Școala online, surogatul „administrat” pe timp de pandemie, ascunde tot felul de pericole pentru copii. Un fenomen extrem de grav a fost sesizat de medici, iar părinții sunt avertizați să fie foarte atenți, mai ales că este cu mult deasupra bullying-ului din punct de vedere al pericolului pe care-l reprezintă

Copiii nevrotici sunt din ce în ce mai prezenți în cabinetele psihologilor, afirmă Gabriela Maalouf, unul dintre specialiștii româniei.

Ce este cyberbullying-ul

Psihologul Gabriela Maalouf a vorbit la Digi 24 despre ce este cyberbullying-ul și mai ales cât de periculos poate fi acest fenomen. „Sunt două paliere în care părinții ar putea să se organizeze. În primul rând, tulburările pot veni pe fondul supraexpunerii la ecran. Totul pe fondul izolării, al emoțiilor care rămân reprimate, al nediscutării cu prietenii. Aceste emoții explodează la un moment dat și copiii ajung în cabinet”, spune psihologul.

Însă mai grav de atât este „fenomenul cyberbullying, care aduce multă suferință copiilor. Dacă bullyingul era deja un fenomen evident, cyberbullying-ul este mai evident și mai important. Poate dura mai mult, cel din spatele ecranului nu știe ce se întâmplă cu copilul pe care-l jignește. Dacă în plan real îl vede că se supără, poate se oprește. Dar agresorul virtual nu se oprește, nu vede ce se întâmplă cu celălalt. Cyberbullying-ul poate fi făcut oriunde, nu doar de la școală”.

Cum se manifestă cyberbullying-ul? În primul rând, explică psihologul Gabriela Maalouf, „prin toate discuțiile neplăcute pe care le au copiii pe platformele pe care intră, efectele suprapunerii la ecran, plus atacurile și jignirile, acele glumițe între copii care îi determină pe mulți să ajungă în stări emoționale foarte adânci și să ajungă la cabinetul psihologic. Consecințele pot fi extrem de grave. Copiii pot ajunge să se confrunte cu un grad mare de anxietate”.

Relația părinte-copil, foarte importantă

Mare grijă la efectele expunerii la ecran și la cyberbullying, care vin peste contextul în care copiii nu mai interacționează și sunt izolați. Înainte, dacă un copil avea o problemă emoțională, vorbea cu prietenii, nu neapărat găsea o rezolvare, dar își  mai vărsa din emoții într-o prietenie. Dacă nici relația părinte–copil nu e foarte bine pusă la punct, iar copilul nu povestește prin ce trece, efectele izolării se vor vedea mult mai mult la copii.

Pentru adulți este mai comod să spună ce simt. Copiii însă, dacă nu au nici prieteni, nici relația cu părinții nu este extraordinară, asta poate duce la un grad mare de depresie, de anxietate, la tulburări comportamentale, emoționale și chiar la consecințe dramatice”, mai spune Gabriela Maalouf.

Prin cyberbullying se înțelege hărțuire prin folosirea tehnologiilor digitale. Fenomenul poate avea loc pe rețelele de socializare sau platformele de comunicare (tip Whatsapp), în timpul jocurilor sau prin schimbul de mesaje pe telefoanele mobile.

Sursa: Gândul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.