La ora actuala, marii sforari ai pietei imobiliare din judetul Bistrita-Nasaud vând

la preturi tot mai mari. Aceasta adevarata escalada a preturilor va continua, pâna când unul va începe sa vânda la un pret mai mic. Potrivit unor estimari, preturile locuintelor vor creste. Surse din cadrul Inspectoratului de Stat în Constructii Bistrita-Nasaud arata ca începutul acestui an va aduce o marire cu circa 15-20 la suta a pretului spatiilor locative.

Tendinta de crestere a pretului lucrarilor de constructii când se intra într-un nou an este în mod normal de 10-15 la suta, pret care include si un profit ascuns, iar acest fapt se regaseste si în pretul locuintelor. Aceasta crestere care se va manifesta în toata tara este valabila si pentru fondul locativ din Bistrita-Nasaud. Daca în cursul anului 2007 s-au construit câteva mii de locuinte, în 2008 se estimeaza a fi ridicate cu 25-30 la suta mai multe unitati locative în special din fonduri private. Valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat în perioada 1 ianuarie-decembrie 2007 cu circa 55 la suta comparativ cu aceiasi perioada a lui 2006.

Studii facute la nivel national arata ca preturile imobiliarelor se vor umfla artificial, pâna în momentul când unul dintre operatorii imobiliari va începe sa vânda la un pret mai mic. Din acel moment se va produce o reactie în lant, urmatorul va vinde la un pret comparativ si mai mic. Rezultatul va fi o reglare a pietei în mod natural, în conformitate cu câstigurile reale ale populatiei care traieste în România. O explicatie a acestei cresteri nebunesti a imobiliarelor în judetul Bistrita-Nasaud ar putea fi, potrivit unor surse din mediul serviciilor secrete, determinata de nivelul ridicat al coruptiei. Sumele uriase de banii "negri" care ajung din mediile infractionale ca "plata" pentru unele servicii facute de catre anumiti functionari publici sau demnitari ai statului sunt investite rapid în imobiliare din cauza unui potential risc de a fi descoperiti cu aceste sume de bani care nu pot fi justificate, pe numele unor intermediari.

Dincolo de aceste jocuri care se disputa înafara legii, exista un temei concret al acestei stari de fapte, ca într-o zi preturile vor scadea foarte mult. Explicatia este foarte simpla. Aceste preturi au crescut foarte mult, iar acum trebuie sa scada, pentru ca aceasta piata a imobiliarelor sa creasca. Pentru a va convinge de realitatea de pe piata, oferim un exemplu concret. Situatia frizeaza absurdul, în conditiile care un apartament de trei camere din zona "Decebal", "ultrafinisat, mobilat" dupa cum suna anuntul de la o cunoscuta agentie imobiliara din Bistrita, se vinde la pretul de 115.000- 120.000 de euro. La acelasi spatiu, un apartament similar în Emiratele Arabe costa cam la fel, nefiind un pret maximal, când nu se discuta de elemente rezidentiale de lux. Media cresterii pretului unui apartament  la acest început de an în Bistrita va fi de circa 20 la suta. Mai mult, alte surse au afirmat ca pretul apartamentelor va continua sa creasca la acelasi nivel, cu o medie de 20 la suta. Conform specialistilor, un apartament din zona "Decebal" din Bistrita, care costa 115.000 de euro, spre sfârsitul anului 2008, va costa 140.000 de euro.

Terenurile, la fel de piperate

Specialistii imobiliari arata ca si terenurile se vor scumpi destul de mult în acest an. Primul argument în sprijinul acestei ipoteze este unul complet birocratic. De la 1 ianuarie 2008, s-a introdus în România taxa pe valoare adaugata (TVA), pentru tranzactiile cu terenuri între persoane juridice. Acest fapt implica din start o crestere de circa 19 la suta, la pretul pe metru patrat. Cresterea este garantata indiferent de zona. Anumite studii realizate de catre mai multe agentii imobiliare din Bistrita arata ca terenurile în zona centrala, ultracentrala, semi-centrala si din cartierele Bistritei vor creste oricum în 2008, cu pâna la 50 de procente. În apropierea Bistritei, dar si în alte locuri cu potential din Beclean, Nasaud si Sângiorz-Bai, preturile terenurilor vor creste cu 30 pâna la 50 la suta. Cea mai mare crestere o pot înregistra terenurile din jurul Bistritei, aproape cu 100 la suta, unde se pot dezvolta proiecte industriale. Mai multe studii facute de anumiti analisti imobiliari înainte de sarbatori trageau un semnal de alarma în sensul ca unii dezvoltatori fac proiecte fara sa se asigure ca s-au înteles cu furnizorii de utilitati, în asa fel încât sa aiba o imagine corecta asupra consumului real, iar aceasta situatie va crea probleme extrem de serioase. Dincolo de problemele deja generate de aparitia unor proiecte rezidentiale, suprasarcina pe utilitati a fost încarcata si mai mult de puzderia de vile construite în jurul Bistritei si a altor localitati mari din judet. S-a vazut cum în alte locuri a cedat electricitatea din cauza suprasarcinii pe consumul de curent electric, iar sistemul electronic de asutoprotectie a deconectat zone rezidentiale întregi. Asa cum se prezinta lucrurile astazi, Bistrita pare un oras care se sufoca în propriile sale masini. La ora actuala, miza imobiliara este mai mult decât evidenta, la orizont se pare ca se deschide o noua oportunitate, cea a stramutarilor, unde toata lumea ar avea de câstigat. Sigur ca vor aparea scandaluri, în conditiile în care unii proprietari nu

vor fi de acord. Dar un lucru este evident, cu suisuri si coborâsuri, în domeniul imobiliar lucrurile nu au decât o directie, înainte.

 

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.