Ultimul contract al primarului pesedist?

 

Ovidiu Creţu se pare că semnează ultimele mari contracte de achiziţii publice înainte de verdicatul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ) care i-ar putea lăsa liber fotoliul de primar. Este vorba de licitaţia pentru blocurile sociale din Viişoara, atribuită săptămâna trecută societăţii Imobil Dan pentru peste 2 milioane de lei. Contractul ar avea o valoare la semnare de 2.011.855 lei, iar suma s-ar duce la firma favorită a licitaţiilor Primăriei Bistriţa, deţinută de Ghiocel Lucian Bezeriţă şi Balan Dan.

 

Gazeta de Bistiţa v-a relatat de-a lungul timpului faptul că primarul social-democrat Ovidiu Creţu intenţionează să construiască mai multe blocuri sociale în comuna Viişoara. Primul bloc s-a licitat după îndelungi planuri ale primarului ”roşu.” Planurile iniţiale pornesc încă din 2008, când Consiliul Local al municipiului Bistriţa a aprobat construirea a 360 de locuinţe sociale construite în două zone compacte din cartierul Viişoara.

Din aprilie 2011 şi până la finele lui 2013 au fost finalizate şi date în folosinţă 260 de locuinţe sociale, pentru care s-au cheltuit peste 18 milioane lei. Aceste locuinţe fac parte din primul lot de blocuri sociale construite în municipiu. La finele anului trecut a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru etapa a II-a de construire de blocuri sociale  – cinci blocuri cu 160 de apartamente în total – pentru care costul total al investiţiei este estimat la aproximativ 7,5 milioane de euro, durata de realizare a lucrărilor fiind de doi ani şi jumătate. De asemenea, în proiect sunt prevăzute şi patru tronsoane de drum cu o lungime totală de aproximativ 205 m, care vor reprezenta principalele căi de acces spre zonele propuse spre amenajare, dar şi 60 de locuri de parcare.

 

Jumate de milion de euro la dispoziţie

Primăria Bistriţa a lansat la începutul anului licitaţia pentru atribuirea contractului privind executarea de lucrări pentru obiectivul de investiţii „Blocuri de locuinţe cu destinaţia de locuinţe sociale, Viişoara – Bloc nr.1”, bloc care face parte din prima etapă a proiectului de construire de blocuri sociale. Vorbim mai precis de construirea unui bloc cu 20 de apartamente. Costul estimat al investiţiei se ridică la 2.488.344,61 lei.

 

TCI Contractor General nu e străină de Primăria Bistriţa

Pe lista firmelor care s-au înscris la licitaţia al cărui rezultat va fi făcut public curând, întrucât deschiderea ofertelor a avut loc deja pe 11 martie, apar nume de firme foarte interesante, care nu sunt străine de lucrările licitate în anii trecuţi de Primăria Bistriţa. Astfel regăsim pe listă SC TCI Contractor General din Cluj Napoca, firmă care în 2009 şi-a adjudecat lucrările de execuţie pentru blocurile sociale nr. 8 şi 9 din Viişoara, la acea vreme valoarea contractului fiind de 3.850.000 lei.

Aceeaşi firmă a câştigat anul trecut şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3. În acest caz SC TCI Contractor General apare ca lider de asociere împreună cu SC Iasicon SA, deţinută de afaceristul ieşean Titel Sinescu, cunoscut ca un apropiat al PSD şi bun prieten cu primarul social-democrat al municipiului Iaşi, George Nechita., SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL.

La această licitaţie, SC TCI Contractor General SA face cunoscut că are două firme căreia le va subcontracta lucrări, fiind vorba mai precis de SC Ianus SRL, din Zalău, şi SC Proinstal 302G SRL din Bistriţa. Ambele firme care figurează acum drept subcontractante au participat alături de TCI Contractor General şi anul trecut, după cum am menţionat mai sus la licitaţia pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3.

 

Record a executat trei blocuri sociale

O altă firmă care apare acum pe lista ofertanţilor pentru execuţia de lucrări la blocul nr.1 de locuinţe sociale din Viişoara este SC Record SRL. Aceasta a executat lucrările alte trei blocuri de locuinţe sociale – nr. 5, 6 şi 7 Valoarea contractului a fost de 4.500.555 lei, fără TVA. La licitaţia pentru blocul nr. 1 SC Record are şi ea două firme subcontractante – SC Alex şi Ela SRL din judeţul Cluj, şi SC Electroconstrucţia Elco din Bistriţa.

 

Laryluc Prod, back in business cu primăria

SC Laryluc Prod SRL este un alt nume binecunoscut pe piaţa bistriţeană cu care administraţia Creţu a colaborat în ultimii ani. Firma a accesat licitaţii importante pentru lucrări în cadrul proiectului de modernizare şi consolidare a clădirii în care funcţionează clasele I – IV ale Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, dar şi la reabilitarea şi modernizarea Grupului Şcolar Forestier. În urma acestor lucrări, Laryluc Prod SRL a încasat de la municipalitate peste două milioane de lei. Alţi 1,4 milioane lei au fost primiţi de la Primăria Bistriţa de Laryluc Prod pentru execuţia lucrărilor la Căminul Cultural din Sigmir, localitate componentă a municipiului Bistriţa, deşi licitaţia a fost câştigată de SC Lucicor SRL. Ambele firme au un asociat comun – Lucreţia Buduşan.

 

Dimex, apropiata PSD

La licitaţia pentru lucrările de execuţie a blocului nr. 1 din Viişoara participă şi o asociere de firme: SC Inst Nistor SRL din Bistriţa şi SC Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara. SC Inst Nistor SRL aparţine omului de afaceri bistriţean Iacob Nistor. Firma a câştigat o serie de licitaţii prin judeţ, însă nu se numără printre favoritele municipalităţii, cel puţin deocamdată. SC Dimex 2000 Company SRL aparţine lui Ioan Scurtu, Chiar dacă nu a prins lucrări derulate de Primăria Bistriţa, firma este o apropiată a PSD, aceasta câştigând licitaţii bănoase la Primăria Năsăud sau Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Imobil Dan a prins contracte grase

SC Imobil Dan este o altă firmă care se regăseşte pe lista ofertanţilor pentru lucrările licitate de municipalitate pentru blocul social nr. 1, chiar cea câştigătoare. Firma are legături strânse cu primăria, în 2009 câştigând licitaţia pentru construirea a două blocuri de locuinţe sociale amplasate în Subcetate, pentru care a primit 4.300.000 de lei (fără TVA), De atunci încoace, Imobil Dan şi-a mai adjudecat licitaţii de la Primăria Bistriţa: lucrările de consolidare si modernizare a Şcolii Generale din Viişoara pentru care a încasat circa 1,4 milioane lei. Alţi 4 milioane lei i-a primit în urma execuţiei noului sediu al Direcţiei de patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.