Tradiţie, poveşti şi senzaţii tari. Sărbătorile de Craciun pot fi trăite la maxim de cei care vor “ceva altfel”: la aproximativ 30 de kilometri de Baia Mare, în Cavnic, brondoşii fac în fiecare an din Naşterea Domnului un eveniment de neuitat.

În Cavnic se păstrează un obicei străvechi ce ţine trei zile şi trei nopţi (chiar 4, în anii în care a patra zi de Crăciun cade duminica). Oricine ajunge de Crăciun în oraşul de la poalele Gutâiului poate trăi senzaţii tari. Pentru că brondoşii, mascaţi cu zeci de clopote aleargă pe străzi şi uliţe. Sentimentul este incredibil în prezenţa mascaţilor. Deşi nimeni nu poate spune exact anul apariţiei acestui obicei, există mai multe teorii privind semnificaţia. Toate amintesc însă că “ brondoşii alungă spiritele rele”. Există superstiţia conform căreia cei strânşi în braţe de brondoşi vor avea noroc tot anul ce vine şi vor fi feriţi de rele. Cea mai plauzibilă variantă privind rădăcina obiceiului este că, mai demult, brondoşii erau un fel de “gărzi de corp” a cetelor de colindători, care purtau haine scumpe în timp ce mergeau din casă-n casa cu “Irodul” şi “Constantinii”. În ultimii zeci de ani, tradiţia s-a pierdut, scenetele fiind jucate doar în biserică în seara de Crăciun, însă brondoşii s-au păstrat în obiceiurile de iarnă. O teorie mai puţin vehiculată, dar care totuşi există, este că brondoşii au apărut după invazia tătarilor, care, îmbrăcaţi în piei de animale, răspândeau groaza în jur. Se spune că modelul a fost preluat de căvnicari, care, după ce şi-au făcut măşti din piele de oaie şi şi-au pus pe ei clopote, ar fi ieşit “să sperie spiritele rele şi ghinionul”. Oricum, toate poveştile sunt spectaculoase în relatarea căvnicarilor.

Interzis femeilor!

Bătrânii spun că mai demult doar “barbaţii adevăraţi” aveau voie să fie brondoşi, însă acum tradiţia este dusă mai departe în special de tineri, iar copiii fac deliciul celor care-i întâlnesc. Nu cu foarte mulţi ani în urmă, fetele care erau prinse îmbrăcate de brondoş erau dezbrăcate, tavălite în zăpadă şi lăsate fără clopote şi mască (“cuşmă”). Obiceiul a fost acceptat chiar şi în perioada comunismului, atâta doar că fiecare brondoş avea pe mână un număr, pentru a putea fi identificat la Miliţie. Hainele de brondoş pot fi închiriate, iar cei care şi le doresc au de scos din buzunar între 5 şi 10 milioane de lei vechi. Trebuie menţionat că un costum autentic trebuie să aibă obligatoriu masca şi hamul cu clopote “made in Cavnic” (confectionate după “reţeta bunicilor”), deşi celelalte elemente le puteti găsi şi în alte părţi: haine albe din costumul popular maramureşean, curea lată, corbaci (sfoară împletită) şi opinci.
Mai mult decât atât, într-un cartier din Cavnic (Erştiol) tradiţia brondoşilor este păstrată chiar şi la începutul lunii ianuarie. Deşi nu sunt ucraineni în zonă, oamenii de aici sărbătoresc “Crăciunul cel bătrân” pentru simplul fapt că respectă întocmai obiceiurile ştiute din bătrâni (când Naşterea Domnului era marcată în calendarul de rit vechi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.