Bloomberg: De când Europa a devenit ostilă, rromii din România iau cu asalt SUA

295

Aproape 1.800 de români, dintre care majoritatea se declară romi, au fost interceptaţi la graniţa sudică a Statelor Unite în acest an, faţă de numai 400 anul trecut şi câteva zeci în 2008, potrivit unor surse surse guvernamentale citate de Bloomberg, care pune această creştere pe seama unui val anti-migranţi din Europa.

 

 

Grupul tradiţional itinerant, persecutat de secole, se confruntă cu guverne mai puţin tolerante în condiţiile în care peste un milion de refugiaţi din Siria şi alte ţări au copleşit regiunea. Pe fondul unei recrudescenţe a neonazismului din România până în Italia taberele de romi au fost demolate, afacerile lor vizate de bombe incendiare, cartierele lor înconjurate de ziduri şi copiii bătuţi, a relatat agenţia citată.

 

„Oamenii sunt suficient de disperaţi şi încearcă să obţină azil aici”, a spus Ethel Brooks, preşedintele European Roma Rights Centre din Budapesta şi profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Populaţia romă vede o oportunitate în SUA, în ciuda populismului în creştere şi a apelurilor la o lege mai strictă pentru migraţie. Agenţii poliţiei de frontieră susţin că romii apar în grupuri care uneori sunt mai mari de 20 de persoane şi că aceştia sunt ajutaţi de traficanţi.

„Toţi pretind că sunt romi”, a declarat Daniel Parks, agent al poliţiei de frontieră din regiunea San Diego.

„Ei pretind că fac parte din acea clasă care este persecutată de guvernul din România”, a adăugat el.

Romii – numiţi peiorativ ţigani – sunt o minoritate etnică, care a venit din India în Europa, în urmă cu mai mult de 1000 de ani și au suportat înrobiri, evacuări, discriminări și Holocaustul. Din mai mult de 10 milioane de etnici existenţi  în toată Europa, cei mai mulţi s-au stabilit în România, Bulgaria și Ungaria, unde trăiesc de obicei la marginea societății, de cele mai multe ori din cerșit și locuri de muncă ciudate, mai notează Bloomberg.

 

„Există multe prejudecăţi împotriva romilor în aproape orice ţară din Europa”, a declarat Natalia Bănulescu-Bogdan, director adjunct al Migration Policy Institute din Washington. „Stereotipurile că ei cerşesc şi comit furturi nu fac decât să alimenteze aceste prejudecăţi”, a adăugat ea.

De când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, romii care se îndreaptă spre ţările din Vest pentru a obţine acces la piaţa muncii din aceste state întâmpină tot mai multă rezistenţă.

În Suedia, politicienii dezbat în prezent dacă să interzică cerşetoria, o tactică despre care criticii susţin că vizează populaţia romă. În Franţa, poliţia a demolat tabere ale romilor din împrejurimile Parisului. La rândul său, guvernul canadian a adoptat o lege în 2012 care viza cererile false de azil după ce mii de romi din Ungaria au încercat să obţină azil în această ţară.

 

Valeriu Nicolae, reprezentantul special pe probleme pentru romi al secretarului general al Consiliului Europei (CoE), a declarat că a anunţat ambasada SUA din România în urmă cu cinci ani că va exista un val de romi care se îndreaptă spre America din cauza condiţiilor care se înrăutăţesc.

 

Traficanţii le spun oamenilor că îi pot trece Atlanticul pentru un onorariu de 25.000 de dolari de persoană, bani obţinuţi de multe ori de la cămătari, a spus el.

„Aceste reţele s-au format în urmă cu mulţi ani. În acest moment, acest lucru este mai atractiv decât obişnuia să fie. Sunt mulţi oameni care pot să-ţi ofere găzduire şi ştii exact unde urmează să mergi”, spune Valeriu Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here