteles, continuitatea este data de Attila Laszlo, care este locomotiva noastra. Toti candidatii pentru Consiliul Judetean care se afla pe locuri eligibile sunt noi, actualii consilieri judeteni au anuntat ca nu îsi vor mai depune candidatura pentru un nou mandat. Majoritatea voturilor a fost obtinuta de de catre Andras Levente, care are întreaga sustinere politica din partea organizatiei judetene”, a declarat senatorul UDMR Peter Kovacs Eckstein în cadrul unei conferinte de presa sustinute saptamâna trecuta.

Alianta cu PCM

Eckstein a confirmat zvonurile conform carora UDMR va încheia o alianta cu PCM, însa alianta electorala la nivel local va avea loc doar dupa ce PCM îsi va forma o organizatie judeteana. ,, S-au aratat dispusi la o conlucrare. Însa e mai mult ca sigur ca în unele localitati vor avea candidati la primarie si la Consiliul Local. Discutiile ramîn deschise pâna îsi vor organiza structurile”, a explicat senatorul UDMR. În acelasi timp, senatorul UDMR a precizat ca întelegerea potrivit careia PCM poate sa participe la scrutinul intern din UDMR a cazut, deoarece listele au fost deja stabilite si nu pot fi  contestate. Totodata, Eckstein a declarat ca si PCM si UDMR sunt constiente de faptul ca se afla în situatia în care îsi pot pierde reprezentarea în Consiliul Local si cel Judetean. Fiind întrebat daca PCM este un adversar politic de luat în calcul, Eckstein a afirmat ca situatia este complexa. ,,Datorita unor sondaje realizate de UDMR, PCM ar avea 10-12% de sustinatori din populatia maghiara. Cei care s-au suparat pe UDMR vor vota cu concurenta. În Consiliul Local si cel Judetean am putea pierde un mandat daca PCM ar candida împotriva noastra, însa daca am face o lista comuna, am putea obtine un loc în plus. În Consiliul Judetean avem opt reprezentanti, dar împreuna am putea obtine noua. Sunt unele comune unde PCM are o popularitate mai mare. Acolo unde au fost mai multi candidati din partea UDMR si nu au reusit sa se urce în jilt, probabil, acestia vor candida acum de pe listele PCM”, a comentat Eckstein.   

O noua initiativa legislativa

Eckstein a dezvaluit ca va face o noua propunere legislativa Parlamentului, ,,sursa de inspiratie” fiind o vizita în Bulgaria. ,,Fata de Bulgaria, la noi reforma în justitie merge excelent, Bulgaria având probleme de structura mai grave decât România. Dar stiti cum se spune, omul mai primeste impulsuri si din afara… Ceea ce m-a impresionat în Bulgaria este faptul ca aceasta detine o Comisie pentru Afaceri Europene, comisie ce monitorizeaza fondurile europene. Acest lucru mi s-a parut o solutie inteligenta si de aceea voi propune, alaturi de colegii mei, sa se creeze o astfel de comisie si la noi”, a explicat Eckstein. Acesta a tinut sa precizeze si faptul ca UDMR se va ocupa îndeaproape de amenajarea Pietei Unirii si a statuii ecvestre a lui Matei Corvin. ,,S-a facut un studiu de fezabilitate si s-au alocat fonduri, insuficiente, dar s-au alocat. Vedem ca în Piata Avram Iancu lucrarile sunt în toi si se desfasoara cu rapiditate, asa ca ar fi bine sa procedam la fel  si în cazul statuii lui Matei Corvin”, a declarat Eckstein.

Seful CSM, pus la zid

Senatorul UDMR nu a pierdut ocazia de a evalua ultimele declaratii oficiale ale Lidiei Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. ,,Lidia Barbulescu a avut patru declaratii, dintre care pe prima o consider OK, a doua e discutabila, iar celelalte doua sunt inadmisibile. În primul rând, doamna Barbulescu a spus ca exista o instabilitate în justitie si ca legile nu sunt foarte clare. Este o critica pe care o primesc. În al doilea rând, Lidia Barbulescu a mai spus ca politicul influenteaza activitatea justitiei prin anumite fonduri, care sunt gestionate de catre Ministerul Justitiei, institutia care are aparatul necesar de a le administra. Banii trebuie sa treaca la CSM, dar n-am mai auzit ca politicul influenteaza justitia prin faptul ca a dat bani pentru renovarea judecatoriei din Gherla. În al treilea rând, doamna Barbulescu a mai declarat ca deciziile CEDO nu sunt o problema pentru România. Mi se pare o declaratie mai mult decât condamnabila. Nu mi se pare normal ca noi sa fim în top ca si tara într-un top al nerespectarii drepturilor omului. În al patrulea rând, presedintele CSM a mai afirmat ca proasta imagine a justitiei române este data de clasa politica. Este o afirmatie condamnabila, noi nu avem mijloace sa ne implicam, chiar daca am vrea”, a explicat Peter Eckstein.

Timea Moldovan  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.