In cadrul conferintei de presa, directorul economic al Primariei Oradea, Eduard Florea a prezentat proiectul de buget al municipiului Oradea pentru anul 2011.
„Politicile bugetare privind fundamentarea veniturilor proprii pe anul 2011 sunt: stimularea cresterii masei impozabile pentru atragerea unor venituri suplimentare, intarirea disciplinei financiare in colectarea creantelor bugetare, promovarea sistemelor moderne de plata utilizate la incasarea veniturilor bugetului local, dezvoltarea sistemelor de comunicare cu contribuabilii, cresterea gradului de incasare a impozitelor si taxelor locale", a spus directorul economic, Eduard Florea.

 
Conform prezentarii, veniturile bugetului consolidat pe anul 2011 inregistreaza o crestere de 44% fata de valorile realizate in anul precedent, pe fondul planificarii atragerii unor surse nerambursabile, a unor prelevari de la bugetul de stat, dar mai ales ca urmare a transferarii managementului unitatilor spitalicesti in subordinea municipalitatii, bugetele acestora fiind consolidate in cadrul bugetului municipal. Excedentul anului 2010 in suma de 41.417.000 lei, provenind din prefinantarea unor proiecte nerambursabile si din credite bugetare necheltuite in anul precedent inregistreaza o crestere apreciabila de 172% in acest an. Estimarile privind veniturile proprii sunt in scadere cu -4%, a aratat directorul economic.
 
Proiectul de buget pe 2011 urmeaza sa fie supus dezbaterii publice la inceputul lunii februarie, urmand ca, la mijlocul lunii, acesta sa ajunga pe masa Consiliului Local.
 
In sedinta Consiliului Local 10 februarie 2011 a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al municipiului Oradea.
 
„Bugetul pe 2011 este un buget foarte strans. Exista cateva constrangeri, veniturile sunt ceva mai mici decat in anii anteriori. In ceea ce priveste cheltuielile operationale, acestea nu au putut fi reduse foarte mult, incercandu-se o reducere mai mare a cheltuielilor de functionare. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca au existat si alti factori care au consumat din fondurile pe care le-am fi putut folosi la investitii. Este vorba de plata creditelor la care s-a angajat municipalitatea, contributiile pe care trebuie sa le asiguram pentru cofinantarea, dar si pentru derularea proiectelor europene castigate. Propunerile facute la actualul proiect de buget, vom incerca sa le cuprindem in viitoarele rectificari bugetare, urmand ca in functie de evolutia incasarilor si eventualele alocari bugetare sa operam modificari in buget", a declarat primarul Ilie Bolojan inaintea supunerii la vot a proiectului de buget.
Auster, dar aprobat cu destul de multa rapiditate de consilierii locali ai Oradiei. Proiectul de buget local pe anul 2011 a fost votat in ședința extraordinara de joi, 10 februarie. Insuși primarul Ilie Bolojan recunoaște ca este vorba despre un proiect „care a nemulțumit pe toata lumea", conform www.bihorstiri.ro.
 
Din start, propunerile (timide) venite din partea consilierilor Fleisz Janos (UDMR) și Bogdan Hossu (PSD)  au fost doar contabilizate, ele urmand sa fie, eventual, luate in calcul mai tarziu, in funcție de mersul lucrurilor. Dupa cum a prezentat situația edilul-șef, prioritar pentru Municipiul Oradea este asigurarea sumelor pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene.
 
Deși au ordin de la centru sa se ințeleaga bine cu liberalii, social-democrații din CL Oradea au parut mai bataioși. Liderul de grup, Ovidiu Mureșan, s-a aratat interesat de soarta subvențiilor pentru pensionari, dar a fost singurul care a ridicat și problema scumpirii prețului gigacaloriei. Mureșan a declarat ca ar fi o greșeala ca tot populația sa suporte noul tarif aprobat de ANRSC. Primarul Bolojan a declarat ca decizia finala modului de gestionare a scumpirii tarifului termiei locale va fi luata in perioada imediat urmatoare, iar consilierii locali vor avea subiectul pe masa lor in cadrul ședinței ordinare de la finalul acestei luni. Același Mureșan (PSD) a criticat abordarea conducerii Electrocentrale SA, care, aparent, nu are niciun plan privind rezolvarea situației. Șeful grupului PDL, Dorin Corcheș, considera ca subiectul trebuie tranșat, accentuand ca este posibila și o imparțire pe din doua a scumpirii.
 
Dupa aproximativ 25 de minute de discuții, desfașurate mai mult pe un ton de resemnare și de acceptare a situației financiare dificile, plenul Consiliului Local Oradea a votat unanim pentru proiectul bode buget local, așa cum a fost el prezentat. Prin urmare, spre exemplu, va fi cheltuita suma de 500.000 lei pentru realizarea unui grup statuar numit „Holnaposok", dorit de UDMR.
 
Referitor la problema gratuitații OTL pentru elevii de la Liceul Teologic „Szent Laszlo”, care apare in proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan (foto) a declarat pentru bihorstiri.ro ca este vorba despre revalidarea unei hotarari mai vechi a CL Oradea prin care doar copiii din ciclul primar de la unitatea repsectiva de invațamant beneficiaza de aceasta facilitate.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here