Calcule politice şi jocuri de culise pentru majoritatea în CJ BN

Majoritatea democrat-liberală din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) este încă foarte fragilă, de doar 16 la 15 pro PDL. În şedinţa ordinară de luna aceasta ar trebui să fie validat liberalul Dan Costin, care îl înlocuieşte pe Anton Vlad, decedat în luna decembrie anul trecut.
Situaţia ar putea fi răsturnată de pierderea mandatului de consilier judeţean de către Luca Peter, dat afară din PNL în 2010 din cauză că a votat de câteva ori în CJ BN alături de consilierii PDL, împotriva ordinelor conducerii judeţene liberale. Fostul liberal se luptă în instanţă pentru a-şi păstra mandatul de consilier judeţean, iar pe 24 ianuarie are o nouă înfăţişare în procesul intentat de acesta Partidului Naţional Liberal şi CJ BN.

Luna aceasta conducerea CJ BN ar trebui să convoace prima şedinţă ordinară din acest an, cu atât mai mult cu cât trebuie adoptat bugetul judeţului. În plus, la începutul lunii februarie toate unităţile administrative din Bistriţa-Năsăud, dar şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean trebuie să ştie cu exactitate ce sume de bani vor primi de la judeţ.

Dan Costin ar trebui validat în funcţia de consilier judeţean

Cum acest moment nu este departe, în alianţa USL spiritele sunt deja aprinse, liberalii şi social-democraţii sperând ca nu peste mult timp să preia majoritatea în CJ BN. Un prim pas în acest sens este validarea liberalului Dan Costin, care vine să îl înlocuiască pe Anton Vlad, consilierul judeţean decedat în luna decembrie a anului trecut. Astfel, odată cu validarea mandatului de consilier judeţean a lui Dan Costin, USL va recâştiga un vot în CJ BN. Spunem va recâştiga întrucât alianţa a pierdut începând din 2009 majoritatea în Legislativul judeţean, trei liberali trecând încet, încet de partea PDL.

Bumbu, încă în CJ BN

Este vorba de Mihai Bumbu, vicepreşedinte al CJ BN, şi de consilierii liberali Anton Vlad şi Luca Peter. Toţi au fost excluşi din PNL, situaţia fiind totuşi încă incertă în cazul excluderii lui Mihai Bumbu, care nu poate fi dat afară din partid decât în anumite condiţii. Excluderea sa este posibilă doar cu girul Delegaţiei Permanente Naţionale a PNL, iar ca să reuşească acest lucru, liberalii s-au chinuit aproape doi ani, însă nici acum situaţia nu este una certă. În toamna anului trecut, consilierii liberali au cerut conducerii CJ BN să ia act de încetarea mandatului de consilier judeţean a lui Mihai Bumbu, în baza deciziei primite din partea Delegaţiei Permanente Naţionale a PNL şi a Curţii de Onoare şi Arbitraj (COA) a PNL, prin care se stipula ca Mihai Bumbu este exclus din partid. De cealaltă parte, Bumbu susţine că excluderea este ilegală, întrucât la data la care ar fi trebuit să se judece cazul său la COA el trebuia să fie prezent la o şedinţă a CJ BN, fapt pentru care el a remis o cerere de amânare a cazului pentru o dată ulterioară. Dar se pare că membrii COA nu au ţinut cont de faptul că Bumbu avea un motiv întemeiat să lipsească şi au judecat în lipsă, însă nu i-au remis acestuia decizia. Acest lucru l-a împiedicat pe vicepreşedintele CJ BN să poată face un recurs împotriva acestei hotărâri.
Pe de altă parte, deşi au depus cerere pentru ca mandatul de consilier a lui Mihai Bumbu să înceteze, conducerea CJ BN a ignorat total acest lucru, drept urmare fostul-actualul liberal rămânând pe poziţii.

Încetarea mandatului lui Luca Peter ar putea duce la egalitate în CJ BN

Pe de altă parte, USL speră ca şedinţa ordinară de luna aceasta să aibă loc imediat după acest termen din dosarul lui Luca Peter, pentru ca încetarea mandatului acestuia să fie pusă în aplicare şi pentru a putea să fie înlocuit cu următorul de pe lista celor care au candidat în 2008 pentru un mandat de consilier judeţean. Cel mai probabil, dacă PNL va avea câştig de cauză în procesul intentat de Luca Peter, este vorba de Mihai Mureşan, fostul inspector general şcolar.
În acest moment, scorul din Consiliu este de 16 – 15 în favoarea PDL, cu Dan Costin cu tot. Cei din USL speră ca balanţa să se încline şi mai mult în favoarea lor dacă Luca Peter va pierde procesul intentat PNL în instanţă. Însă abia pe 24 ianuarie, consilierul judeţean are o nouă înfăţişare în acest dosar.
În cazul Mihai Bumbu, dacă liberalilor le va ieşi pasenţa, ceea ce este foarte greu de crezut, pentru ca actualului vicepreşedinte al CJ BN să îi înceteze mandatul, acesta ar putea fi înlocuit de liberala Otilia Râpan. Numai că, la fel ca şi în cazul lui Luca Peter, ar urma un alt proces în instanţă, iar până când magistraţii ar lua o decizie, mandatul 2008 – 2012 ia sfârşit cu o majoritate pedelistă.

