Guvernul Boc taie din beneficiile materiale ale pensionarilor, care încă activează în sistemul public, obligându-i să aleagă între pensie şi salariul obţinut de la stat. Ordonanţa de Urgenţă nu mai permite cumulul pensiei cu salariul, fapt care îi forţează şi pe pensionarii din cadrul Primăriei Bistriţa, Consiliului Judeţean sau a Prefecturii Bistriţa-Năsăud să opteze doar pentru una din aceste surse de venit.

Printre pensionarii atât cu pensii cât şi salarii de lux afectaţi de acestă decizie a Guvernului se numără Dragoş Iacob, directorul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale, Ovidiu Gabrian, şeful Servicului Poliţiei Comunitare şi consilierul juridic din cadrul Consiliului Judeţean, Ioan Silaşi.

Funcţionarii de lux, care încasau atât o pensie frumuşică cât şi un salariu de invidiat de la stat, au primit o lovitură sub centură în ultimele două zile ale anului ce tocmai a trecut. Ordonanţa de Urgenţă nr.230 adoptată în ultima şedinţă din anul trecut a Executivului interzice beneficierea simultană de pensie şi salariu de la o instituţie de stat. Ordonanţa a intrat în vigoare la începutul săptămânii trecute, fiind publicată în Monitorul Oficial partea I nr.4 din 05.01.2009, şi acordă un răgaz de 15 zile pensionarilor activi din sectorul bugetar să opteze pentru una dintre aceste beneficii materiale. Persoanele care la intrarea în vigoare a OUG nr.230/2008 cumulau pensia cu venituri obţinute din remuneraţia unor funcţii deţinute în cadrul autorităţilor şi insituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut intregral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia de a opta între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei. Cu toate acestea, pensionarii care vor să lucreze şi să-şi păstreze pensia pot alege sistemul privat. În caz contrar, ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării de către aceştia trebuie returnate în termen de 30 de zile.

“Răniţii” primăriei

În cadrul Primăriei Bistriţa sunt angajaţi un număr de 35 de pensionari, majoritatea fiind foşti militari sau angajaţi ai MIRA. Printre aceştia se numără directorul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale, Dragoş Iacob. Conform declaraţiei de avere făcută publică pe site-ul primăriei, acesta a încasat pe anul 2007 o pensie militară în valoare de 18.000 de lei, la care s-a adăugat şi salariul obţinut din postura de director în valoare de 41.233 de lei. Contactat telefonic pentru aflarea formei de venit pentru care va opta până la data de 20 ianuarie a.c., Dragoş Iacob nu a dorit să dezvăluie alegerea sa, deoarece s-a simţit nedreptăţit de un articol dintr-un număr anterior al săptămânalului nostru, care îi viza declaraţia de avere. „Dar de ce să vă spun?! Nu vreau! Voi aţi scris urât despre mine. Nu aţi fost curioşi să vedeţi evoluţia mea în viaţă. Mi-aţi ştirbit imaginea! De ce nu aţi venit să mă întrebaţi care este situaţia reală? Şi ce dacă aţi luat informaţiile de pe declaraţia mea de avere?! Da, eu am completat-o, normal, dar trebuia să veniţi să mă întrebaţi dacă este aşa cum scrie acolo sau nu!” – a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Dragoş Iacob.

Nevoit să aleagă între pensia MIRA şi salariul obţinut de la Primăria Bistriţa este şi şeful Serviciului Poliţiei Comunitare Ioan Ovidiu Gabrian. Dacă pe anul 2007 a încasat un salar de 29.153 de lei, la care s-a adăugat şi pensia în valoare de 14.244 de lei, începând cu această lună va trebui să se mulţumescă doar cu unul dintre aceste venituri. Până la închiderea ediţiei Gabrian nu s-a decis pentru care dintre aceste beneficii va opta.
Printre funcţionarii primăriei nevoiţi să ia acestă grea decizie se mai numără şi Dorin Filip, consilier în cadrul Direcţiei de informatică şi relaţii publice, cu un salariu de 21.004 de lei şi o pensie de 21.240 de lei pe anul 2007, dar şi Stelian Bolos, referent superior la Poliţia Comunitară, cu un salariu anual de 11.324 de lei şi o pensie în valoare de 11.700 de lei.
Gheorghe Petri se află, de asemenea, printre pensionarii activi în cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa.

