Curtea de Conturi a descoperit că la Primăria Telciu în 2020 și 2021, trei angajați au fost plătiți regește. Sumele cu care aceștia plecau lună de lună acasă depășeau salariul viceprimarului localității. Cum această generozitate contravine prevederilor legale, auditorii Curții de Conturi au cerut Primăriei Telciu să stabilească prejudiciul și să le ceară celor trei banii înapoi. Primăria Telciu însă nu s-a lăsat și s-a adresat instanței. Judecătorii au dat dreptate auditorilor Curții de Conturi.

Controlul de anul trecut al Curții de Conturi la Primăria Telciu a scos în evidență salariile frumușele pe care le au funcționarii publici, chiar și cei din mediul rural. Trei dintre ei au ajuns să câștige mai bine decât viceprimarul comunei.

Pentru a preveni asemenea situații, legea spune că funcționarii din primărie pot să încaseze maxim cât încasează viceprimarul comunei, chiar dacă la salariu se mai adaugă vouchere de vacanță, norma de hrană sau alte sporuri pentru participarea la proiecte cu fonduri europene.

Calculul celor de la Curtea de Conturi nu s-a potrivit însă cu cel de la Primărie, iar auditorii Curții de Conturi au constatat trei angajați încasează mai mult decât viceprimarul și se încalcă astfel legea. Auditorii au cerut Primăriei Telciu să stabilească prejudiciul, să-l înregistreze în contabilitate și să le ceară funcționarilor publici banii înapoi. 

Este vorba despre anul 2020 și parte din 2021, când cei trei au primit lunar, peste 8.320 de lei, brut, adică peste 4.800 de lei, în mână. Nemulțumită de cele constatate de Curtea de Conturi, Primăria Telciu a acționat în judecată instituția, dosarul fiind înregistrat în toamna anului trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Primăria le-a mărit salariile pentru participarea la proiecte pe fonduri europene

„Pârâta (n.r Curtea de Conturi) arată că reclamanta (n.r Primăria Telciu) ar fi acordat în anul 2020, persoanelor nominalizate în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile anumite sporuri, vouchere de vacanță și normă de hrană al căror cuantum ar fi la un nivel superior față de indemnizația cuvenită funcției de viceprimar al comunei, stabilită la o valoare brută de 8.320 de lei. Pârâta constată faptul că începând din luna noiembrie 2020, trei persoane angajate în cadrul instituției reclamantei au beneficiat de majorări salariale de 20% pentru perioada de implementare a proiectelor, depășind, astfel, indemnizația viceprimarului comunei și drept urmare, reclamanta ar fi efectuat cheltuieli salariale fără temei legal, în valoare totală de 45.580 de lei”, se arată în motivarea sentinței.

Salariul mărit l-au încasat cei trei funcționari și în 2021, când „cheltuielile salariale fără temei legal” au ajuns la 11.139 de lei.  În total, abaterea ar ajunge la 56.719 lei. Primăria Telciu a contestat rezultatul controlului, însă Curtea de Conturi și-a menținut constatările, astfel totul s-a mutat în instanță.

Primăria Telciu a încercat să se apere, mizând pe prevederile legii nr 153/2017, care spune că: Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect – nu conțin vreo limitare a nivelului veniturilor la nivelul stabilit pentru indemnizația lunară a funcției de viceprimar.

 „Este important de subliniat faptul că munca desfășurată de angajații săi în cadrul implementării fondurilor europene este o muncă suplimentară și care nu are nicio legătură cu activitatea de bază, motiv pentru care s-au suplimentat și atribuțiile avute în vedere în fișa postului, creându-se o fișă de post suplimentară, față de fișa de post inițială. Având în vedere că munca suplimentară prestată nu a putut fi compensată cu ore libere, s-au acordat aceste venituri suplimentare pentru perioada de implementare a proiectelor”, au susținut apărătorii Primăriei Telciu.

Practic, Primăria Telciu a susținut că în calcul ar intra doar salariul, nu și norma de hrană, voucherele de vacanță și „bonusurile” pentru participarea la proiecte pe fonduri europene, care ar avea un regim diferit. Potrivit instituției, banii respectivi nu proveneau din bugetul comunei, ci chiar din bugetul proiectelor europene la care luau parte funcționarii respectivi.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a susținut că interpretarea Primăriei Telciu a prevederilor legale este eronată, fiind luate în calcul toate veniturile și majorările pentru participarea la proiecte pe fonduri europene.

Tribunalul dă dreptate Curții de Conturi

Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au dat dreptate auditorilor Curții de Conturi:

„Nu poate fi primită susținerea reclamantei conform căreia majorările pentru participările la proiecte europene cu finanțarea nerambursabilă ar putea depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, întrucât au caracter ocazional și limitat în timp, cât timp drepturile salariale se stabilesc prin lege. Aceste prevederi se impune a fi respectate atât la momentul stabilirii drepturilor salariale, cât și cu ocazia majorării salariilor de bază, distincția pe care reclamanta înțelege să o facă între aceste două etape fiind neavenită. Prin urmare, în limita instituită prin art 11 alin 4 din Legea nr 153/2017 trebuie să se încadreze toate veniturile salariale ale funcționarilor din aparatul propriu al UAT Comuna Telciu, inclusiv cele aferente activității de implementare a unor proiecte finanțate astfel, depășirea acelei limite justificând calificarea ca necuvenite a sumelor excedente și recuperarea acestora”, explică judecătorii.

Astfel, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins ca nefondată acțiunea Primăriei Telciu. De asemenea, respinge și cererea UAT-ului de a obliga Curtea de Conturi la plata cheltuielilor de judecată. Decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud a venit chiar la final de 2021, înainte cu câteva zile de Crăciun. Aceasta nu este definitivă, astfel că poate fi contestată

Primăria Telciu nu se lasă, însă! La finalul lunii mai, Primăria Telciu a atacat cu apel hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud. Așa se face că lupta se mută la Cluj, la Curtea de Apel, care va avea ultimul cuvânt de spus în acest dosar. Deocamdată nu a fost stabilit un termen de judecată, însă cel mai probabil va fi în toamnă, după vacanța judecătorească.

Aceasta este prima luptă în instanță a Primăriei Telciu cu Curtea de Conturi, deși majoritatea UAT-urilor se bazează pe judecători pentru a anula cele constatate de auditori.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.