Ţintean, indignat de conduita CJ BN

Cu toate că deocamdată validarea mandatului lui Dan Costin nu schimbă absolut deloc majoritatea în CJ BN, liberalii se agită din cauză că pe ordinea de zi a viitoare şedinţe ordinare a legislativului judeţean nu s-ar afla acest punct.
La finele săptămânii trecute deputatul Ioan Ţintean a făcut şi câteva declaraţii în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă a PNL BN.
„Dezaprob conduita conducerii judeţului. După cum se ştie, în urma decesului consilierului judeţean Anton Vlad ar fi trebuit să fie înlocuit cu următorul pe lista de consilieri judeţeni PNL, şi anume cu Dan Costin, dar nici în ziua de astăzi nu s-a făcut propunerea pentru validare, deşi urmează discutarea proiectului de buget pe 2012 în judeţul nostru. Nu înţeleg atitudinea, pentru că nu trebuie să plece nimeni. Aş înţelege dacă ar trebui să dăm afară un consilier, cum este cazul domnului Luca Peter şi unde urmează domnul Mihai Mureşan. Dar nu înţeleg ca acolo unde este un post liber să fie validat în condiţii legale următorul pe listă acest lucru să nu se întâmple. Spun asta mai ales că prin promovarea unui nou consilier tot nu se schimbă raportul de forţe. El rămâne tot de 16 la 15. Este jenant pentru că se vede cu ochiul liber cum se conduce acest judeţ, în condiţii de forţă”, a declarat liderul PNL BN, deputatul Ioan Ţintean.

Pro şi contra conducere

Deocamdată proiectele preşedintelui CJ BN de sorginte democrat-liberală (care evident votează şi el) vor fi susţinute în continuare de colegii săi de partid Luca Iancu Mihai, Ani Dionisie, Adina Arjoca, Daniel Alin Cristea, Alexandru Jauca, Andrei Moldovan, Dorin Neamţu, Emil Miclea, Monica Săsărman, Florin Vasile Şomlea, Petru Moldovan, Lucian Văsâieş, Andrei Moldovan şi Călin Sbârciu, dar şi de independenţii Luca Peter şi Mihai Bumbu. Deci, în total 16 voturi pro PDL.
De cealaltă parte, combatanţii din opoziţie sunt social-democraţii Daniel Suciu, Gheorghe Marinescu, Cristian Parasca, Mihai Mureşan, Adrian Moldovan, Gheorghe Pop, Alexandru Pugna, Szanto Arpad, Doru Ciocan, Andrei Suciu şi Iulia Cupşa Kiselleff, şi liberalii Dorel Coc, Dorin Popescu, Ioan Deneş şi Dan Costin.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. VREM O ROMÂNIE NORMALĂ
    Avem la Cotroceni un individ bolnav de putere.
    Avem un Guvern bolnav cu miniştri inculţi şi neprofesionişti.
    Avem un Parlament bolnav, supraponderal, imoral, dominat de traseişti şi mercenari politici de toate etniile.
    Principalele instituţii civilizatoare ale statului român şcoala, biblioteca publică, sănătatea, justiţia, armata, poliţia şi chiar biserica nu funcţionează normal.
    Statul român este bolnav de corupţie, dominat de bunul plac şi imoralitate.
    Avem o justiţie legată la ochi de adevăratelea.
    Aşa nu se mai poate ! Ne-am săturat !

    Cerem cu toată responsabiltatea:
    DEMISIA lui Traian Băsescu.
    DEMISIA Guvernului Boc şi instalarea unui guvern de tehnocraţi.
    ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE
    în aprilie 2012.
    REDUCEREA DRASTICĂ A NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI
    cu păstrarea celor două camere.
    ALEGERI PREZIDENŢIALE ANTICIPATE
    în mai 2012.
    REFORMAREA GUVERNULUI ROMÂNIEI.
    Reducerea lui la un cabinet cu 10-12 miniştri.
    REFORMAREA PARTIDELOR.
    Toate partidele să-şi facă curăţenie în propria ogradă prin eliminarea tuturor celor care i-au făcut de râs de-a lungul anilor, pe toţi traseiştii şi mercenarii politici. Apoi să se prezinte la alegeri.
    Vrem ca JUSTIŢIA să funcţioneze.
    Fără tot felul de prescrieri pentru crimele economice şi financiare.
    Cei vinovaţi de involuţia României în ultimii 20 de ani
    trebuie să plătească !
    Vrem o societate pluralistă, morală şi modernă.

    Toate acţiunile noastre sunt paşnice. Vrem o revoluţie inteligentă de catifea.
    Ne delimităm de orice acţiune violentă. Un dialog deschis cu autorităţile actuale e prima formă de rezolvare a situaţiei tot mai tensionate. Nu credem, însă, că actualul regim clientelar va ceda uşor. Pentru asta trebuie inteligenţă şi onoare.
    Mulţumim tuturor celor care prezintă corect realitatea din stradă şi din ţară.
    Mulţumim tuturor persoanelor juridice care sprijină acţiunile noastre.
    Tot mai mulţi vom fi în pieţe pentru a ne manifesta paşnic.
    ROMÂNIA TREZEŞTE-TE ! DOAMNE AJUTĂ !
    Grupul de iniţiativă pentru Societatea VREM O ROMÂNIE NORMALĂ 18 ianuarie 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.