Pensionarii Prefecturii

Prefectura Bistriţa-Năsăud nu face excepţie, şi această instituţie găzduind câţiva pensionari care intră sub incidenţa ordonanţei ce interzice cumulul de pensie cu venitul salarial. Decizie uşor de luat va avea Traian Creţu, care activează ca şofer în cadrul Instituţiei Prefectului. Acesta trebuie să aleagă între pensia anuală în valoare de 2.760 de lei şi salariul anual de 12.554 de lei.

Printre pensionarii Prefecturii se numără şi referentul asistent Mărioara Damian. Ea va trebui să aleagă până la data de 20 ianuarie a.c. între pensia de 12.800 de lei şi salariul de 12.092 de lei obţinut din această funcţie.
De asemenea, consultantul Maria Hangan este afectată de OUG nr.230 emisă de Executiv la sfârşitul anului trecut. În cazul în care va opta pentru pensie, împreună cu soţul, care este tot pensionar, nu vor avea un venit anual mai mare de 13.060 de lei.

CJ şi ai săi

În cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud se află la ora actuală cei mai puţini pensionari care deţin, de asmenea, funcţii publice. Însă şi aceştia vor avea de ales între un salariu de zeci de mii de lei şi o pensie de lux. Printre aceştia se numără şi consilierul juridic Ioan Silaşi. În anul 2007 acesta a avut venituri, cumulând pensia cu salariul, de aproape 80.000 de lei. Silaşi a încasat pe anul 2007 un salariu în valoare de 34.939 de lei, iar la acesta s-a adăugat şi pensia de aproape 45.000 de lei.

Majoritatea funcţionarilor pensionari încă nu s-au decis pentru care dintre aceste surse de venit vor opta, dar, din păcate pentru buzunarele lor, decizia trebuie luată până la data de 20 ianuarie a.c..

Iulia Balazs

2 COMENTARII

  1. Noroc ca mai sunt si oameni care gandesc lucid si corect. Bineinteles, ma refer la cei de la Curtea constitutionala care au respins aberatiile lui Boc.

  2. Vezi, Iulica, iarasi ai savarsit-o si ca de obicei, tot din birou, pe un subiect pe care l-ai ales de foame, pentru ca trebuie sa iei si tu leafa, nu-i asa? Ar fi fost ideal daca te si pricepeai catusi de putin; asa insa, ai luat problema de coada si da-i, si lupta, pareri personale din greu, presupuneri (apropo, chiar sunteti platiti ca sa va expuneti parerile personale si presupunerile in fituica voastra?). Ai mai strecurat pe ici, pe colo cateva aluzii tendentioase, cateva insinuari parsive si gata articolul, s-a rezolvat, te-ai salvat de la inanitie, ai papica si saptamana asta. Nu-i asa nu puteti lasa adevarul sa va strice o stire buna?
    Pentru ca tu nu te pricepi, asa este, dar nici nu pui manuta sa citesti si sa te documentezi, insa „maestul” Cotoc cunoaste adevarul si ti-l putea spune, daca il intrebai! Pentru ca si el este pensionar MIRA ( numai ca el este „competent”, nu ca ceilalti) si stia ca OUG 230 este anticonstitutionala si numai partial morala; mai mult, stie si de ce.
    Astept cu mare interes urmatoarele tale articole, pentru ca este impresionata maniera in care abordezi tematici atat de diverse si ma fascineaza detasarea cu care dai verdicte asupra unor subiecte despre care habar n-ai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.