Banca Naţională a României (BNR) va majora, cel mai probabil, din nou, dobânda cheie în lupta sa cu temperarea inflaţiei. Majoritatea analiştilor se aşteaptă la o creştere a dobânzii cu doar 0,5 puncte procentuale, faţă de 0,75 puncte la ultima şedinţă, fiind în prezent de 5,5 la sută. În opinia lor, decizia este motivată de faptul că inflaţia a atins, în august, valoarea maximă, după care ar urma să scadă uşor, dar va rămâne peste 10 la sută până la sfârşitul anului şi chiar în prima parte a anului viitor.

Dobânda cheie este cea care determină şi evoluţia dobânzilor practicate de bănci la creditele şi depozitele populaţiei şi companiilor, precizează redactorul RRA, Iulian Olescu. În acelaşi timp, Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor, în funcţie de care se calculează dobânzile în următorul trimestru la creditele bancare, a ajuns la 4,06 la sută şi este valabil pentru perioada octombrie – decembrie. Acesta este însă mai scăzut decât ROBOR, care se menţine la 7,93 la sută, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Urmează o iarnă grea. Comisia Europeană anunță întreruperea alimentării cu electricitate în contextul crizei din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.