Petru Bolfă, patronul Pet&Ady Trading SRL, este din nou în atenţia procurorilor după ce inspectorii de la Protecţia Consumatorului din judeţul Bihor au descoperit că pe piaţa produselor farmaceutice şi de cosmetică a apărut un produs, loţiune pentru îngrijirea pielii cu efect antiseptic, care avea în componenţă alcool metilic în concentraţie mare, contrar normelor legale în vigoare în acest domeniu. Din această cauză peste 20 de persoane care au utilizat respectiva loţiune au decedat.

Conform autorităţilor bihorene, produsul fabricat de firma lui Petru Bolfă este considerat neconform şi s-a dispus retragerea lui de pe piaţă.

 

 

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud a lansat o alertă săptămâna trecută în ceea ce priveşte retragerea de pe piaţă a produsului Alcofarm după ce a primit o sesizare de la instituţia similară din judeţul Bihor.

 

Loţiune toxică produsă în 2011

 

Conform autorităţilor bihorene în componenţa produsului a fost depistată prezenţa alcoolului metilic, substanţă foarte periculoasă pentru sănătatea şi viaţa oamenilor.

„Instituţia noastră a fost sesizată despre existenţa în reţeaua de comercializare a produsului ALCOFARM- loţiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic care, potrivit buletinului de analiză, conţine alcool metilic, componentă nemenţionată pe eticheta produsului.
Precizăm faptul ca în judeţul Bihor, în cursul anului 2013 au fost semnalate 25 cazuri de decese în urma consumului produsului mai sus menţionat (eventual în combinaţie cu alte produse similare).

Astfel, în baza buletinului de analiza efectuat de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, produsul este considerat a fi neconform, motiv pentru care se dispune retragerea de la comercializare a loturilor nr 234/01.07.2011 si 235/02.07.2011”, se precizează într-un comunicat al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud.

 

În Bihor au murit 25 de oameni

 

Potrivit mass media bihorene, în cursul ultimei luni în judeţul Bihor au fost înregistrate 25 de decese din cauza Alcofarm. Totodată ziarele bihorene mai precizează, citând surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor că în urma analizei produsului Alcofarm, concentraţia de alcool metilic depistată este una foarte mare, de 60.000 de grame pe hectolitru.

„Direcţia de Sănătate Publică a informat că, în urma unor analize, Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj a evidenţiat la analiza spirtului sanitar Alcofarm, fabricat de firma Ady Trading SRL, din Năsăud, «o concentraţie de alcool metilic de peste 60.000 de grame pe hectolitru»”, scrie Bihoreanul.

 

Caz cercetat de procurori

 

Din cauza deceselor produse în urma utilizării Alcofarm, cazul a intrat şi în atenţia procurorilor bihoreni, care nu exclud ipoteza ca produsul să fie contrafăcut. Potrivit Digi24, în Bihor, produsul a fost comercializat în trei depozite, care au distribuit peste 2500 de flacoane de Alcofarm. Ancheta procurorilor ar trebui să stabilească identitatea producătorului, care poate fi acuzat de ucidere din culpă.

 

Fabrică închisă oficial în 2011

 

Partea interesantă este însă faptul că firma lui Petre Bolfă nu mai funcţionează exact din 2011, când a fost închisă oficial, deşi surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că şi la această dată se mai lucrează acolo.

Procedura insolvenţei a fost demarată însă din 2007, potrivit portalului instanţelor din România, pe masa judecătorilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud aflându-se încă din acel an dosarul nr. 623/112/2007. În acest dosar, firma lui Bolfă figurează ca debitor, el datorând diferite sume de bani unor societăţi comerciale, printre care se afla BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, dar şi Primăriei Năsăud şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. Potrivit sursei citate, datoriile către stat, respectiv către Finanţe, înregistrate de firma lui Bolfă se cifrau în mai 2009 la aproape 850.000 de lei.

În decembrie 2010, instanţa bistriţeană a desemnat ca lichidator judiciar pe RTZ& Partners SPRL şi a dispus totodată dizolvarea societăţii Pet&Ady Trading SRL şi ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Procesul nu este încă sută la sută finalizat, un ultim termen având loc în luna martie anul acesta, când judecătorii bistriţeni au decis că bunurile firmei pot fi scoase la vânzare. Un nou termen este fixat în luna iunie.

Şi mai interesant este data care apare pe loturile Alcofarm retrase acum de la comercializare  – iulie 2011, exact din luna în care este închisă oficial fabrica lui Bolfă.

 

Anul trecut a fost săltat de procurori

 

Exact în urmă cu un an, în luna mai 2012, Petru Bolfă a avut o altă problemă din cauza fabricii sale de alcool din Năsăud.

Astfel, în urma unui control în trafic făcut de poliţişti pe drumul european 60 a fost prins în flagrant un bărbat care avea în autoturism cantitatea de 328 de litri de alcool etilic îmbuteliat în recipiente de doi litri. În aceeaşi zi, oamenii legii au efectuat şi 20 de percheziţii domiciliare în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, în judeţul nostru fabrica percheziţionată fiind cea a lui Bolfă. Aici oamenii legii au găsit peste 21.000 de litri de alcool etilic produs ilegal, mai precis nu avea aplicat sigiliul de către organele abilitate. La acea vreme, lucrătorii Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj au dispus sigilarea cantităţii de alcool până la soluţionarea dosarului penal aflat în instrumentare, iar prejudiciul cauzat, conform unui comunicat al IPJ Cluj din 2012, se ridica la circa 400.000 de lei, constituit din accize datorate statului.

În urma respectivei percheziţii efectuată de poliţişti, Bolfă a fost reţinut pentru 24 de ore, însă în cele din urmă a scăpat cu faţa curată. Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, dosarul întocmit lui Bolfă de procurorii clujeni a fost instrumentat greşit, astfel că el nu a mai fost trimis în judecată.

 

Oficial nu i-a mers bine

 

Pet&Adi Trading SRL este o societate care avea ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice. Firma a fost înfiinţată în 2003 de Petru Bolfă, iar din 2004, acesta devine asociat cu o firmă cipriota – M & T.C.I. MAINTENANCE LTD – alături de care, în vara anului 2004, deschide fabrica de alcool din Năsăud.

Deşi afacerile cu alcool sunt în general profitabile, lui Bolfă se pare ca nu i-a mers, oficial, foarte bine, dacă ne uitam la profitul înregistrat de firma sa în raport cu cifrele de afaceri înregistrate an de an. Astfel în perioada 2005 – 2007, cifra de afaceri a SC Ady&Pet Trading SRL a crescut de la circa 20.000 de lei la peste cinci milioane de lei, în timp ce profitul său a crescut de la cinci mii de lei la 15.000 de lei. În 2008, cifra de afaceri ajunge la aproape jumătate, aceasta fiind cu puţin peste 2,8 milioane lei şi un profit de 9.425 lei. În schimb, în 2009, firma lui Bolfă înregistrează o cifra de afaceri record, de peste 8,6 milioane lei, şi un profit de peste 48.500 de lei. Cu toate acestea, un an mai târziu, deşi societatea are o cifră de afaceri de peste 6,3 milioane lei, profitul este pe minus, „-1.486.783 lei”, iar datoriile se apropie de 11 milioane de lei.

 

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.