Nu există serviciu de care să aibă nevoie Primăria Bistrița care să nu-și crească costurile substanțial de la un an la altul. Cu vara bătând la ușă, Primăria Bistrița caută salvamari pentru ștrandul Codrișor, iar aceștia, surpriză, par să fie cu 14.000 de lei mai scumpi decât anul trecut. Nu mai punem la socoteală nici faptul că stau de veghe doar 2-3 luni pe an și că anul trecut Primăria Bistrița se lăuda că-și pregătește proprii salvamari, să nu mai dea bani firmelor specializate.

Între 86.500 de lei și 92.300 de lei este dispusă să cheltuie Primăria Bistrița anul acesta pentru a asigura serviciile de salvamar la ștrandul Codrișor. Aceștia vor veghea la siguranța celor care se bălăcesc la ștrandul Codrișor între 3.000 și 3.234 de ore, adică maxim 4 luni.

„Obiectivul necesită un post de salvare acvatică și prim ajutor, activ pe perioada de funcționare a bazei de agrement. Acest post va fi asigurat zilnic, cu excepția zilei de luni, când ștrandul este închis, în intervalul orar 09:00 – 20:00, de câte o echipă formată din minimum două persoane calificate în salvare acvatică și prim ajutor, respectiv: zilnic, cu excepția zilei de luni, în intervalul orar 09:00 – 20:00 ( două persoane); zilnic, cu excepția zilei de luni, în intervalul orar 14:00-20.00 (trei persoane) și sâmbătă și duminică în intervalul orar 09:00 și 20:00 (patru persoane)”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Ștrandul municipal este format dintr-un bazin de înot pentru adulți și două bazine de înot pentru copii. Salvamarii vor trebui să patruleze în scop preventiv pe marginea zonelor de îmbăiere, să se deplaseze la locul accidentelor și să aplice tehnicile de salvare de la înec, să scoată victima din locul periculos și să apeleze la serviciul de ambulanță.

Chiar în caietul de sarcini, Primăria Bistrița specifică clar faptul că ștrandul municipal va fi deschis maxim 4 luni anul acesta: „Se estimează că în anul 2022, ștrandul să funcționeze în intervalul 07 iunie – 11 septembrie, interval ce poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteorologice”.

Cu 14.000 de lei mai scump decât în 2021

Și anul trecut Primăria Bistrița a apelat la o firmă specializată pentru a asigura salvamarii la ștrandul municipal. Pentru aceeași perioadă și același număr de salvamari, municipalitatea cheltuia cu 14.000 de lei mai puțin.

Astfel, suma alocată pentru aceste servicii a fost cuprinsă între 68.400 de lei și 72.960 de lei, în condițiile în care anul acesta se apropie de 100.000 de lei. Anul trecut creșterile față  de anul precedent n-au fost așa de substanțiale. Dacă în 2021 se aloca maxim 72.960 de lei pentru aceste servicii, cu un an în urmă, în 2020, se alocau maxim 71.280 de lei, cu doar 1.600 de lei mai puțin.

Anul trecut, Primăria Bistrița mai cheltuia 27.000 de lei pentru servicii de mentenanță a camerei tehnice, tot pentru cele 4 luni de funcționare. Firma câștigătoare a fost nevoită să verifice pompele de recirculare și cele de dozare zilnic, să spele filtrele zilnic, să verifice coșurile pompelor, panourile de căldură și schimbătoarele de căldură săptămânal. Nisipul trebuia verificat lunar.

Culmea este faptul că anul trecut a fost organizat un curs intensiv întins pe 4 zile pentru obținerea atestatului de salvamar, conform standardelor federației International Live Saving. Intenția Primăriei Bistrița era să formeze salvamari în cadrul SVSU și să scape de licitații și firme care cer sume exorbitante pentru aceste servicii.

„După 40 de ore de training, din 20 de cursanți, 19 au primit certificatul de salvator acvatic. Vești bune pentru Primăria Bistrița, care intenționează să asigure prin SVSU serviciul de salvamar la ștrandul municipal, după finalizarea contractului existent cu o societate comercială. Astfel, cei care vor alege relaxarea ștrandului «Codrișor» vor avea certitudinea că salvamarii prezenți la fața locului sunt instruiți temeinic în elemente de prim ajutor și de organizare a activității de salvare, resuscitare cardio-respiratorie și tehnici de salvare de la înec”, spunea anul trecut prin iunie, primarul Ioan Turc, citat de presa locală.

Ce s-a întâmplat cu salvamarii cu atestat de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Bistrița nu se știe, municipalitatea apelând și anul acesta la o firmă specializată pentru a asigura aceste servicii la ștrandul Codrișor.

Salvatori necalificați la ștrand. Curtea de Conturi a cerut banii înapoi!

Anul trecut, în timp ce primăria își pregătea proprii salvamari la un bazin privat de înot din municipiu, Curtea de Conturi descoperea alte grozăvii. Un control al auditorilor Curții de Conturi desfășurat anul trecut scotea în evidență faptul că în 2020, ștrandul municipal n-a avut salvamari calificați.

Inspectorii Curții de Conturi au constatat că au fost efectuate plăți aferente serviciilor de salvamar către o societate comercială, fără ca aceasta să prezinte pentru două persoane certificate care să ateste calitatea de salvamar, emise de Asociația Profesională a Salvamarilor. Culmea, contractul semnat cu societatea comercială respectivă prevedea această condiție.

Astfel, Curtea de Conturi a cerut o extindere a verificărilor și a dat termen Primăriei Bistrița să stabilească și să recupereze prejudiciul cauzat de la societatea comercială cu care s-a încheiat contractul.

„Extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor plăților similare efectuate de entitate, fără a fi respectate în totalitate clauzele contractuale pentru serviciile de salvare acvatică. Dispunerea măsurilor care să asigure stabilirea întinderii prejudiciului, înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea acestuia în conformitate cu prevederile legale”, cerea Curtea de Conturi.

Calitatea jalnică a lucrărilor de la ștrand a dus la o accidentare gravă!

Salvamarii necalificați nu au fost singura problemă de la ștrandul municipal. Ultima modernizare a ștrandului municipal, realizată de firma Record, a fost de toată jena.

Prima problemă a fost vopseaua ușor și ieftin de întreținut, care însă s-a cojit și s-a desprins de pe pereții bazinului chiar înainte de a fi reinaugurat ștrandul, în 2017. De atunci, an de an, Primăria Bistrița trebuie să cumpere vopsea și să revopsească bazinele.

Gresia și faianța folosite n-au fost nici ele de cea mai bună calitate, spărgându-se pe alocuri și punându-i în pericol pe cei care se relaxau la ștrand. Grilajele folosite pentru scurgeri s-au rupt și ele la scurt timp după inaugurare.

În 2020, Direcția de Sănătate Publică amenda Primăria Bistrița cu 6.000 de lei, după ce o femeie a ajuns direct în sala de operație, după câteva ore de bălăceală la ștrandul municipal. Aceasta s-a rănit destul de grav la picior, într-o bucată de gresie desprinsă.

Curtea de Conturi a cerut Primăriei Bistrița să recupereze inclusiv prejudiciul cauzat prin plata amenzii, să-i identifice pe responsabili și să-i tragă la răspundere.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.